От х:

Днес в x:

Хасковлии: Всяка година ни искат пари от училищното настоятелство

Всяка година от училищното настоятелство ни искат пари. Този отговор са посочили 94 на сто от участвалите в анкетата на Haskovo.net. Въпросът в нея беше “Искали ли са ви пари от училищното настоятелство?”

В допитването са участвали общо 281 читатели, като 264 от тях заявяват, че всяка година им искат пари. Припомняме, че в писмо до Регионалните управления в страната и до директорите на училища и детски градини министърът на образованието заявява, че събирането на пари от настоятелствата е незаконно. Това може да става само на доброволен принцип, уточнява министърът.

Само 12 читатели или 4.3 процента от участниците са заявили, че никога не са им искали пари. 5-има читатели пък, едва 1.8 процента, са посочили отговора “Искали са, но не сме давали”.

Анкетата няма представителен характер.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Ив
    Иван Рилски
    24 -2
    09:22, 13 ное 2017
    Всяка година в училище Ив . Рилски се събират и уж казват , че е който желае хем после класната ни натиска и казва трябва да се внесът !
    Ако не се внесяли за всички деца които са в класа директорката притискала класната !
    Другото интересно е защо ни събират пари за охрана ... просто нямам думи
    Сметнете колко пари се събират
    • Ро
      родители
      4 -19
      14:06, 13 ное 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 2
    Ро
    Родител
    17 -4
    09:43, 13 ное 2017
    Това със събирането на пари е пълно безобразие, но често и самите родители са инициатори. Просто родителите трябва да се съберат и да решат да спрат да им ги дават! А за охраната, първо питат дали искате охрана и после, щом искате събирайте! Просто кметът трябва да издаде една заповед и да им напомни, че охраната не е по желание, а е тяхно задължение!
  • 3
    Fe
    fen33
    21 -4
    10:20, 13 ное 2017
    Просто от далечни времена у нас е заложено рушветчийството даваме за нещо което и ние не знаем за какво
  • 4
    К
    К
    12 -1
    11:59, 13 ное 2017
    Когато учих в ОУ Христо Смирненски, преди около десет години, помня че периода първи клас до завършване всеки месец сме плащали по 4,50 лева (мисля че беше) за училищно настоятелство. А който има по голям брат или сестра в училище, второто дете плащаше само половината от сумата. Наставникът на класа имаше имаше задачата да сабира сумата от другите си съученици и да ги дава на класната накрая на месеца. И в тогавашният ми ум това не изглеждаше странно, и едва ли сме си давали сметка, че е незаконосъобразно.
  • 5
    Фи
    Фики
    6 -5
    14:07, 13 ное 2017
    В училище Любен Каравелов събират пари за охрана по 10 лв за първи срок,и по 10 за втори срок,от толкова много деца по 20лв,а охраната взима заплата 240лв,еее къде са тези пари,при условие че на охраната му плаща фирмата за охрана.Бакшишева събирате си пари,тоес със нашите пари си правите новогодишните си банкети...
    • Ро
      Родител
      1 -3
      20:18, 13 ное 2017
      Аз пък викам училищата да ги закрият вече. Само ни тормозят децата.Карат ги да учат и да пишат домашни. Стресират ги с тестове и оценки. Стоят в занималнята само до 5, а пък не знам какво им пречи на тия госпожи да ни ги гледат до 7 . Изобщо пълно безобразие е. Нали са длъжни да гледат децата, а само се оплакват и мърморят, че не били възпитани. Ами, ако започва училището в 6 и свършва в 19 часа ще имат време да ги възпитат. И без това са длъжни. . .
  • 6
    Ро
    родител
    10 -1
    16:28, 13 ное 2017
    Какво е значението кое училище е,като във всички без изключение картинката е една и съща! Родителското настоятелство събира пари защото така е години наред,а управата се прави на ощипана и не разбира! Да охраната трябва да е на щатна заплата от общината и да му се издаде договор за работа,много ми е интересно по какъв договор работи,щом ние родителите плащаме заплатата.
  • 7
    Не
    Незапознат
    2 0
    21:42, 13 ное 2017
    Едно и също се повтаря,повтаря.Но явно повторението е без мислено.Не разбирате ли че специално искането на пари за охрана си е живо ако не изнудване защото е прекалено силна дума то поне мошеничество.Кара се да се плаща за нещо което е задължение на самото учебно заведение.Няма нужда какъвто и да е кмет с някаква си заповед или нещо подобно да им напомня.Това си е регламентирано.Това че всички шикалкавят искайки пари използвайки най милото на всеки като довод си е като нашумелите в последно време телефонни измами.Всякой уж ги знае но определена част от обществото ни продължава да попада в капана им.Стига вече!Следващият път когато ви поискат за това пари независимо в кое училище скочете всички в хор и кажете няма да дадем за това и стотинка!Ако трябва им и теглете и майните!Няма какво да ви е интересно по какъв договор работи или пък да правите някакви си сметки без кръчмар каква заплата взима охраната.Най малко пък глупавото твърдение което отново се повтаря че се използват парите ви за банкети.Ако пък има някои които не са съгласни с това надявам се че по някакъв начин някога да разберат че да се дава пари и мрънка няма смисъл.Не разбирате ли че финансирайки дейност който трябва да е от дилигираният бюджет вие освобождавате средства които не можете и нямате никакво право да държите сметка за какво се използват.Анадъмо?
  • 8
    Ро
    Родител педагог
    0 0
    23:18, 13 ное 2017
    Има инициативи които без допълнителни средства не могат да се осъществят, Но има и начини как тези инициативи да са по евтини за родителите., примерно в детска градина всеки фотограф плаща 20% от каквато и да е услуга свързана с градината на директорката под масата и това е прието правило от години, защо това не са 20% отстъпка от самата услуга!!!! За родителите
  • 9
    Аз
    Аз
    0 0
    20:24, 14 ное 2017
    В нашето училище охраната е с договор и се плаща от бюджета на самото училище. Дали е достъчна- това е друг въпрос. Това може да си позволи училището. Интересно ми е обаче, как ще се финансира участието на децата в състезания, олимпиади, конкурси, конференци и др. събития или проекти, създаден от самите деца, които им позволяват да се развиват и постигат нещо значимо, след като не се подкрепя финансово настоятелството?

Случаен виц

Последни новини