От х:

Днес в x:

16 °C

Дупчат ушите на малки и големи с модерна система на Благовец

  Майки с бебета и по-големи деца извиха опашки в салони за красота в Хасково за поставяне на обеци на днешния християнски празник Благовещение (Благовец). Според народното поверие, на този благ ден всички рани зарастват по-бързо и чисто. Поради тази причина по-предвидливите си бяха записали часове, започващи още от сутринта. Преобладаващи бяха малките клиентки на около годинка. За повече кураж някои от тях бяха придружавани от татковците. Не винаги минаваше без плач, въпреки опитите на родителите и специалистите, поставящи обеци, да отнемат вниманието на децата.

  Сред посетителите в хасковските салон за красота имаше родители, довели освен бебета и по-големи щерки. Каките обикновено идваха за втора или трета дупка на ухото.

  Иначе самото продупчване и поставяне на медицински обеци отнема секунди. Преди това е важно да се маркира мястото на дупката. Преди започване на процедурата клиентите сами са избрали вида и системата за поставяне на обеците. Системите са две – едната е стандартна и се прилага от години, а другата е така наречената „система 75“, която е по-безболезнена и избора на обеци е по-богат, но е малко по-скъпичка, обясни Румяна Кирчева – управителка на салон за красота. Цените на обеците варират от 12 до 100 лева като сред тях има чисто злато, бяло злато с циркон. Специалистите препоръчват първите обеци да се носят поне месец след поставянето им и едва тогава при желание може да се заменят с други.

  На стола за дупчене на уши обаче сядаха и майки, та дори и баби. В някои от салоните за красота графиците бяха препълнени и часовете бяха заети чак до вечерта.

  Анета Кутелова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Ed
   Edin
   23 -7
   12:57, 25 мар 2018
   Винаги съм се чудел защо толкова малки деца ги водят да им се дупчат ушите. Не е ли най-нормално на едно по-сериозна възраст да се случва това, след 10 например. Така поне няма да се причинява излишен стрес на
   малките, а и деца на по-голяма възраст ще имат думата дали и как да се случи процедурата.
  • 2
   Чо
   Чобанина
   5 -5
   18:27, 25 мар 2018
   Това е еретически обичай, не го смесвайте с днешният голям празник.
  • 3
   Ма
   Майка с дете
   8 -3
   19:48, 25 мар 2018
   Ох душички сладки! Аз имам син и бях забравила за това, че на Благовец се дупчат ушетата, но ме е жал като ги гледам миличките ....Мисля, че ако имах момиченце нямаше да има обеци на тази възраст, че те са още бебета. А и никога не съм се влияела от това, което прави всеки. А и като се загледате /поне на мен ми направи впечатление това/ момиченцетата без обеци на ушетата са много по-сладки.
  • 4
   Ст
   Странджа
   10 -5
   21:12, 25 мар 2018
   Стресът който се причинява на тези дечица не може да се сравни с "радостта" че носят някаква дрънкулка на ушите си, лично аз забраних на жена си, на майка и също да пробие ушите на дъщеря ми, така беше докато завърши гимназия, след това реши и си ги проби сама.

  Хороскоп за 27.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
  27 фев 2020
  Последни новини