От х:

Днес в x:

Финландският хор „Катаянмарят“ в Хасково с песен на Александър Танев

Изображение 1 от 6

    „Срещата с хор „Родна песен“ за мен е много вълнуващ момент, който дори не мога да го опиша с думи. ”. Това сподели преди да направи първата си репетиция на сцената на театър „Ив. Димов“ в Хасково диригентката на финландския детско-юношески хор „Катаянмарят“ Златомира Василева. Тя е дългогодишен диригент и на хор „Родна песен“, затова съвместният концерт на хора, който тя води сега с хасковската формация на 7-ми юни.

    Споделя, че идеята да се срещне отново с корепетиторката на смесения хор „Родна песен“ Диди Ганева, с която са от деца заедно, учили са и в Пловдив, с Вела Казакова-дългогодишният диригент на хористите от Хасково, с която също се познават от дълги години, буквално ѝ спира дъха. , „Не знам дори на самия концерт как ще издържа от това вълнение, което ме е обзело. “

    Идеята да се завърне на сцената в Хасково с настоящите си възпитаници излиза от самите хористи. „Катаянмарят“ не е за първи път в България. На всеки две години организира турнета. През 2015 година е участвал на хоровия конкурс в Балчик. През тази година децата сами избрали да са в България отново.

    „Съвсем беше логично да бъдем този път в Хасково, а когато сме тук, няма начин да не направим концерт съвместно с хор „Родна песен“.

    Детско-юношеският хор „Катаянмарят“ е създаден през 1975 г. От 1991 до 2001 диригент на хора е Огнян Василев. В този период Мира Василева работи в хора като втори диригент и корепетитор. От 2001г. тя е диригент на хора.

    „Катаянмарят“ е концертирал както във Финландия, така и в чужбина. Хорът е носител на многобройни награди, включително и в България. Има издадени 6 компактдиска.

    Мира Василева живее и работи във Финландия вече 27 години. В родината си е завършила Музикалната академия „Панчо Владигеров“ със специалност музикална педагогика с пиано. В България е работила като втори диригент на Смесен хор Родна песен и Колегиум за камерна музика – Хасково, както и като преподавател по пиано в музикалната школа читалище „Заря“

    Освен че се занимава с хорова дейност във Финландия, тя преподава и пиано в Поринската консерватория.

    На сцената в Хасково утре вечер хористите ѝ ще представят разнообразна програма. В нея има включени и две български песни, които са любими на хористите. Те ще изпълнят „Идвай, пролет“ от Александър Текелиев и „Лека нощ“ на композитора

    Освен в Хасково, хор „Катаянмарят“ ще запише участие в края на тази седмица и на Международния хоров фестивал „Хармония“ в Харманли. В програмата си има и матине – концерт с Хорът на пловдивските момчета „Стефка Благоева“.

    Концертът утре вечер е в 19 часа.

    Пред хористите от „Родна песен“ с диригентската палка ще застане Драгомир Йосифов.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини