От х:

Днес в x:

Д-р Красимира Узунова: Народният съд е уродливо явление в новата ни история, но трябва да простим

-Д-р Узунова, вие имате семейна история, човек от фамилията с присъда от Народния съд, разкажете за репресиите, на които е бил подложен дядо ви през 1945 година.

-Това е дядо ми Иван Атанасов. С баба ми са били начални учители. Живели в село Петокладенци.

Много не се говореше по тази тема докато съм била малка. Но все пак помня от разказите на едната ми леля. „Като почукаха, настръхнахме!“, разказваше тя за арестите през 1945 година. А баба ми, разказваше как са грабили дома й, когато са отвели дядо.

В сандъци имала платове за дъщерите си, донесени от родния й Лом, които после видяла на гърбовете на селянките.

Дядо ми е арестуван без обяснения, пратен е за повече от 6 месеца в Плевенския затвор. Ни вест, ни кост е имало от него през това време. Три момичета, едно момче и жена му остават на село. Баща ми е бил 16-17 годишен, най-голямото от децата му.

В крайна сметка обаче не са намерили за какво да му образуват дело на дядо и го пускат. Една нощ отново се чуло думкане по вратата. Всички изтръпнали, но после се оказало, че първенците на селото го търсят да им оправи някакви сметки, нищо, че тези същите са го тикнали преди в затвора.

По това време дядо ми е бил 45 годишен и като последствие, че все пак е бил посочен с пръст като „враг на народа“ навъртяния до момента стаж му е занулен. Дълги години той беше принуден да продава билетчета на Държавната лотария. Вече е бил възрастен, когато отново са го върнали в училище да преподава, понеже нямало кадри. И едва тогава отново е започнал да събира стаж. Милият, спомням си, че и половин пенсия не успя да вземе. А неговата история тегне и над четирите му деца-баща ми не можел да влезе да учи в университета, защото се издавала бележка от селото, в което е роден, а на тази бележка пишело “фашист“.

-88 души от Хасковски регион са осъдени на смърт от Народния съд, за 10 от тях има изпълнена смъртна присъда чрез разстрел. Какви са тези хора, какви са съдбите им, защо са присъдите им?

-Сред депутатите от 24-тото НС с присъда от Народния съд е народният представител от Хасково Георги Чалбуров-един от най-големите в региона представители на тютюневата промишленост. Той е с вкаран в затвора. Вадят го от там, когато вече Тютюнева промишленост бива одържавена, за да преговаря с германци от бизнеса. Те познават Георги Чалбуров още отпреди войната и поставят условие, че ще преговарят при условие, че тези преговори се водят от Чалбуров . Тогава го вадят от затвора, обличат го в костюм, лъскат го, както се казва, за пред хората и го изпращат на срещата. Преди това обаче, разбрал вече на какво са способни комунистите, поставя условие -на преговорите да присъства и човек от Държавна сигурност.

По-късно и се отказва от преговорите и дори от бизнеса. До края на живота си индустриалецът някога, работи като общ работник в складовете си. Дори синът му работи в Хасково под друга фамилия, за да не го застига миналото на баща му като “враг на народа“.

Какво се случва в Хасково в Народния съд обаче? Ръководи се от Гроздан Даскалов. Заседанието е в театъра. За съжаление от това заседание в музея имаме една единствена снимка, която обаче е много некачествена. На нея се вижда, че заседателите са около една обикновена, сякаш скована набързо, дървена маса. Народен обвинител е Георги Иванов Тодоров, Георги Попов му помага. Заседанията на Народния съд в Хасково започват на 12-ти март 1945 година. Подсъдими са 88 души. Това са хора от целия регион. Между другото сред осъдените има хора, които са убити преди Народния съд, но имената им са в писани в списъка на тези 88 осъдени. Така покриват предишни престъпления. Между обвинените фиктивно са: полковник Кирил Христов, поручик Йорданов, подпоручик Гогов, фелдфебел Пехливанов, подофицер Станков и полковник Велико Маринов, който е бил командир на полка. Те са разстреляни  още на 12-ти септември 1944 година при престрелка в казармата, когато идват хасковския и първомайския партизански отряди. Но и техните имена са сложени в  списъка със смъртните присъди „в името на народа”. Така са оправдали смъртта им -да не е като без съд и присъда.

Смъртна присъда има издадена и за  полицейския началник Стоян Овчаров. Последният път,когато майка му отива да го види в затвора, преди да го разстрелят, той й казва :Заклевам те, никой от семейството повече да не се занимава с политика.

Друг осъден на смърт е Пейчо Запрянов. При последното виждане с близките си, преди нощта на разстрела, той подава обувките си  и поръчва да ги дадат на брат му да ги носи. Той е бил полицай, осъден е, защото участва в хайка заедно с цялата полиция и войската при издирване на пуснати от ССР парашутисти. Около 41 година е било това. Единият от парашутистите пада около Харманли. Пейчо е взел колана на парашутиста, а това е било веществено доказателство. За какво му е бил- не знам. Но заради това получава смъртна присъда реално, а според обвинението това е доказателство, че той е убил парашутиста. Този колан е при нас в Музея.

-Каква е равносметката от тези репресии?

-Буквално: 135 масови процеса от Народния съд в цялата страна. 28 630 са арестуваните. 10 919 са с повдигнати обвинения. 9550 са издадените присъди. 2730 са осъдените на смърт, а 305 на доживотен затвор. Само за сравнение цитирам и следните данни от Нюрнбергските процеси /б.р. съдебните дела срещу държавни лица, замесени във Втората световна война и Холокоста по време на нацисткия режим/- осъдени са общо 19 души, от тях 12 на смърт.

-Народният съд означава ли съд на безумието?

-Абсолютно. Това е едно уродливо явление в новата ни история.

Поколенията трябва да знаят тези страници от историята, но наша отговорност е да бъдем премерени, да поднасяме фактите безпристрастно. Затова казвам: трябва да си спомняме, трябва да не забравяме историята, но трябва и да вървим напред. Младите хора трябва да познават това, което се е случило с нашите предци, но те трябва да са с поглед напред. Трябва да загърбим тези стари навици-да отмъщаваме, защото отмъщението води до отмъщение. Но за да се случи това трябва да се знае цената, която сме платили за убийствата и преди 9-ти септември, и  за тези, за които говорим сега, а тя е много скъпа. Цена за невинни хора. Трябва обаче да можем, да успеем  да простим.

Интервю на Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (31)

