От х:

Днес в x:

Онлайн анкета събира информация от бизнеса за нужните специалисти

Онлайн анкета на Агенцията по заетостта събира информация за необходимостта от работна ръка и специалностите, в които бизнесът има нужда от попълнения.

Пилотно проучване се извършва съвместно с 28-те Областни комисии по заетостта в страната.

В проучването работодателите се включват чрез попълването на електронен формуляр, който ще даде при анализа впоследствие обхвата на най-търсените професии, компетенциите, знанията и умения на пазара на труда.

Анкетата стартира на 5 февруари и приключва на 28 февруари.

Цел на проучването е то да послужи за определяне и на по-нататъшните приоритети на областната политика по насърчаване на заетостта. То ще подпомогне още сферите на образованието и обучението, в съответствие с приоритетите на Областната стратегия за развитие и регионалните и общински планове за развитите.

Седмица преди приключването на проучването формуляра са попълнили 3750 работодатели. Междинните данни показват, че най-много се търсят кадри от сферата на индустрията или търговията.

Потребности от специалисти с висше образование са заявени от работодателите предимно в направления икономика, администрация и управление, машинно инженерство, информатика и комуникации, електроинженерство и автоматика. Най-търсените специалисти пък със средно образование са в областите стопанско управление и администрация. Потребности от кадри със средно образование в областта на хотелиерството, ресторантьорството и кетъринга заявиха 11% от участвалите работодатели, а с висше в областта на туризма – 140 работодатели (4%).

Над 55% от работодателите, участвали в анкетата досега посочват, че кадрите трябва да притежават ключови компетентности за общуване на роден език, а 45% търсят в кандидатите способности за адаптиране към промени, за работа в екип, поемане на отговорност.

Проучването продължава да се извършва чрез оn-line анкетен формуляр, който е публикуван на сайта на Агенцията по заетостта, който може да се види тук

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    ВГ
    В гъ.ъ тесен
    2 0
    19:10, 27 фев 2018
    Има нужда от анкета на безработни и работещи за нови работни места у първомайско. Че нема алтернатива ако те уволнят че си се обадил
Последни новини