От х:

Днес в x:

Във всяко село в областта – спецгрупа за пожари

За подобряване на превантивната дейност и намаляване до минимум вредните последствия и щетите от пожари през пожароопасния сезон, областният управител изпрати заповед до ангажираните с проблема за пожарната безопасност структури в област Хасково, информираха от администрацията.

От кметовете на общини се изисква да организират провеждането на необходимата противопожарна агитационно-разяснителна дейност сред населението и да създадат необходимата организация за денонощно дежурство на телефонните постове в общините и кметствата през пожароопасния сезон.

Всички кметове на населени места е необходимо да сформират гасачески групи към кметствата, които да оказват съдействие на органите на Областно звено "Пожарна безопасност и спасяване" при изпълнение на правомощията им за гасене на горски и полски пожари.

В заповедта на областния управител подробно са визирани всички мерки за предотвратяване на пожари по време на кампанията за прибиране на селскостопанската реколта.

От своя страна ръководствата на държавни горски стопанства и дивечовъдни станции са длъжни да организират необходимите пожаронаблюдателни постове, оборудвани с ефективни съобщителни средста, да възстановят съществуващите минерализовани ивици и изпълнят нови такива съгласно утвърдения годишен план и съвместно с кметовете на населените места да съберат информация за собствениците на житни масиви, разположени покрай горски участъци.

В заповедта са вписани и задърженията на ръководствата на Електроснабдителни предприятия, ж.п. и пътни управления, звено "Управление при кризи и ОМП" на Областна администрация Хасково, ОД "Гражданска защита" и поделение 52740.

От ръководителите на всички структури областният управител изисква да набележат мерки за пожарна безопасност и писмено да доложат за готовността и организацията на взаимодействието.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини