От х:

Днес в x:

Взаимни обвинения между ВиК и общината за новите кладенци

Истинска престрелка избухна между общината и ВиК Хасково по повод новите кладенци за питейна вода. В редовния си месечен отчет до МРРБ за свършеното по изграждането на дублиращите кладенци кметът Добри Беливанов обвинява ВиК в забавяне на проекта, за който правителството отпусна спешно 2 млн. лв. миналата година. Тогава стана ясно, че в питейната вода на града има завишени стойности на уран и алфа активност. Почти година по-късно водата от новите 8 кладенеца все още не е във водопроводната мрежа на града, макар че 4 от тях са изградени.

В отчeта си до министерството на регионалното развитие кметът посочва, че 4-те готови кладенеца имат акт 15, но за въвеждането им в експлоатация е необходимо обектите да бъдат приети от комисия от “Басейнова дирекция” Пловдив. Искането за създаване на такава комисия пък е задължение на ВиК. Липсата на приемателен протокол е пречка за издаването на акт 16 и пускането на 4-те кладенеца в експлоатация.

За останалите 4 кладенеца пречка отново се оказва ВиК. За тези зони - “Узунджово 2” и “Източна зона” водното дружество няма издадено решение за водоползване от “Басейнова дирекция” Пловдив. Споровете между пловдивската дирекция и ВиК се разглеждат в съда. Това пък е пречка да се издаде разрешение за строеж, обясняват от общината. За изграждането на двата водопровода са обявени обществени поръчки, предстои избиране на изпълнители, докладват на министъра от местната администрация.

Шефът на ВиК Хасково Тодор Марков заяви, че е изпратено искане за приемателна комисия до “Басейнова дирекция” Пловдив за 4-те готови кладенеца още преди повече от два месеца. “Дойде комисията, но поиска допълнителни документи от изпълнителя, затова се бавят нещата”, обясни Марков. Той обаче бе категоричен, че общината като собственик на ВиК мрежата, земята, съоръженията, има пълни права сама да си придвижи документите. По подобен начин стоят нещата и с проектираните дублиращи кладенци в “Узунджово 2” и “Източна зона”.

“Общината е бенефициент, тя е собственик, оттам се движат процедурите, парите са там. ВиК е само оператор. Чакам да изградят кладенците, да ми ги предадат и да пуснем водата”, обясни Тодор Марков. Попитан дали ВиК има решение за водоползване в тези зони, той отговори: “Някъде имаме, някъде нямаме. Но какво от това? Това не може да спре водата на града. Нека построят кладенците, да изготвят проект, да го внесат в “Басейнова дирекция” и ще получат решение за водоползване. Пак повтарям, те са собственик, те движат процедурите и парите са при тях, а не във ВиК”, допълни Марков.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (25)

