От х:

Днес в x:

Хасковлии прогониха зимата с обичая „Джамал”

    Десетки хасковлии участваха по обед днес на площада в  обичая „Джамал” или още известен като "Камила", който показва символичното умиране на зимата и възкръсването на природата отново през пролетта. В колорита на традицията ги въведе  Кукерската група от Стара Загора, която беше сред 12-те участници във Втория фестивал на кукерските и маскарадни групи в Хасково.

    В ролята на  джамала или камилата се облича един от участниците в групата. В нея има още баби, кукери и циганка, която играе ролята на баячка и орисница. Джамала на пл.„Свобода” беше и един от най-колоритните представени традиционни образи. Страшно-смешната камилата събра очите на най-малките, които се снимаха с нея, а някои дори и не поискаха дълго време да се отделят от групата.

    Този обичай се изпълнява и в отделни част на Гърция, у нас е характерен за Елховско и в Старозагорското село Еленино, разказа ръководителят на групата Динко. Представлява ритуално прогонване на зимата, лошотиите и болестите. Джамалът ритуално умира и после възкръсва. Символът е на цикличността във времето, на отиващото си старо и идващото ново, на подготовката на  природата за новото начало след зимата. За прогонването на злините помагат и кукерите със страшни маски. В обреда циганката играе ролята на добра орисница, тя вижда в бъдещето. Според нея 2018 година ще е много добра за Хасково, изпълнена с щастие, любов и здраве.

    Пъстрият празник, организиран от общината и „Общество за фолклор”, тръгна с парад от театъра и напълни площада в слънчевия ден.

    Празникът завърши с празнично коледно хоро, под съпровода на  Народния оркестър на Хаасково, поздрав отправи и солистката на състава  Тонка Колева, пя и Тодор Кожухаров.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      **
      ***RPqbn
      12 -7
      14:10, 26 дек 2017
      Беше чудесно! Под ритмите на чановете и звуците на народната музика направо заиграваше кръвта.Прекрасни традиции, дано младите съхранят това богатство!
    • 2
      Ха
      Хасковлия
      8 -1
      15:02, 26 дек 2017
      Всичко това е много хубаво, но по хубаво щеше да е ако се предава истинската традиция на празнуване на Рождество Христово. Въплъщението на Словото.
      Приемането на плът от нашия Бог за Спасение на хората.
      Цикличността е характерна за езичниците и гностиците.
      Ние сме Православни християни и празнуваме Рожеството на истинския Бог.
      "На Твоя Кръст се покланяме, Христе, и Твоето свето Възкресение възпяваме и славим. Защото Ти си наш Бог, освен Тебе другиго не знаем, и с Твоето име се именуваме."
      А вии...вий сте глупци и безумци...
    • 3
      Ив
      Иван
      10 -2
      17:04, 26 дек 2017
      Джамал е мнооооого хубава българска дума,няма що
    • 4
      Пе
      пенсионер
      9 -4
      17:06, 26 дек 2017
      А защо не виждаме Кмета??Знаете ли връщаме се от Бургас,там знаете ли как говорят за техния Кмет-нашето момче,не като нашия да ни хвърли на кучетата.Колко хора пострадаха от ухапване и колко изплашени деца?
    • 5
      Ан
      анонимен
      10 -3
      17:17, 26 дек 2017
      По целия град гъмжи от кучета, а за Стадион Хасково- направо не ми се говори! Наскоро сложиха нови фитнес уреди, което е прекрасно, но хората не могат да тренират на спокойствие. Отидеш да тренираш и веднага излязат цяла глутница от ядосани кучета!
    • 6
      Ан
      анонимен
      10 0
      17:19, 26 дек 2017
      Честито Рождество Христово на всички християни! Да сме живи и здрави! Слава на тебе, Исусе!
    • 7
      Ча
      Чапразов
      6 -1
      17:34, 26 дек 2017
      Ползвайте обичая "Джамал" и за самозащита от улични кучета!
    • 8
      Аз
      Аз
      4 -1
      21:41, 26 дек 2017
      Преди около 35 години, през квартала минаваше чучело, подобно на магаре.Тогава баба ми викаше: "...Джамала, Джамала минава, идвай да гледаме...". Сега, като си спомня беше преди Великден, може би някъде по Сирни заговезни.
      Нещо май този празник не е за този сезон.Но важното е да има нещо, което да възпитава младото поколение в духа на традициите.
    • 9
      Чу
      Чудя ти се наборе
      5 -3
      22:51, 26 дек 2017
      Джамала е на пролет а не на Коледа,но карай да има джумбиш,организаторите са слабички не са в час.
    Последни новини