  • 1
    Ха
    хасковлия
    36 -6
    11:33, 4 фев 2018
    Г-жо Узунова, на кого трябва да простим?! На убийците - физически и морални?! Не сте права! Между другото, Вие членували ли сте в БКП?! Доколкото си спомням, да!
    • За
      за съжаление
      8 -6
      20:58, 4 фев 2018
      За съжаление ние българите се самоунищожаваме т. е. последваме всички съдбата на Васил Левски. Нямало османско робство имало османско присъствие .. срамота толкова жертви и геноцит. Не било геноцит над евреите от фашистите, а било претопяване ?!!! Сега сме комунисти, гербаджии, седесари , бесепари само не и обединени ! Самоизяждаме се ! Къде бяхте Вие госпожа като бяха на власт комунистите??? Града е малък и всички се знаем !! Да те е гнус и да ти се повдигне от лизачи и предатели!
  • 2
    Ке
    Кенанския Маймун
    19 -18
    11:53, 4 фев 2018
    1) Лелката е селянка - семейството и никога не е живяло в Хасково . Аз пък съм Хасковлия от последните поне 300 години :)) И двата ми Рода - и по бащина и по майчина линия ги има в турските регистри като Хасковски . Дали сме един министър , военни преди 1945 година , бирници, оперна певица , учители , лекари , няколко жертви в Балканската война , членове на Хасковския БРЦК основан от в.Васил от Хасково , и много комунисти. Пра-Баба ми е родена в Хасково в деня на освобождението на Хасково от Турско робство.
    И двамата ми дядовци са изключени от БКП , но пък децата им до един бяха приети в БКП и имаха разрешние да работят и със секретни данни на БНА и МВР.
    2) Та по думите на мойте дядовци - дето са изключени от БКП ( били са членове от 1920-те години) , в Хасково е било страшно . Пълен терор срещу тютюноработниците , БКП са събирали пари и помощи да ги хранят по врем на стачките. ... Та мисълта ми е че повечето от осъдените от Народния Съд в Хасково са бабаити които са биели жените и децата като в романа "Тютюн" . Има и такива които са ликвидирани за убийствоото на Митю Ганев , Ради Делчев и техните четници .
    Други пък са осъдени за геройствата по Септемврийското въстание и убийствата на Жеко Димитров , Ана Маймункова и Гочо Иванов . ... Госпожа Докторката трябва да знае кои са тия хора :)))
    • 🇧🇬
      🇧🇬
      18 -12
      13:17, 4 фев 2018
      Малко уточнение:Тютюневата стачка в Хасково от 1922-ра година продължава 25 дена и завършва с успех за стачкуващите,като им се увеличават заплатите и се осигуряват работни места на всички стачкуващи.....Жертви няма.
      Не така обаче се развиват нещата по време на голямата стачка на тютюноработниците от Пловдив...Годината е 1953 --Комунистическа България......Хиляди тютюноработници стачкуват за достойно заплащане,за по- добри условия на труд и за спиране на съкращенията.........Правителството на комунистите заповядва- да се стреля на месо.....Стреля се директно в тълпата....Резултатът: девет убити и стотици клетници пратени в затвори и лагери......Читателите сами да решат,кой режим е по- хуманен и кой е човеконенавистен.
    • До
      До Кенанския маймун
      19 -4
      20:22, 4 фев 2018
      Такова 300 годишно развитие на рода и накрая Маймун. Това наистина е падение и тотално заличаване на вашия род. Ужас: толкова години еволюция и накрая ...Кенански Маймун.
  • 3
    Ма
    мастикаджия
    17 -7
    14:42, 4 фев 2018
    Лили Иванова ряпа да яде пред тая.
  • 4
    Когато няма аргументи и факти, които да се противопоставят на разказаното от д-р Узунова, по стар комуно-милиционерски маниер разни червени шебеци от зоопарка на Кенана и други представители на червената флора, фауна и менажерия предприемат атака срещу личността на този, който се е осмелил да осветли кървавите престъпления на една Небългарска и престъпна партия - БКП! Ще си позволя само една забележка към казаното от д-р Узунова - Прошка се дава, когато е имало истинско разкаяние, последвано от искрена молба за прошка.
  • 5
    Ке
    Кенанския тигър Хебър
    13 -7
    16:37, 4 фев 2018
    Ние също имаме в рода убит от т.нар. Народен съд-сега дръжте се да не паднете, в присъдата му, както и във всички останали присъди пише-Осъжда се на смърт или да заплати 80 000 лв. В нашият случай, човека е имал парите, но в "приятел", който забравил да ги върне, затова е убит. Но тези които се ги имали са платили и саги освободили, нищо ново нали, точно като сега, само че тогава са плащали на държавата, а сега на "който трябва" - това са фактите, а тази изобщо не меинтересува какво плещи!
    • До Кенанският тигър Хебър. Тигре, лъжете повече от комунистите, а те лъжат повече от ромите. Тигрите са горди животни, явно лъжете и за висът си, Най вероятно сте някой червен лъжлив пълшок.
  • 6
    Ке
    Кенанския Маймун
    6 -12
    20:06, 4 фев 2018
    По въпроса за Комунизма ... Има само 2 книги в ко... Виж коментара
    • Ка
      Каля
      4 0
      10:23, 5 фев 2018

      Абе ти къв си такъв, ако не си комунист трябва да вярваш в християнството.Хайде холан.Знаем ги ние тия дето са много вярващи(няма значение в какво) какви ги вършат ...