  • 1
    Мр
    мрън мрън аз съм от водното
    40 -7
    18:26, 10 апр 2018
    Пореден сблъсък между вик - герб персонал и кмет на Община Хасково ! Цирк и пак цирк ! Времето е паро, но не и за тези от водното ! Язък за хората в град Хасково, a пък иначе усвояването е в пълна сила !!!
  • 2
    Ma
    Markov
    31 -8
    19:14, 10 апр 2018
    Какво значи за едни сте имали за други сте нямали разрешение за ползване а Марков? Точно за тези за които нямате разрешение ви съди за таксите Басейнова дирекция!!! Не се опитвай да си миеш ръцете с общината миз..Ко. За какво им е на общината разрешение за ползване? Да ви продават водата ли, пък вие втори път да я препродадете?!! Хай сиктир фантасмагории, овъгли го това ВиК на го уби
  • 3
    Ке
    Кенанския Маймун
    27 -10
    19:48, 10 апр 2018
    Хасково пълно с бабаити ,
    а няма кой да хвърли 2 шамара на шефа на ВиК ... Лъво-мишки :))
    • Ба
      Бабаит
      14 -2
      20:44, 10 апр 2018
      Поредният шматарок в мрежата ...
  • 4
    Зр
    Зрителя
    11 -10
    21:21, 10 апр 2018
    Хах видят ли нещо за Марков хората на глобалния бивш управител кандидат секретар и главен келепирджия веднага излизат като скелети от гардероба без да се усещат че вече са само история и без да отчитат че това което Марков сега сърба те са го дробили. Марков махай и Карата за да скъсаш с миналото и смело напред!
    • До
      До зрителчето
      10 -8
      22:21, 10 апр 2018
      Господинчо, хайде да махнем Космоса, защото пречи на калпавата ракета.
    • До
      До зрителя
      4 -5
      10:58, 11 апр 2018
      Тебе Бърнев нали те махна и както се вижда пак има Вик и електроника отдела работи добре. Много са ти тъпи писанията.
  • 5
    Ур
    Уранът се изми
    10 -8
    21:21, 10 апр 2018
    Хайде пуснете си старите кладенци и гербаджийчето да забрави за мерака си за имотчето!
  • 6
    Ча
    Чачо
    11 -7
    22:37, 10 апр 2018
    Кой не зане, в чии земи ВиК дупчи? Нали затова делянчовците сложиха нов шеф ..Да оправдава..
  • 7
    Шм
    Шматка
    3 -2
    08:44, 11 апр 2018
    За съжаление, всички, които знаят как да оправят държавата, вече работят като таксиметрови шофьори.
  • 8
    Шм
    Шматка
    2 -1
    08:47, 11 апр 2018
    За съжаление, всички, които знаят как да оправят държавата, вече работят като таксиметрови шофьори.
  • 9
    За
    засегнат
    7 -7
    08:49, 11 апр 2018
    Алоо операторааа - ВиК , г-н Марков , какви са ви задълженията освен да ценообразувате урана и да събирате/лапате пари за водо-урано-мангано-подаването по старата тръбна общинска мрежа.

