От х:

Днес в x:

Честваха с гърмежи 779 години от битката при Клокотница

Скромно тържество за отбелязване на 779-тата годишнина от бляскавата българска победа в битката при Клокотница се проведе днес от двайсетина души. Те поднесоха цветя на паметника до Е-80 в края на селото, а кметът Евгени Трендафилов произнесе кратка реч. След семплото тържество един от насъбралите се извади пищов и гръмна няколко пъти във въздуха в чест на великата победа на българите, предвождани от цар Иван Асен II.



Откакто закриха училището в селото, тържествата за годишнината от битката са скромни, каза кметът Трендафилов. Той припомни, че до неотдавна тук се е правела възстановка на епичните сражения.




Битката при Клокотница се е състояла на 9 март 1230 г., недалеч от река Клокотница и едноименното село, между българската войска, водена от цар Иван Асен II и войската на епирския владетел Теодор Комнин. Българите извоюват решителна победа като пленяват епирския деспот заедно с цялото му семейство, а войската му освобождават.
В ранните часове на 9 март (денят на св. 40 мъченици) двете враждуващи армии се срещат край река Клокотница на 10 км западно от Хасково. За да окрили по-малобройната си войска от българи, Иван Асен II заповядал пергамента с нарушения мирен договор да бъде набучен на копие. В последвалата битка българският цар проявил хитрост и отлична военна тактика, обръщайки в бягство ромеите и франкските рицари – наемници. Самият Теодор Комнин паднал в плен заедно със синовете и дъщерите си.

Цар Иван Асен II заповядал височайшите пленници да бъдат откарани в столицата, а заловените обикновени войници да бъдат нахранени и пуснати по домовете им. Заради нечуваното си благородство и човечност цар Иван Асен II бил почитан и обичан "и не само от българите, но и от ромеите, и от другите народи" – пише византийският хронист Георги Акрополит.

Според една легенда ранените български войни били лекувани край днешните Хасковски минерални бани.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини