От х:

Днес в x:

29 °C

Христо Стоянов: Ако Костов е започнал клозет, Станишев ще го бутне, за да направи кенеф

Христо Стоянов, писател
Интервю на Тодор Кръшков- Христо, обикаляш книжарниците в цялата страна. От няколко дни си в "Пингвините" в Хасково и сигурно имаш база за сравнение. Чете ли Хасково?

- Чете. С изключение на интелигенцията.

- Кого имаш предвид под "интелигенция"?

- Местните писатели. Тези които сами се обявяват за "интелигенция". Писатели, артисти, интелектуалци.

- По-конкретно, ако обичаш.

- Например – областната ви управителка Райна Йовчева. Каква "работа" има в книжарницата, че не минава седмица, в която тя да не влезе и да не купи книги. При положение, че интелигенцията би трябвало да бъде коректив на властта, но не чете... И властта е по-интелигентна и ерудирана от нея.

- Нито един хасковски автор ли не влезе в книжарницата за тези няколко дни?

- Никой. С изключение на един – Божидар Грозев. Той си купи томче на Йосиф Бродски, ако не се лъжа.

- Кой е най-запаленият читател в Хасково, според твоите наблюдения?

- Има една учителка по английски – Лидка, не й знам фамилията. Тя редовно влиза и си купува книги с учителската си заплата. Не от моите книги, впрочем. Много лекари... Може да те учудя, но и много полицаи четат и купуват книги.

Всъщност, сред редовните читатели в книжарницата липсват единствено писателите. Това не е за учудване. Петя и Теди – книжарките в "Пингвините" изобщо не знаят, че такива съществуват в Хасково.

- Вчера Теди Москов влезе при теб в "Пингвините". Но и той не си купи книга, доколкото видях?

- Не си купи, защото е чел всичко ново, което е излязло напоследък. Той мина през Хасково за малко, само да се видим. Работим с него по един проект за Габрово, защото и двамата имаме габровски корен.

- Ти ходи с него до Италия преди месец...

- Не познавам човек, който знае толкова за Ренесанса, колкото Теди. В Италия разбрах какво значи да се строи в продължение на столетия една сграда – като Миланската катедрала например. Докато в България ако Иван Костов е започнал да строи нужник, Станишев го разрушава, за да почне кенеф.

- Не си прав – автомагистрала "Тракия" е на път да стигне по продължителност на строителството си Миланската катедрала...

- Ако италианците строяха като нас, няколко кули от Миланската катедрала щяха да висят във въздуха. Защото ние щяхме да резрушим всичко под тях. Българинът измисли ново историческо строителство – без основи. Затова всичко се руши. Ние не строим мостове, ние рушим мостовете.

- В последната си книга "Аз, доносчикът", разнищваш темата за Държавна сигурност и нейните агенти. Между другото, защо "доносчикът", а не граматически правилното "доносникът"?

- Българският език е нюансиран. Думата "доносчик" съдържа в себе си и презрение, и отношение. Докато "доносник" носи единствено правилна граматика.

- Това изглежда ще е най-безобидната ти книга. Май още не са те били заради нея?

- Тези, които ще се познаят в нея, са с достатъчно насрани задници, за да се покажат от мишите си дупки. Впрочем в книгата аз разглеждам доносниците на Държавна сигурност като жертви на режима. Това е предупреждение да не повтаряме миналото.

Аз самият много съм плюл доносниците, но никой не знае отвъд бариерата какви трагедии са скрити. Ако кажат на някого, че майка му е болна от рак и само те могат да я пратят на лечение, срещу "услуга", разбира се, колко от нас не биха станали доносници?
Бел. авт. Христо Стоянов ще остане в книжарница "Пингвините" до събота и ще дава автографи.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се занимавате с подготовката на мероприятие от служебен, семеен или обществен характер. На работното място направете всичко, за да предотвратите назряващ конфликт. Успехите ви ще са налице, но няма да задоволят и ще продължите да преследвате целите си. Любовта ви даде сили, не я загърбвайте.
07 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се получи застой в работните ви планове. Това е по причини, не зависещи от вас лично. Изчакването на по-благоприятен момент за действие само ще увеличи шансовете ви. Няма да ви липсва добро настроение. Заслугата за една придобивка ще бъде на човек, с чиято помощ ще я осъществите.
07 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес бъдете сигурни, че ще се справите успешно. От лъха увереност и ентусиазъм за всяко нещо, с което се захващате. Ще ви се наложи да обясните бъдещите си намерения на ваш познат, който ви е разбрал погрешно. Бъдете спокойни, че нищо няма да попречи на конкретно ваше намерение днес, свързано с любимия човек. поощрение
07 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
07 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрата атмосфера на работното място и в семейството ще направи денят ви успешен. С творчески подход ще подобрите работните си проекти, намирайки по-доброто решение за всеки от тях. Естествено, има още какво да научите и тази перспектива ви кара да не спирате в развитието си.
07 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С правилните си решения ще успеете да подредите делата си по начина, който желаете и това ще внесе спокойствие в душата ви. Професионалната ви подготовка е факт, с който ще се съобразяват и който ще ви доближи до успеха. В тази връзка предстои да получите оферта, която ще ви привлече с перспективите си.
07 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ви днес ще е много ползотворна. Настойчиви сте, когато искате да постигнете нещо и това ще се окаже определящо за резултатите, които постигате. Предстои ви период на утвърждаване на позициите, по време на който не трябва да пестите усилия, за да вършите както досега работата си. Очаква ви финансово стабилизиране.
07 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се оставяйте на течението. Вземете нещата в свои ръце и ще получите повече. Развитието на служебен въпрос ще ви направи по-нетърпеливи, но вие умеете да се въздържате. Рискът от загуби също е реален, мислете преди да подписвате важни документи. Добра развръзка на семейно събитие.
07 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е днес да ви се наложи да заемете страна от два възможни избора, а на вас да ви се иска да комбинирате повече варианти. С повече дипломатичност и убедителни доводи имате шанс за успех, но не бива да се предавате при първия малък неуспех. Изберете онова, което е най-добро да вас и работата ви, дори да ви се наложи да правите неща, които не са ви приятни.
07 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени трудности днес да представителите на Козирог, но възможностите ви също не са за пренебрегване. Имате избора за решите как точно да постъпите в дадена ситуация и само можете са се радвате, че не сте поставени пред свършен факт. Заедно с близък човек ще успеете да намерите най-доброто решение на възникнал въпрос. Любимия човек очаква нещо от вас.
07 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте обсебени от сърдечни въпроси и не ви се мисли за работа. Имате добри шансове с представител на зодия Близнаци, но внимавайте с тяхната двойственост. Любовта ви изпълва с енергия и жизненост и нови творчески проекти.
07 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Погълнати сте от предстоящо начинание, в което ще участвате наравно с други. Обмислете условията и се обърнете към подходящите хора или институции. Ако решите да действате самостоятелно, рискувате да се изправите пред пречки, които са трудно преодолими за сам човек. Не се лишавайте от опита на колегите си.
07 юли 2020
Последни новини