    ..."Пак повтарям, те са собственик, те движат процедурите и парите са при тях, а не във ВиК"
    много гладни кучета за тея 2 милиона левчета, трохички хвърлени от Вожда , да замаже напрежението отново...
  • 10
    Ма
    Марко Тотев
    16 -7
    08:57, 11 апр 2018
    Проблема между ВиК Хасково и Басейнова дирекция е заради 1,2 млн. лева такси, които не са платени и то от години. Съвсем случайно жена му на Марков беше служител на тази Басейнова дирекция и няма как той да каже че не е знаел за тези задължения, вероятно и жена му е прикривала до където може ситуацията. Сега обаче тези пари трябва да бъдат върнати и познайте пак кой ще плати-всички ние! докога ще търпим тези безобразия?????
  • 11
    Ма
    марков ВЪН
    13 -4
    11:00, 11 апр 2018
    Марков не се прави на ощипана мома! Нали точно 1 200 000 дължи ВиК на басейнова дирекция за такси за водовземане и водоползване. Не ги дължи общината а ВиК. Защо според тебе точно на тези кладенци трябва общината да вземе разрешителните, пък на старите вие си имате-всъщност казваш на едни имаме на други нямаме/ значи ваши са разрешителните, не на никоя друга институция/ ....??? За да не си ти виновен ли?
    Или айде пак схеми да казват ГЕРБ вижте нашия министър председател даде парите защото нашия депутат ги поиска за кладенците пък кмета не ги направи ..бах ти прозрачните схеми
    Алоо Пр-те затормозете си малко мозъците, тая схема на оплюване омръзна ...То ясно водата е широка тема засегнати са всички хора- газ да плюем по кмета...само че лошото е ,че в Хасково ако не сте разбрали ВиК е ДЪРЖАВНО!!!! Зависи от правляващата в страната политическа сила т.е ГЕРБ.Изводите си направате сами
    • As
      asko
      7 0
      11:24, 11 апр 2018
      И като стане частно ВиК, тогава ще цъфнеме. Ще стане като електроенергията. "По-страшно от държавния монопол е частния монопол!"
  • 12
    00
    007
    6 -5
    11:33, 11 апр 2018
    Беливанов една година Хасково е без вода. Това е ангажимент на кмета. Той решава проблемите. Това е бедсвие
  • 13
    Jo
    John
    5 -4
    11:48, 11 апр 2018
    абе марков, кого лъжеш, по-малко от 100 000лв. дължите на басейнова дирекция за една година, 100 000 / 2.50лв.(на кубик без ДДС) = 40 000 кубика, толкова ви е единия резервоар, който свършва за колко ?12 часа? като правите ремонти, тези кубици ги плащаме, ние балъците, като сложим 60% загуби от пробитите ви тръби излиза, че за ЕДИН ДЕН В ГОДИНАТА, ние плащаме парите, които дължите за ЕДНА ГОДИНА вода, останалите 364 дни ВиК е на печалба, да ама НЕ! Що ли не си направим всичките СОНДАЖИ, да си плащаме на Басейнова дирекция, а ВиК да си *** *****, ще ви останат само лайновозките!!! С Басейнова дирекция имахте споразумение за разсрочени плащания, защо го провалихте??
  • 14
    Зр
    Зрителя до John До
    5 -3
    14:12, 11 апр 2018
    Колко пъти да ви казвам че никога не съм работил във ВиК никога. Няма да се научите разните там текстилци и безумци на нищо и никога както и вашия гуру. Тия такси да не са натрупани по времето на Марков че сега се сещате колко се дължи. Поне сега не са вземани заеми както по времето на най най големия специалист с най най най крадливия и гаден екип от неграмотни махалници а само са Му плащани бакийте.
    • Ти
      Ти да видиш
      2 -4
      18:13, 11 апр 2018
      А бе, зрител. Кой го интересува къде си работил? Напиши нещо смислено и грамотно. Ръсиш само глупости.
    • Зр
      Зрителя
      3 -1
      19:23, 11 апр 2018
      И като са само глупости защо ги коментирате а ? Крадците са в историята на ВиК и това е най важното ,вече е ясно че това не е автотранспорт нито текстилна фабрика и няма смисъл да приписвате вашите мърсотий на друг.
  • 15
    Ти
    Ти да видиш
    2 -2
    21:46, 11 апр 2018
    Що се пениш толкова бе зрител? По-спокойно. Какви са тези неуместни коментари. Като развалена плоча си. Едно и също. След като из основи си запознат с проблемите на водното дружество, то си дай компетентното мнение за новите кладенци. Все пак статията е за това. Ще чакам да прочета нещо полезно.
  • 16
    Зр
    Зрителя
    3 -2
    22:11, 11 апр 2018
    Ами общината ги прави и тя би трябвало да отговаря за това докрай според мен. А относно изтеклите разрешителни трябва да се види кога са изтекли и какво е правено по въпроса от ВиК , но само не ми казвайте че Управителя на дружеството трябва да отговаря персонално и за това. Иначе с проблемите на ВиК съм запознат бегло точно като страничен зрител а не из основи :) И да поздравите кандидат секретаря от мен !!!
    • Ти
      Ти да видиш
      2 -3
      22:29, 11 апр 2018
      Добре. Това е нещо друго. И не е бегло. :)Колкото до кандидат секретаря, също не ми е по сърце !!!
    • Зр
      Зрителя
      4 -2
      23:10, 11 апр 2018
      Общината е получател на парите и тя се бави според мен а оператора трябва да получи съоръженията за експлоатация даже и представа нямам след като кладенците са собственост на общината кой трябва да вади разрешително за водоползване по новия закон и не съм съгласен че трябва с разни задкулистни цели за всичко да се обвинява с персонални нападки текущия Управител който спред служители е най доброто попадение в последните мандати май.
  • 17
    Ти
    Ти да видиш
    1 -1
    23:04, 14 апр 2018
    Зрител, и аз не съм съгласен с персоналните нападки, независимо за кого са. А попадение наистина има.
    До нови срещи.
Последни новини