От х:

Днес в x:

Димитровградчанка впечатли кулинарния свят с кукерска торта

Сладкарка-декоратор от Димитровград се прочу със свое произведение на световно ниво. Самоуката майсторка Анета Колева направи торта с фигури на кукери. Произведението е високо около 50 см.

По професия Анета е икономист, но сладкарството я е завладяло още в младежките години. Оттогава с голям ентусиазъм прави и декорира торти за рождени дни, кръщенета, сватби и други поводи. Изработването на конструкцията и проекта на тортата й отнели около 2 месеца, а декорацията около 2 седмици. Така с търпение и упоритост, желаният ефект е постигнат. „Избрах да направя тази торта, защото винаги ме е впечатлявала магнетичността на обичая и вярата, че със звъна на чановете можем да прогоним злите сили“, обясни майсторката.

С тортата си Анета участва в първата българска колаборация от 17 нашенки, които показват една различна България от захар и фондан. Организатор на колаборация е сладкарката-декоратор от Габрово Мария Владимирова Озтюрк, която от години живее в турския мегаполис Истанбул. Образованието й, както и на Анета Колева, е коренно различно от сладкарството. Тя е завършила дърворезба в Художественото училище за приложни изкуства в Трявна и скулптура във Великотърновския университет. От около 3 г. е превърнала хобито си в професия и води курсове по декорация на торти в България и Турция. От тази година е шеф-сладкар в националния отбор на Турция към Федерацията на готвачите и сладкарите (ТАШФЕД). Именно от нея идва и поканата за Анета Колева за участие в проекта. Димитровградчанката е единствената участничка от областта, но е една от общо 17-те българки сладкарки. По-голяма част от тях живеят и работят от години зад граница.

Всяка от участничките трябваше да направи собствен проект за торта и да я приготви собственоръчно. След което да изпрати снимки, които са публикувани в платформата на проекта „Моята България“, както и в световно известни сладкарски сайтове. Това е първият такъв проект на участници от България. Идеята му е да пресъздадат български традиции, обичаи и нрави. Сред тортите има фигури, исторически личности – цар Симеон, хан Аспарух, Васил Левски, забележителности - храм-паметника Александър Невски, Тракийската гробница,  обичаят Нестинарка, пресъздадена е картина от Владимир Димитров-Майстора и други.

В предишни години са представяни изделия от Италия, Русия и други, изложението няма състезателен характер.

„Тортата я изядохме с близки и приятели, но запазих рогата и чановете на кукера“, каза майсторката-сладкар.

Предстои да се направи изложба от макети на тортите, с които участвахме в проекта, каза още Анета. Тя добави, че тепърва трябва да се избере подходяща зала, която вероятно ще бъде в Пловдив или в София. „За мене беше чест да получа покана за този проект и да участвам в него, представяйки родината чрез сладкарското изкуство“, заключи Анета.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Чо
    Чобанина
    15 0
    08:08, 18 юли 2017
    Много сочна изглежда, да я оближеш и да я гризкаш леко , леко..... Тортата бе
Последни новини