От х:

Днес в x:

Маестро Найден Тодоров: Има културни институции със заплати, близки до социалните помощи

Бюджетът на филхармонията, сравнен с този на тези на други източноевропейски страни, е смешен. Фестивал в Румъния, който се провежда за малко по-малко от месец, имаше бюджет от 12 млн. евро, а филхармонията има два пъти по-малък бюджет за цялата година. Музикантите в България не са добре платени. Има културни институции със заплати, близки до социалните помощи. Това заяви бившият министър на културата маестро Найден Тодоров за "Денят на живо''.

По думите му, за да се промени това, е нужна държавна културна политика. "В момента имаме добър министър на културата. Надяваме се да създаде такава. Трябва да се създадат условия за артистите, така че да работят нормално и младите хора да бъдат окуражени да се занимават с изкуство. Икономиката все още не е оправена, а културата умира. Тя сама по себе си е икономика. Когато се инвестира в култура, в икономиката се връщат много пари - има културен туризъм. Бюджетът за култура трябва да бъде вдигнат, да е 1% от БВП", заяви той.

"Искаме да дадем усещането на софиянци, че живеят в европейски културен град'', категоричен е Тодоров.

С обновенa сцена и ново име класическите концерти се завръщат край езерото в Правец това лято. Фестивалът, наследник на Моцартовите празници, вече ще се нарича Pravets Art Nights.  Музикален домакин на събитието вече ще е най-престижният български оркестър - Софийската филхармония. Концертите тази година ще се състоят на 21 и 22 юли. 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини