От х:

Днес в x:

Отец Никола: БПЦ да признае самостоятелността на Македонската църква. Шефът на РИМ Хасково: С автокефалията да се внимава

    Признаването от Българската православна църква на самостоятелността на Македонската архиепископия трябва да се случи. Това е естествен ход,  който има своята историческа логика, смята отец Никола от църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ в Хасково. 

    Днес Светият синод обсъжда молбата на Охридската архиепископия за получаването на тази самостоятелност.  Изборът обаче ще е труден, понеже другите православни църкви вече дадоха отказ това да се случи. Младият хасковски свещеник обаче е категоричен, че признаването в момента от БПЦ ще е само документален акт. „В крайна сметка Охридската епископия е била част от Българската екзархия. Всички знаем, че при изкуственото създаване на държавата Македония, тогава  прилепят Охридската епископия към Сръбската църква. В крайна сметка обаче БПЦ винаги е била църква майка за Македонската, защото както няма македонски език, така няма и Македонска църква. В крайна сметка ние сме едно, нищо, че чистата геополитика ни разделя“, казва отец Никола. Според него изборът на Светия синод днес няма да е толкова лесен и вероятно ще има сериозни дебати, заради различните  лобита.

    Сериозни разговори и трудно решение очаква и директорът на Регионалния исторически музей в Хасково Пенко Добрев. Според историка БПЦ може да си остане църква-майка на Македонската, което е естествена ситуация, но с решението за автокефалия* не трябва да се прибързва.  „Чуват се различни мнения в духовните среди,  като това, че македонската църква е жива и е нормално да иска самостоятелност. Това желание обаче трябва много внимателно да се огледа от БПЦ от всички страни - не само от историческа гледна точка, но и от сериозността на отношенията, които БПЦ има с останалите православни църкви, които засега дават отпор на молбата на  Охридската архиепископия. Все пак да не забравяме, че Вселенската патриаршия настоява, че единствено тя има право да дава автокефален статут, но пък и Руската православна църква също смята, че църквата-майка има право да дава автокефален статут.“

    *Автокефалия e форма на независимо църковно устройство и самостойна административна уредба – специфична каноническа институция на дадена поместна църква с ранг на архиепископия, митрополия или патриаршия, утвърдила се по пътя на мисионерски, духовен и културен възход и получила всеобщо междуцърковно признание.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      За
      За
      0 0
      13:23, 27 ное 2017
      За Динко Добрев - Да!
    • 2
      Гр
      Гражданка
      1 0
      17:28, 27 ное 2017
      Гербаджийска подлога е отец Николай
    • 3
      Ер
      еро
      0 0
      01:35, 28 ное 2017
      Очите му защо изглеждат като на пепелянка?
    Последни новини