От х:

Днес в x:

Ден на градинаря: Хасковски градини с райграс, домати и билки

    Тенденцията в озеленяването на частните имоти на хасковлии през последните години се промени драстично. Преди местните искаха дворове с вечно зелени растения, а днес, предпочитат екстериорно пространство максимално да е наситен с цветове. Проектите все повече да копират природата.

    Това споделя ландшафтният дизайнер инж. Лиляна Виделова навръх професионалния си празник -Деня на градинаря – 1-ви август. Хасковлийката се занимава не само с озеленяване на частни градини и офис сгради, но и с поддържане, засаждане, проектиране.

    Тенденцията в Хасково е местните все повече да търсят съдействие от специалисти, защото хората разбраха в годините, че това си е специфична професия. С намесата на професионалист всяка градина придобива индивидуалност и дух, тъй като стопаните имат различни потребности. Едни искат двора им да е семпъл и само от иглолистни видове, други пък искат динамични градини с разнообразни видове, с редуван цъфтеж и широколистни дървета, които на есен се багрят, а на пролет отново разцъфват. „Така че тенденцията е все повече да живеем в синхрон с природата“, казва специалистът по озеленяване. Поглеждайки от прозореца на къщата си стопаните да виждат всеки месец нещо различно, нещо да се случва.

    „В момента някои от хората влагат доста средства в скъпи строителни материали, а като стигне до градините започваме с преговори за нещо по-евтино. Заради това се опитвам да ги възпитам, защото щом си решил да живееш в къща, 6 м. от годината си навън и трябва да ти е уютно и удобно, иначе си стой в апартамент.“, разказа още хасковският специалист.

    Желанията на хората обаче са различни. Едни държат да наблюдават израстването на дървото, а други казват искам да ползвам сянката на това дърво, което естествено излиза доста по-скъпо.

    Сред хасковлии все повече нараства броя на хора, които имат възможност да си купуват и консумират най-скъпите плодове и зеленчуци, но предпочитат да си ги отгледат и така да консумират екологично чисти плодове и зеленчуци.  Заради това в красивия двор може да има, овощната и зеленчукова градина, двете неща не се самоизключват и са абсолютно съвместими, категорична е инж. Лили Виделова. Тя допълни, че тази комбинация на подредба се предпочита все повече от хасковлии. Докато допреди години заможните хора не искаха да се занимават с отглеждане на зеленчуци и плодове, сякаш беше табу да садиш домати.

    Заради това всеобщото схващане е, че градината е отражение на твоята индивидуалност.

    „За направата на една градина, обаче аз трябва да знам начина на живот на стопаните, техните предпочитания, ангажираност, какво искат да има в нея, вечер дали ще похапват навън, дали ще канят често гости“, каза още специалистът по озеленяване.

    Едни от предпочитаните елементи са място за огън, кът за хранене, водно огледало, скални кътове, басейн, детска площадка и други.

    Сред актуалните насаждения са плодна миниатюрна и плачеща декоративна ябълка. Все повече се използват многогодишни цъфтящи растения като лавандула, хамерокалис, хортензия. Също така залагат на билки и подправки, не само за консумация, но и заради аромата, цветовете и атмосферата, която създават. Все по-актуални са градински чай – салвия, мащерка, розмарин, къри, кориандър, босилек, мента.

    Някои искат изчистени форми, по-подредено, а други предпочитат заоблените и хармонични. Перфектната градина обаче е тази от, която няма какво да махнеш. Полагайки редовна и адекватна грижа, блясъка в градината е гарантиран през всички сезони, смята инж. Лили Виделова.

    „Градинарството ми дава почти всичко, удовлетворение, душевна храна и и ми осигурява потребността да се чувствам полезна. Смятам, че когато ти се получават нещата в професията и са харесвани от хората, не само се изхранваш с нея, но и живееш през нея и ти се дава и дава повече. Важно е да излизаш сутрин от вкъщи и да правиш нещата с желание. В същото време обаче колкото ми дава, толкова и взима, тъй като работим навън при всякакви метеорологични условия и четно казано си е доста трудно, но пък...“, разказа инж. Лили Виделова.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Во
      Вода с уран
      4 -15
      17:55, 1 авг 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 2
      Во
      вода
      5 -1
      15:50, 2 авг 2017
      дизайнерката и байпас ще сътвори.. спатттт от вик....
    • 3
      Гр
      ГРАЖДАНКА
      3 0
      13:40, 3 авг 2017
      Ето като си обичаш професията, се получават нещата.
    Последни новини