    • Ха
      хах
      6 0
      10:49, 5 фев 2018
      Liberte,fraternite,egalite - Свобода,братство,равенство - е лозунгът на Френската революция от 1789,а това,че комунистите са способни да откраднат дори нематериалното културно наследство е в кръвта им.
  • 7
    До
    До Кенанския маймун
    17 -7
    20:27, 4 фев 2018
    Ти вярно ли сравни Комунистическия манифест с Новия завет?!?! За психото си честно, и за тебе ще е по-добре ако те въдворят. Такива хора са опасни и за обществото и за самите себе си. Комунистите които взиривяваха църкви и гонеха бабите които се кръстят, тези които унищожиха вярата на народа и върнаха човечеството с 2000 години назад да ги сравняваш с християнските апостоли и мъдрост....не, не , трябва да се викат спешно санитарите за тебе.
    • Ке
      Кенанския Маймун
      7 -9
      23:11, 4 фев 2018
      Като каза за Комунистите и репрсираните Църкви ?...
      Ами кво пеят Старозаветните попчетата и ходжи сега ?
      "Търпи мутрата и бея и ще си спасиш Душата"
      ....
      А да не говорим че Отец Златко им чете Молебен на ГЕРБ преди изборите и всичките бяха с едни големи свещи - като краставици в СВ. Архангел Михаил .... и след някой и друг месец лъснаха Суджука и Делянчо Кумеца - баш Християните :))
  • 8
    Ди
    Димитров
    13 -12
    21:09, 4 фев 2018
    Узунова, подобен съд има във всички държави.Той е създаден с решение но ООН. Във Франция са избити много повече. Узунова, Нюрнбергския процес няма нищо общо с народния съд. Той е създаден за съдене на обкръжението на Хитлер. Узунова, много си некомпетента по въпроса. Проста соросоидка и маниполаторка, *******.
    • Да
      даскал кольо
      3 0
      13:36, 10 фев 2018
      Димитров, съветвам те да си коригираш правописа, преди да обиждаш околните ....
  • 9
    Кр
    Крали Марко
    11 -4
    21:16, 4 фев 2018
    Ей страхливци стига сте спорили кой режим е по-хубав!!!!Истинският комунизъм е неизпълним и в нащо време.....иначе казано е ФАНТАСТИКА!!!Какво да кажа за шибаната ви демокрация-КОРУПЦИЯ в всички нива-СКАПАНИ ЗАКОНИ които работят в ущърб на гражданите а облагодетелстват МАФИЯТА И ШИБАНИТЕ ПИОНКИ В ПАРЛАМЕНТА И ТЕХНИТЕ лакеи в обществото....НИСКИ ЗАПЛАТИ...СКЪП ТОК И ВОДА....Всички големи държавни предприятия и заводи са закрити и ОГРАБЕНИ!!!АЕЦ-КОЗЛУДЙ-НЕ РАБОТИ....и още и още мога да изброявам цяла вечер...И все пак замислете се страхливци за какво живеете....за едно парче хляб и някое друго хвърлено кокалче!!!!!!
  • 10
    Ди
    Димитров
    11 -8
    21:16, 4 фев 2018
    Малко са ги трепали. Малко. Тази също е за трепане, защото лъже.
  • 11
    Бъ
    Българин
    10 -9
    21:56, 4 фев 2018
    Каква свобода, равенство и братство при комунизма?! Не заблуждавайте младите хора - нека им разкажем как са били нещата, а те нека преценят:
    Първо - и най-нагло - свобода имало. Свобода означава да пътуваш навън -
    Каква свобода, равенство и братство при комунизма?! Не заблуждавайте младите хора - нека им разкажем как са били нещата, а те нека преценят:
    Първо - и най-нагло - свобода имало. Свобода означава да пътуваш навън - страната - да идеш на екскурзия, да учиш, да работиш, както сега правят младите хора. Тогава при социализма - учене навън - няма, само за децата на комунистическите висши „меринджеи” (да точно тази дума използвам за простите,алчни и отмъстителни „висши управленски” кадри на комунистическата партия). Свобода означава да живееш където искаш – да, ама не, имаше т.н. „жителство” и човек се ражда и умира в един град, освен ака не стане ватман в София, работник в Кремиковци, или не се ожени/омъжи за човек от друг град. Свобода означава да слушаш каквато искаш музика, да четеш книги, да слушаш и гледаш новини, да искажваш мнението си. Това, уважаеми млади читатели го нямаше – имаше една партия – комунистическа, за която гласуваш въпреки всичко задължително (и комунистите печелеха изборите с 99,99% всеки път. Имаше една телевизия (с пряко излъчване на руската новинарска емисия всяка петък вечер, без превод – зер от 3 клас учехме руски всички и се готвехме да ставаме 16-та република на СССР), имаше няколко вестника и две или три радиостанции и всичко с жестока цензура. Да не говорим, че за изказано гласно мнение на улицата или разказан виц за галоша Тодор Живков човек влизаше в затвора, губеше работата си и изобщо целият му живот се проваляше.
    • Ке
      Кенанския Маймун
      5 -8
      22:45, 4 фев 2018
      Гледах наскоро Антъни Бордейн - по СИЕНЕН Америка - за Сингапур . ...
      Много Мръсни Комунисти са Сингапурците :))
      Много интересно място :
      - бият за вицове на поитическа , етническа и религиозна основа - разрешени са само за тъщата
      - забраниха колите - ако искаш кола играеш а публичен търг и купуваш право да я ползваш за 30 000 долара + цената на колата - за 5 години - след 5 години
      - за по-леките престъпления наказанието е публичен бой с камшик
      - за тежките престъпления - убийства , тероризъм , наркотици, корупция наказанието е Смърт :))
      - имат Президент и Парламент - Нямат политически партии - всички представители се избират с гласуване
      - свободно здравеопазване за всички , до 1000 долара на бедно семейство
      (1, 25 сингапурски долара = 1 американски долар )
      - дават по 166 000 долара за родено дете което е гражданин
      - компютри за едните , безплатен транспорт и образование
      ....
      - И имат Най-ниско ниво на корупцията в Цял Свят :))
      ...
      бвп 570 милиарда долара :))) НЕ СЪМ ЧУЛ НЯКОЙ ДА КАЖЕ ЧЕ СА КОМУНИСТИ!!!
  • 12
    До Димитров. Лъжете точно като адаша си по фамилия - Лайпцигският алкохолик. Лично главният прокурор ангажиран с "народният съд" се хвали в специален доклад до БКП, че в България "НС" е на първо место по издадени смъртни присъди. Ако съотнесем броят на издадените смъртни присъди на глава от населението разликата ще бъде в стотици пъти повече от Франция. Така че, не лъжете както дърт ром с лула, другарю Димитров. Живеем във века на информацията и комуникациите, а не по Бай - Тошово време, когато вие и подобни на вас лъжци държаха монопола върху истината.
    • Ке
      Кеннския Маймун
      3 -7
      00:34, 5 фев 2018
      като каза Тодор Живков Гугъл на ... Тодор Живко... Виж коментара
    • Ке
      Кенански тигър Хеброс
      2 -5
      09:58, 5 фев 2018
      Ало моряка, иди в библиотеката и намери една присъда от народния съд и я прочети ама внимателно и пак се изказвай, за теб тука е лесно да плещиш простотии, но ние тези неща сме ги преживели-има огромна разлика, разбра ли?
  • 13
    42
    428651
    4 -4
    07:48, 5 фев 2018
    Пороците от славното комунистическо минало и днес не са преодолени. Управлява се по същия щуробаджанашки начин там, където са овластени такива хора. В ученическото общежитие директора не пенсионира любовницата си и я държи вече с години на висока заплата и специални облаги. Всеизвестното Насенце като пом.директор там натрупа пари, че и куп награди взе за кълчотене по селските си вечеринки. За да може да се самоизтъква, вади сушите на целия персонал. А що хора съкрати и пенсионира, за да блести само тя и никой да не я засенчва и да не й пречи да се размотава и лудее. И кмет, и РУО са същите нахални готованци, защото няма кой да ги измете. Резил.
  • 14
    Ли
    Лист Обрулен
    6 -5
    09:23, 5 фев 2018
    И тая изкара пенсийката,май и подмина годинките.Все на държавната ясла и под крилото на народната власт и БКП.То и на Боко "дедо"му са го претрепали,ама щото много посягал на чуждите булки.Та и тая стара чанта .....
  • 15
    Ка
    Какъв
    5 -10
    09:55, 5 фев 2018
    Какъв доктор е тази, щом като не знае историята и... Виж коментара
  • 16
    Ти
    ти не четеш
    6 -1
    10:33, 5 фев 2018

