От х:

Днес в x:

28 °C

Делян Делчев: Нямам никакво намерение да ставам кмет

Продължение

Делян Делчев,
председател на Общински съвет Хасково
Интервю на Тодор Кръшков

- Познавате ли човек на име Венко Павлов и какви са отношенията Ви? Въпрос на Недялкова.

- Аз не можах да схвана в какъв смисъл ме питат. Да, познавам Венко Павлов. Нямам никакви специални отношения с него, нито професионални, нито лични. Не знам какво е имала предвид госпожата, която пита. Аз познавам изключително много хора. Познавам и Буш, ама той дали ме познава, не знам.

- Следва тежък въпрос – джамията в центъра и високоговорителите.

- Доколкото знам, от общинската адмнистрация са направили официална забележка на мюфтийството да намалят децибелите. Те са се съобразили със забележката. Между другото смятам, че в този въпрос има повече политика.

- А личното Ви мнение? Аз например мисля, че високоговорителите на джамиите трябва да бъдат забранени категорично и принципно.

- Е, това е доста сложен въпрос. Например българските камбани в Одрин си бият на празник. Е, по-нарядко, но бият.

- Също като в Хасково. Тук камбаните също почти не се чуват в центъра, за разлика от високоговорителителите на джамията.

- В нашия регион трябва много внимателно да се отнасяме към подобни въпроси. Мисля, че не бива да допускаме етническо напрежение. Може би трябва да се види как е по наредба и какви са допустимите показатели на шума, както е и при заведенията. Може би това е решението на въпроса. Но не можем да забраним, това би било нарушение и на конституцията.

- Конституцията дава право да се изповядва свободно религията, но не и да се натрапва. Освен това пише изрично, че традиционната религия в република България е източноправославното християнство.

- Все пак аз в този въпрос виждам голяма доза политика. Не трябва да позволяваме на политиката да насажда напрежение.

- Защо не отмените наредбата, която задължава всички търговски обекти да се регистрират срещу заплащане?

- Идеята е това да дава сигурност на потребителите. Ако кварталният магазин е регистриран, слага си табелата на входа и човек е сигурен, че обектът се следи и контролира от съответните органи. Това е изискване на закона за защита на потребителите.

- Кога Хасково ще има цялостен околовръстен път?

- Когато има пари. Знам, че този отговор не удовлетворява хората. Доколкото знам обаче, вече се работи по въпроса. Това лято и следващото ще се свърже боляровския път с пътя за Кърджали. После оттам – от кръговото ще има околовръстен път в посока Харманли. Работи се по въпроса. Кметът започва, после някак намира пари, не знам как, но довършва всичко, което е започнал. Факт.

- Паркирането в центъра. Също болезнен въпрос. Читател пише, че живее на ул. "Епископ Софроний" в центъра и няма къде да си паркира колата.

- Аз също живея на "Епископ Сфороний", паркирам си колата пред блока и досега не са ми я вдигнали с паяк.

- Това навярно е шега. Но там сигурно спирането не е забранено?

- В междублоковото пространство не е забранено. Не знам кой е човекът, който задава въпроса, той може да ме познава. Нека заповяда при мен да видим дали не можем да решим проблема. Според мен обаче влизането с кола в центъра на града трябва да е платено, и то скъпо, както е по света. В големите европейски градове влизането с автомобил в самия център е направо лукс. В тази връзка вече изискваме при проектирането на нова сграда да се предвидят достатъчно места за паркиране.

- Защо тогава не изискахте от Енергото при откриването на новата им сграда си направи паркинг?

- Този въпрос не съм го видял. Но ще проверя и ще отговоря. Пак да кажа – хората често бъркат, аз не съм общинска администрация, не мога да знам всичко в детайли.

- Има десетина въпроси на читатели, които са конкретни – кога ще се асфалтира ул. "Кричим", ул. "Здравец" пък има нужда от около 500 м. асфалт. Често повтарящ се въпрос е и за канализацията в Болярово, както и за благоустрояването на Кенана.

- Тези въпроси са от компетенцията на изпълнителната власт в лицето на общинската администрация, но ще отговоря доколкото мога. Първа да кажа – радващото е, че има синхрон между общината и ВиК, което е държавно дружество. Когато се ремонтира една улица, това трябва да се съгласува с множество организации, но предимно с ВиК. Не може например да асфалтираме улицата, а после да я разкопаем, за да сложим тръби за канализацията. Ул. "Бяло море" например стоя половин година асфалтирана до средата точно по тази причина.
И ако ние тръгнем да асфалтираме една улица, а ВиК не е заложила смяна на тръбите, какво правим?
Но нека хората имат търпение – това лято много от улиците ще се ремонтират и асфалтират. Едва ли някой може да каже точно за Хасково, че сме занемарили улиците, защото няма да е вярно.

