От х:

Днес в x:

Христо Стоянов: Ако Костов е започнал клозет, Станишев ще го бутне, за да направи кенеф

Христо Стоянов, писател
Интервю на Тодор Кръшков



- Христо, обикаляш книжарниците в цялата страна. От няколко дни си в "Пингвините" в Хасково и сигурно имаш база за сравнение. Чете ли Хасково?

- Чете. С изключение на интелигенцията.

- Кого имаш предвид под "интелигенция"?

- Местните писатели. Тези които сами се обявяват за "интелигенция". Писатели, артисти, интелектуалци.

- По-конкретно, ако обичаш.

- Например – областната ви управителка Райна Йовчева. Каква "работа" има в книжарницата, че не минава седмица, в която тя да не влезе и да не купи книги. При положение, че интелигенцията би трябвало да бъде коректив на властта, но не чете... И властта е по-интелигентна и ерудирана от нея.

- Нито един хасковски автор ли не влезе в книжарницата за тези няколко дни?

- Никой. С изключение на един – Божидар Грозев. Той си купи томче на Йосиф Бродски, ако не се лъжа.

- Кой е най-запаленият читател в Хасково, според твоите наблюдения?

- Има една учителка по английски – Лидка, не й знам фамилията. Тя редовно влиза и си купува книги с учителската си заплата. Не от моите книги, впрочем. Много лекари... Може да те учудя, но и много полицаи четат и купуват книги.

Всъщност, сред редовните читатели в книжарницата липсват единствено писателите. Това не е за учудване. Петя и Теди – книжарките в "Пингвините" изобщо не знаят, че такива съществуват в Хасково.

- Вчера Теди Москов влезе при теб в "Пингвините". Но и той не си купи книга, доколкото видях?

- Не си купи, защото е чел всичко ново, което е излязло напоследък. Той мина през Хасково за малко, само да се видим. Работим с него по един проект за Габрово, защото и двамата имаме габровски корен.

- Ти ходи с него до Италия преди месец...

- Не познавам човек, който знае толкова за Ренесанса, колкото Теди. В Италия разбрах какво значи да се строи в продължение на столетия една сграда – като Миланската катедрала например. Докато в България ако Иван Костов е започнал да строи нужник, Станишев го разрушава, за да почне кенеф.

- Не си прав – автомагистрала "Тракия" е на път да стигне по продължителност на строителството си Миланската катедрала...

- Ако италианците строяха като нас, няколко кули от Миланската катедрала щяха да висят във въздуха. Защото ние щяхме да резрушим всичко под тях. Българинът измисли ново историческо строителство – без основи. Затова всичко се руши. Ние не строим мостове, ние рушим мостовете.

- В последната си книга "Аз, доносчикът", разнищваш темата за Държавна сигурност и нейните агенти. Между другото, защо "доносчикът", а не граматически правилното "доносникът"?

- Българският език е нюансиран. Думата "доносчик" съдържа в себе си и презрение, и отношение. Докато "доносник" носи единствено правилна граматика.

- Това изглежда ще е най-безобидната ти книга. Май още не са те били заради нея?

- Тези, които ще се познаят в нея, са с достатъчно насрани задници, за да се покажат от мишите си дупки. Впрочем в книгата аз разглеждам доносниците на Държавна сигурност като жертви на режима. Това е предупреждение да не повтаряме миналото.

Аз самият много съм плюл доносниците, но никой не знае отвъд бариерата какви трагедии са скрити. Ако кажат на някого, че майка му е болна от рак и само те могат да я пратят на лечение, срещу "услуга", разбира се, колко от нас не биха станали доносници?
Бел. авт. Христо Стоянов ще остане в книжарница "Пингвините" до събота и ще дава автографи.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини