От х:

Днес в x:

Културата в Хасково иска свой клуб. Кметът: Даваме им Синята къща

    Дейци на културата от Хасково поискаха възстановяване на своя клуб. На импровизирана пресконференция днес в кафене в Бизнесцентъра Гочо Павлов, Петър Ангелов и Йордан Нанчев описаха двегодишно ходене по мъките за свой културен клуб, където местните художници, актьори, музиканти, писатели, поети, да се срещат и разговарят. Към тях се присъедини и адвокатката Надежда Стоянова, макар че не членува в нито една от двете организации за култура в Хасково – КДК на Ели Видева и сдружение “Култура 2015” на Димитър Шалапатов.

    На днешната пресконференция дебело бе подчертано, че искането за културен клуб е от името и на двете организации, а в подписката, събрала вече към 70 парафа, личат имената на хора и на двата клуба.

    “Преди повече от 25-30 години в театъра имаше клуб на актьора, в който се събираше интелигенцията на града”, разказа бившият актьор, сега пенсионер Гочо Павлов. “След всяко представление тук се събираха актьори, режисьори, писатели, музиканти, учители, обсъждаха се спектаклите, имаше атмосфера и дух. С идването на демокрацията всичко това се изпари”, допълни той.

    “След ремонта на театъра кафенето бе определено за такъв клуб, но на бившия кмет не му харесаха хората, които се събираха там, както и техните позиции, затова нареди на тогавашния директор Боил Банов да го затвори. Това и се случи, сега там се продават билети”, каза още Гочо Павлов.

    КДК пък дълги години стопанисваше последния етаж на комплекс “Клокотница”, но отпреди около 3 години и той остана бездомен. Там бе настанен балет “Тангра”, чиято зала пък в Младежкия център бе превърната в сватбен салон.

    Така вече години културните сдружения в Хасково са бездомници.

    “Преди местните избори имахме среща с Добри Беливанов, тогава кандидат-кмет. Казахме му: Ще те подкрепим, но искаме да се възстанови клубът в театъра. Той каза: Добре, ще го направим. После се срещнах отново с него, вече като кмет, но сега вече започна да го увърта: “Ще стане, ще видим”, разказа Павлов.

    Той подреди хронологично и всичките си срещи с отговорни фактори в борбата си за възстановяването на културния клуб.

    “Говорих с министъра на културата Боил Банов. Той каза: Това не е проблем на министерството, а на общината. Говорих с Делян Добрев, той каза: Трябва да стане. Но минаха много месеци, а нищо не се случи. На последните избори тук дойде и Бойко Борисов, и него занимавах с това, на една среща в театъра. Той се обърна към Добри Беливанов: Кмете, какво ще правим? А кметът обеща: Ще го направим. И отново нищо.

    Разговарях с председателя на Общинския съвет Таня Захариева, в присъствието на Антон Иванов, шеф на групата съветници на ГЕРБ. Те казаха, че за кафенето на театъра има проблем, защото се стопанисва съвместно с министерството на културата. Затова ми казаха: “В театъра трудно ще стане, но какво ще кажете за Синята къща?” Отговорих, че нямаме претенции.

    Оттогава минаха месеци, пак нищо.

    Последният ми разговор на тази тема беше на празника на града 8 септември, с Делян Добрев, той дори се учуди, че няма движение по този въпрос. И пак обеща съдействие”, каза още Павлов. И допълни: “Знаем какво беше отношението на бившия кмет към културата и се надявахме при новото ръководство да е различно. Нищо подобно. Същото. Явно мандатът на Беливанов ще мине само в обещания”, разлюти се бившият актьор.

    “Най-лесно е да доведеш една група от София, да направят концерт, да платиш хонорара им и толкова. Но това не е отношение към културата. В НАТФИЗ в момента учат 7-8 студенти от Хасково, сигурно има и в художествената академия, и в консерваторията. Те в София си имат среда, но в Хасково нямат. Почти всички градове имат отношение към културата и помагат, само в Хасково е замряло”, казаха още на брифинга.

    “Преди дни имаше изложба на местни художници и коктейл в градската галерия “Атанас Шаренков”. Общината е платила пленера на художниците и това е хубаво. Но явно смятат, че културата е само изобразителното изкуство. Радваме се за художниците, те са наши приятели, но у нас остава чувството на пренебрежение и неглижиране. Не искаме противопоставяне на отделните професии, но няма как да не усещаме горчивина”, допълни Гочо Павлов.

    Потърсен за коментар, кметът Добри Беливанов потвърди, че общината ще предостави за ползване Синята къща на културните сдружения в града. “Предстои обаче ремонт, а проектът трябва да се съгласува с министерството на културата. Там се бавят нещата. Ако зависеше от мен, досега да съм им дал Синята къща за клуб. Освен това съм обещал пред премиера, като се срещнем, ще ме пита”, обясни градоначалникът. Попитан все пак за някакъв срок, той отвърна, че се надява до Коледа културните дейци на Хасково да си имат клуб.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (16)

    • 1
      Ян
      янко митев
      28 -13
      14:57, 11 сеп 2017
      Той Дядо Добри много обещава Ето ви една нова дума в нашия език специално за него --ОБЕЩАТЕЛЕН--- Та кмета е много ОБЕЩАТЕЛЕН тоест човек който обещава но нищо не прави Така се върти и САГАТА с КУЧЕШКИЯ ПРИЮТ в бившата ОСМА и там кмета е ОБЕЩАТЕЛЕН
      • Заглавие: "Културата в Хасково иска........."???? Боже, тези ли от снимката представляват културата в Хасково? Ужас, истински ужас. Но какво се чудя, напоследък май наистина културните прояви в Хасково са в духа на ранния социализъм и пълната самодейност. Каквото почукало, такова се обадило. Привет на всички Шалапатковци. Трагедията е пълна в Хасково!!!
    • 2
      Ба
      Бай Кор
      19 -10
      16:51, 11 сеп 2017
      Търсят си къде да пият хасковските културтрегери.... Постановки искали да обсъждат :)
    • 3
      Бо
      Боже опази!
      21 -7
      17:04, 11 сеп 2017
      Каква култура ще правят тия старчоци? Също на кметуването на Беливанов - вяло, безодейно, немощно, хилаво, тъпо. Ха честито на Хасково!
    • 4
      S7
      S74LK3R
      17 -10
      17:16, 11 сеп 2017
      Еййй при брадатия Гошко сте се съгласили да ви вземат мястото, но сега големи стачки вдигаме. Що не вдигахте тогава бе културни дейци.
    • 5
      Що
      що за наглост
      17 -9
      17:43, 11 сеп 2017
      Е, това вече е върха на идиотизма. Какви претенции имат тия тримата, в кой век живеят, въобще като какви се изживяват. Вехти хора, живеещи в миналото, застинали 100 години назад, непомръднали наникъде от десетилетия, кухи лейки. Хайде скрийте се. А Беливанов да си направи един пенсионерски клуб и да си събира там наборите и братята по тъпизми. Под негово ръководство Хасково наистина ще стане селото на пенсионерските идеи - във всеки смисъл на думите.
    • 6
      Ян
      янко митев
      21 -8
      17:55, 11 сеп 2017
      Всичко това е идея на ********** ....да приберат едни пари от общината. Защо журналистите не ги попитат как ще финансират новото КДК. По закон то може да бъде само сдружение с идеална цел без право на каквато и да е стопанска и търговска дейност. Няма да има дори кой да им плаща телефоните.Забравихте ли че в общинския съвет ********** предлагаше да се вземат парите на инвалидите и да се дадат на тях....А иначе в Хасково КДК си има само дето не е подчинено на тях.....
    • 7
      Моля, истинските културни дейци на Хасково да се разграничат от тия глупости, и да изяснят “героите” от снимката какви точно заслуги имат за развитието на културата в града, за да имат такива огромни претенции. Че и с Бойко били говорили!!!!!!!!! Леле, по-добре да бяха отишли до Патриарха да им опрости грешните и с нищо незаслужени напъни. Сребролюбци недни!
    • 8
      Ян
      янко митев
      15 -8
      18:33, 11 сеп 2017
      А върхът на простотията е че една институция като Кмета на града и тези псевдо трегери , путенцата на ********** наричат "Кирковото училище " Синята къща.Дори не познават знаковите места в града.
    • 9
      Ел
      Елин Пелин
      18 -6
      18:38, 11 сеп 2017
      Гочо Павлов /уж актьор/, Нанев /въздух/, Петър Ангелов /писател без читатели/...Хвани единия, та удари другия.
    • 10
      Км
      Кмете, кмете що не се гръмнеш
      16 -10
      18:44, 11 сеп 2017
      Т. нар. кмет на Хасково, който в първия се ден от кметуването събори скулптура на един истински хасковски творец и се закани на други творби в града, да каже за какви деятелности на тези псевдо творци и псевдо хасковлии, ще им предостави емблематичното за Хасково Кирково училище за клуб?
    • 11
      Ед
      Един от запаса
      19 -14
      18:44, 11 сеп 2017
      Не знам дали тези тримата могат да олицетворяват културата. Ако искате тройка бих могъл да предложа и друга: Георги Пеев, Янко Митев и Иван Чаушев и без друго пишат анонимни постинги под статията. Само че те бяха и още са слугинаж на бившия кмет Георги Иванов, макар да се самопрепоръчваха като независими журналисти, общественици и полухудожници-полуартисти. Когато те бяха лицето на културата нямаше нужда от клуб. Сещате се защо.
      • Ян
        янко митев
        21 -6
        18:54, 11 сеп 2017
        Янко Митев винаги пише със името си! И няма от какво да се срамува!
    • 12
      Пъ
      пълен майтап
      6 -2
      18:12, 12 сеп 2017
      Да не би да има някаква грешка. Гочо Павлов какво общо има с културата. Стига смях. Той даже няма средно образования. Познавам го отлично. От с. Конуш е. Там живя до казармата. Не можа да завърши средно до казармата. После може да си е купил някоя диплома. Абсолютен галош, тъп до безкрайност. Какво е създал в областа на културата. По едно време беше статист в театъра.
    • 13
      Пъ
      пълен майтап
      6 -2
      18:25, 12 сеп 2017
      Гочо Павлов казва: Преди повече от 25-30 години в театъра имаше клуб на актьора, в който се събираше интелигенцията на града”, .........с идването на демокрацията всичко това се изпари”. А той беше много активен борец за демокрация. Той обяви гладна стачка с искане за оставка на андрей луканов. Провеждаше я във фоайето на хотел "аида".чудя се какво общо има той с културата.
    • 14
      Ст
      Стига бе
      1 -2
      21:42, 12 сеп 2017
      Как ще се смести толкова култура в някакво клубче?Имаме култура цял цирк да напълним!Клубче......

    Още новини

    Последни новини