- От читател на ул. "Каменец" имаше такъв въпрос – защо плащат такса смет, след като там няма нито един контейнер?

- Доколкото разбрах, кметът каза, че ще реши проблема там. Хубаво е да се изнасят тези неща. На почистващата фирма "Титан" например се налагат много глоби – точно за такива неща.

- За "Болярово" какво ще кажете?

- При канализирането по принцип има такъв проблем – дори да се изгради една канализационна мрежа, тя не може да се пусне в експлоатация, без да има пречиствателна станция. Защото иначе какво правим – събираме отпадните води и ги изливаме в реката. А кандидатстването за канализация и за пречиствателни става по различни програми. Въобще, сложно е. Пак да напомня – почти всички дейности по благоустрояването в Хасково се правят със собствени средства. Режат ни отвсякъде. Печелим проекти, а ни режат финансирането. Това е истината.

- А "Кенана"? Има доста въпроси на читатели за тази зона.

- Планът е готов. На 6 март ще го одобряваме на сесията на Общинския съвет. А в "Кенана" по принцип проблемите са многостранни. Но нека хората от вилната зона да разберат едно – когато имаш до имота си асфалтирана улица, канализация за чиста и мръсна вода, ток, кабели за телевизия, интернет, всякакви комуникации, цената на този имот скача с много. А те се пазарят за един или два метра от двора им, които трябва да бъдат отчуждени за улицата. Ей тези проблеми забавиха нещата на "Кенана". Но вече нещата се задвижват.

- Кога ще приключи строителството на църквата в "Орфей"?

- Тя се прави с дарения. Аз заставам изцяло зад тази идея, хубаво е да има православен храм в този голям квартал. Не мога да отговоря кога ще стане, това зависи изцяло от събраните средства.

- Имаше въпрос на читател, който мен лично ме изненада, защото не бях чул подобен слух – дали ще се затваря училище "Любен Каравелов"?

- Аз също за пръв път чувам за това. Защо да се закрива? Нямам никаква идея.

- Като председател на комисията по търговете в предишния общински съвет участвал ли сте в манипулиране на процедурите?

- Първо, в тази комисия бяха около 13 човека. Освен това може да се провери какви са били първоначалните цени и какви – крайните, на които са се продавали общинските имоти. Аз твърдя, че има трикратно увеличение на цените. Продадените на първоначално обявената цена имоти са много малък процент, когато не е имало кандидати. Освен това търговете бяха тайни. Всеки си подава офертата в запечатан плик. Аз как мога да манипулирам резултатите? Ако един човек предлага за даден имот 60 000 лв., а друг 100 000 лв., аз какво мога да направя в случая? Да сменя плик или да поправя офертата ли? Това е много смешно.
Още нещо да кажа. Никъде на запад, където съм ходил, няма общински терени. Просто няма. При тях този процес вече е минал. При нас какво се получава – имаме един празен общински терен. Какво представлява той? Обикновено е буренясал, нали? Продаваме го, а човекът, който го купува, го плаща на общината, строи там нещо и веднага започва да плаща данък сгради, такса смет и така нататък. Тоест – приходи за общината. А от буренясалия празен терен какво?
Да се радваме, че има инвеститори.
Много пъти например питат: защо няма кино в Хасково? Ами като имаше кино, защо никой не ходеше? Аз съм един от любителите на това изкуство, ходя на кино до мола в Стара Загора. Същата работа е с аптеките. Защо няма аптека в нашия квартал? Ами това е бизнес. Бизнесмените изчисляват потока от хора, пресмятат евентуалните клиенти, правят си сметка на инвестициите, и правят. И кино, и аптека, всичко. Но няма ли интерес, няма аптека. Няма как общината да направи аптека някъде, не е нейна работа.
Между другото, да се върна към въпроса – не съм бил председател на комисията по търговете. Даже, да си призная, рядко съм присъствал на заседанията.

- Има въпрос към Вас, който е по-скоро законодателен, но хората питат каквото си искат. Става дума за жителството, защо не се въведе в Хасково. Задавам въпроса с ясното съзнание, че е безсмислено да се задава на Вас. Но пък ще е интересно мнението Ви.

- Вярно е, че това не може да го реши Общинския съвет. Обаче аз мисля, че можем на направим нещо по въпроса – например с връщането на домоуправителите и домовите книги. Мисля да събера общинска полиция и юристите и да видим какво да направим. Защото даден човек дава апартамента си под наем и в него влизат да живеят десет души. Има такива случаи, аз знам например пазарджии от Омуртаг. Наели един апартамент и се тъпчат вътре десет души. И не са само те, има много такива случаи. А наемодателят плаща такса смет колкото комшийката си, която живее сама. Е, има ли логика в това положение?

- Това е от гледна точка на общинския бюджет. Но хората питат в друг смисъл.

- Ако се въведе домова книга, ще се знае и кой живее в дадено жилище.

- Кафенето пред читалище "Заря" - докога публичната общинска собственост ще бъде оградена?

- Честно казано, не съм ходил там. Не знам, ще отида да видя. Аз впрочем съм мислил как да възстановим шадраваните, видях в Одрин много хубави.

- Хората питат обаче защо е оградено. Всъщност подтекстът на въпроса е друг – в града се говори, че собственик на кафенето е съпругът на областния управител Райна Йовчева.

- А, това сигурно са някакви компромати за нея. Е, виждате какво пишат в сайта. Нормално е, тя също е публична личност. Пускат се разни неща както за мен, така и за нея. Видяхте какви компромати написаха за мен – за закуските в училищата, за дограмите, за магазините над реката, за пицарията...

- Знаете ли колко струва ремонтът на една тоалетна?

На тоалетна ли? Ами зависи колко е голяма. Но ако трябва да се замисля – скъпо е, не по-малко от 5000 лева.

- А за ремонта на 6 тоалетни в училище "Иван Рилски" общината е отпуснала 100 000 лева.

- 100 000 лева? За 6 тоалетни? Сега го чувам това. Много ме съмнява това нещо. Кой го казва това, директорът ли? Ще проверя, но ми се струва, че това е поредният компромат. Абе тази анонимност в интернет дава кураж за всякакви спекулации. Ето имаше и във вашия сайт някакъв Порчо, и той ми иска оставката. Ами тоя Порчо нека се яви на избори, нека ги спечели, пък тогава ще говорим. Нека Порчо стане председател на общинския съвет, да видим какво ще направи.

- Да, имаше и не съвсем коректно зададени въпроси за заместник кмета Татяна Димитрова.

- Да, четох ги. И тя ги е чела, коментирахме ги. Напишете истината – Татяна Димитрова нито си е купувала апартамент, нито е сменяла дограма. Живее си в стария апартамент жената. Със старата дограма. Много искала да я смени, както ми каза, но още си е с нея. За мен тези компромати са някакви политически игри, но това няма да им помогне.

- Готов ли сте да станете кмет, ако отстранят Георги Иванов?

- Нямам никакво намерение да ставам кмет. Нито сега, нито после. Нито пък имам мерак да ставам депутат, защото и такива слухове се бяха пуснали. За мен приоритет е бизнесът и ще откажа всичко, което ме отдалечава от него.

- Има въпрос и за "еколога-мафиот Емил Георгиев", защо общината му е дала общински имот за ползване?

- Той представлява неправителствена организация, по закон общината трябва да му осигури, и това не е от вчера.

- Какво е бъдещето на текстилния бранш в Хасково според вас?

- Кризата в бранша се отразява най-вече на тези, които работят на ишлеме, не са професионалисти и нямат утвърдени международни пазари. Що се отнася до моята фирма, тя ще пострада съвсем малко или кризата изобщо няма да й се отрази.


- А защо не си купите скъпа кола?

- Благодаря за въпроса. В бизнеса съм от 1990 година. До 1994-95 година съм карал най-скъпите коли – БМВ, Порше, Мерцедес С-класа, какво ли не. Но това отмина. Сега имам три критерия за да си купя хубава кола. Ако дойде клиент и се впечатли, че карам нова кола и поръча дори два анцуга в повече, веднага бих си купил. Но клиентите гледат технологичните линии, гледат качеството на продукцията, не каква кола карам. Втория критерий – ако бизнеса ми е свързан с пътуване, бих си купил. Но аз пътувам най-далече до аерогара София. Третият ми критерий е следният – една мадама повече да хвана заради нова луксозна кола. Но пък ако мадамата дойде при мен заради луксозната кола, значи не е мой тип. Така че си карам стария автомобил.

- Защо ви наричат Дон? Впрочем в сайта имаше обяснение от Ваш съученик, който казва, че така Ви наричат още от ученическите години. Вярно ли е?

- Вярно е. Аз много благодаря за написаното, трогнат съм от този мой съученик. Абе всъщност се надявам да е съученичка.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
11 юли 2020
Последни новини