От х:

Днес в x:

За втори път Ден на Белоногата край Харманли

Изображение 1 от 5

    С пъстра фолклорна палитра от песни и танци Харманли отбеляза Деня на Белоногата. Празникът, организиран от Народно читалище „Дружба 1870“ по идея на Клуб „Млад журналист“, се провежда за втора поредна година на 29 май и има уникална сцена – Извора на Белоногата край Харманли. Специална въвеждаща мелодия прозвуча на фолклорния концерт, написана от големият български композитор проф. Петър Льондев .

    В продължилия близо 2 часа празник се включиха много от самодейните колективи на читалище „Дружба 1870“ – ДВГ „Щастливци“ с ръководител Петя Карабакалова, Детската музикална школа с ръководител Руси Стайков, Фолклорен клуб „Загрей“ с хореограф Паулина Христова, както и Детски танцов състав и Младежки танцов състав „Хорищенци“, ръководени от хореографа Христо Христов.

    Денят на Белоногата започна емоционално - с „Рано ранила Гергана“ на ДВГ „Щастливци“, последвана от най-малките самодейци – Клуб за фолклорни танци при детска градина „Ален мак“ с ръководител Наталия Василева - и завърши с грандиозен фолклорен букет от майсторско танцово изпълнение на три състава. Те са Детския и Младежкия танцов състав при НЧ „Дружба“ и гостите от Фолклорната танцова група „Нашенци“ от Димитровград, също ръководена от хореограф Христо Христов.

    Стотици хора се стекоха да видят и чуят изпълненията на талантливите самодейци. Звуча гъдулката на Джоана Димова и гайдата на Христо Генев, а малките певици Йехая Желязкова и Мария Нанкова бяха възнаградени с бурни аплодисменти. Емоция донесе и песента на Благовеста Генчева, Виктория Господинова и Сезария Димитрова – „Забурило Яне“. Всички тези малки изпълнители са част от Детската музикална школа на НЧ „Дружба“.

    В празника се включиха и Клуба по народни танци при ПГЕТ „Захари Стоянов“ и Фолклорна танцова формация „Тракийци“, ръководени от Виолета Желева.

    Гостите на Деня на Белоногата бяха поздравени от Никола Зайчев, председател на читалищното настоятелство на НЧ „Дружба“ и от Светлана Николова, общественик и инициатор на каузата „Очи за Белоногата“.

    Да видят концерта на уникалната сцена до самия Извор на Белоногата дойдоха и гости от областта и страната. Събралото се множество се хвана накрая на голямо хоро около статуята на Белоногата и точно тогава от небето рукна топъл дъжд, приет от всички като добра поличба.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ма
      мастикаджия
      5 -3
      19:17, 30 май 2018
      Абе тупани прости,кога ще схванете ,че изворът на белоногата е до с.Бисер!!!!

    Случаен виц

    Последни новини