От х:

Днес в x:

Дупчат ушите на малки и големи с модерна система на Благовец

    Майки с бебета и по-големи деца извиха опашки в салони за красота в Хасково за поставяне на обеци на днешния християнски празник Благовещение (Благовец). Според народното поверие, на този благ ден всички рани зарастват по-бързо и чисто. Поради тази причина по-предвидливите си бяха записали часове, започващи още от сутринта. Преобладаващи бяха малките клиентки на около годинка. За повече кураж някои от тях бяха придружавани от татковците. Не винаги минаваше без плач, въпреки опитите на родителите и специалистите, поставящи обеци, да отнемат вниманието на децата.

    Сред посетителите в хасковските салон за красота имаше родители, довели освен бебета и по-големи щерки. Каките обикновено идваха за втора или трета дупка на ухото.

    Иначе самото продупчване и поставяне на медицински обеци отнема секунди. Преди това е важно да се маркира мястото на дупката. Преди започване на процедурата клиентите сами са избрали вида и системата за поставяне на обеците. Системите са две – едната е стандартна и се прилага от години, а другата е така наречената „система 75“, която е по-безболезнена и избора на обеци е по-богат, но е малко по-скъпичка, обясни Румяна Кирчева – управителка на салон за красота. Цените на обеците варират от 12 до 100 лева като сред тях има чисто злато, бяло злато с циркон. Специалистите препоръчват първите обеци да се носят поне месец след поставянето им и едва тогава при желание може да се заменят с други.

    На стола за дупчене на уши обаче сядаха и майки, та дори и баби. В някои от салоните за красота графиците бяха препълнени и часовете бяха заети чак до вечерта.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Ed
      Edin
      23 -8
      12:57, 25 мар 2018
      Винаги съм се чудел защо толкова малки деца ги водят да им се дупчат ушите. Не е ли най-нормално на едно по-сериозна възраст да се случва това, след 10 например. Така поне няма да се причинява излишен стрес на
      малките, а и деца на по-голяма възраст ще имат думата дали и как да се случи процедурата.
      • Аз
        Аз
        0 0
        11:03, 16 май 2021
        Нсичко което едно време беше нормално,сега ненормално родители"психолози"опрекват останалите защо това,защо така.Айде нема нужда от глупави коментари
    • 2
      Чо
      Чобанина
      5 -6
      18:27, 25 мар 2018
      Това е еретически обичай, не го смесвайте с днешният голям празник.
      • Аз
        Аз
        0 0
        11:04, 16 май 2021
        Еротични мозъци сте вие.Цял живот от време ОНО хората правят това обаче някой е решил че е грешно
    • 3
      Ма
      Майка с дете
      8 -3
      19:48, 25 мар 2018
      Ох душички сладки! Аз имам син и бях забравила за това, че на Благовец се дупчат ушетата, но ме е жал като ги гледам миличките ....Мисля, че ако имах момиченце нямаше да има обеци на тази възраст, че те са още бебета. А и никога не съм се влияела от това, което прави всеки. А и като се загледате /поне на мен ми направи впечатление това/ момиченцетата без обеци на ушетата са много по-сладки.
    • 4
      Ст
      Странджа
      10 -6
      21:12, 25 мар 2018
      Стресът който се причинява на тези дечица не може да се сравни с "радостта" че носят някаква дрънкулка на ушите си, лично аз забраних на жена си, на майка и също да пробие ушите на дъщеря ми, така беше докато завърши гимназия, след това реши и си ги проби сама.
      • Аз
        Аз
        0 0
        11:07, 16 май 2021
        Стресът от болните ви мозъци и опреквания не може да се сравни с нищо.Сега от това,че сте големите психолози повечето майки не знаят как да отглеждат децата си,а децата са толко разгледани, че и родителите им не могат да се справят с тях
    Последни новини