    Жената казва че трябва да си простим.И фашизма и комунизма не са хубави.Не лъжете обаче младото поколение.И двете неща не стават.Пък социализма като гледам вече е факт в богатите държави.Такива като Канада например абсолютно са го построили.И да, нека да ви светна и те имат проблеми със здравеопазването.Разбирасе че е много по добро от нашето, но и там има проблеми.

  • 17
    Ке
    Кенанския Маймун
    1 -4
    11:18, 5 фев 2018
    Мен ако ме Питаш
    Спазването на Новия Завет
    и моралните принципи дадени ни от Първия Комунист Исус от Назарет му е майката.
    А те са прости : - Свобода , Равенство Братство , Справедливост
    ....
    Обаче не останаха Истински Християни даже сред попчетата .. Всичко го блъска по Стария Завет - Харема на Цар Соломон , кючеци и кой роб , си е роб :))
    ...
    ... Само хора които са морално чисти като Христос , Св. Иван Рилски и Св.Васил Левски . могат да построят Комунзма :))
    ...
    А Човека дори и от ГЕРБ да е , е грешник - влезе в Църквата , запали свещ голяма като краставица
    и като излезе гледа да прелюбодейства , краде , и продава наркотици :))
    ....
  • 18
    Фи
    филип пешев
    2 -1
    12:58, 5 фев 2018
    Шебек кенански, тотално си се объркал...
  • 19
    Ха
    хасковски музей
    2 -3
    11:14, 6 фев 2018
    На изборите скачаше като ощипана мома докторката - за благодарност герберската подлога стана медийна звезда!. Сега се написа и репресирана. По - рано не се чуваше гласа й, а сега е много компетентна докторка! Пази боже сляпо да прогледа!
  • 20
    Кр
    Крум
    1 -3
    14:25, 6 фев 2018
    Уродливо явление е била Кобургска българия и продължава да е и днес. Народния съд не е изчистил достатъчно уроди за да се запази добрата България!

Още новини

Последни новини