От х:

Днес в x:

22 °C

България първа в Източна Европа вкарва компютри в клас още през 1982 г.

Тодор Кръшков

България първа от страните в бившия Източен блок използва компютрите за обучение в клас и това стана още през 1982 година. Това каза на брифинг след официалното откриване на десетата национална школа по информатика в Хасково заместник министърът на образованието Кирчо Атанасов. Той дори разказа как е станало това.

Кирчо Атанасов е дългогодишен директор на пловдивската математическа гимназия. Скромността му попречи да отбележи, че всъщност заслугата за революционното за времето си преподаване с компютър е негово дело.

Хората на средна възраст в България помнят първите нашенски компютри – Правец. Оказва, се че преди тях в института по кибернетика към БАН са конструирали няколко пилотни прототипа. По-точно 12.

Шест от тях биват отмъкнати от Кирчо Атанасов в Математическата в Пловдив и веднага исталирани в първия в Източна Европа компютърен кабинет.

На открития урок пристигна тогавашният заместник министър на образованието, за да се увери лично що за революции в училище правим, разказа сегашният заместник министър. Уравненията, които дали на учениците, били решени светкавично. Зам.-министърът реши, че децата са получили отговорите предварително. И написа на дъската друго уравнение, в което обаче имаше капан. То нямаше решение в областта на реалните числа, спомня си с усмивка Кирчо Атанасов.

Учениците обаче задали алгоритъма на компютрите си и получили отговор, че уравнението няма решение в областта на реалните числа. Недоверчивият заместник министър се убеди сам, махна с ръка и каза: Правете каквото сте си наумили.

Всичко това се случи през 1982 година, продължи Атанасов. Три години преди това – през 1979 г. Франция първа в света приема своя национална стратегия по информатика.

България е основател на световната олимпиада по информатика, не без гордост заявява Атанасов. Бившият директор на Математическата помни и подробностите. През 1989 година акад. Благовест Сендов изпраща аргументирано писмо до ЮНЕСКО с предложение под неговата егида да се организира международна олимпиада по най-новата дисциплина, която устремно набира скорост – информатиката. Дотогава е имало световни олимпиади само по математика. От ЮНЕСКО дали съгласие.

На първата в света олимпиада, организирана от България, участват 13 държави. Сега са над 90, гордее се зам.-министърът.

Нека да звучи както си ще, но пишещият тези редове за първи път вижда заместник министър на образованието, който наистина разбира от образование. Пристрастието на Кирчо Атанасов към родните млади таланти и българската просвета си личи от километри. Личи, разбира се, и лек наивитет. Запитан какво е положението с учителите по информатика в училище, той признава: Сложно. В частните фирми дават огромни заплати на тези специалисти – по 2000 – 3000 лева. Как да ги задържим в училище с това мизерно заплащане?

Много от нашите преподаватели остават в училище въпреки ниските заплати. Задържа ги едно единствено нещо – децата, с ясно доловима патетика казва зам.-министърът.

Това разбиране, естествено, е симпатично, което не му пречи да е наивно.

Но общо взето, подобна възрожденска патетика е за предпочитане пред недоразуменията, назначавани за министри на образованието.
Незабравим например ще остане един Владимир Атанасов, министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски. Незабрамимият Владимир Атанасов за един ден три пъти смени мнението си за матурите. Сутринта заяви по радиото – матури ще има, по обед се отрече и бе категоричен: Матури няма да има, вечерта го обсеби друга идея и отсече: Матури ще има!

Забавление за медиите и кошмар за родители, учители и ученици.

След пушилката Атанасов дойде Игор Дамянов, който се боеше като дявол от тамян от резки движения. Той всъщност не направи нищо. Игор Дамянов може да бъде запомнен с това, че няма с какво да бъде запомнен.

Колкото и спорна да е личността на сегашния министър на образованието Даниел Вълчев, особено по въпроса за "седянката" по време на учителските протести, не може да се отрече стабилизирането на системата на образованието. Матурите бяха въведени, въпреки протести и закани, и то общо взето, успешно. Отделянето на пари за така наречените "извънкласни дейности" безспорно също е една от най-добрите стратегически инвестиции на сегашното ръководство на МОН. Делегираните бюджети, въвеждането на скалата на заплащане на преподавателите, всичко това са стъпки към стабилизиране на системата.

По време на официалното откриване на десетата национална школа по информатика в Хасково Кирчо Атанасов бе наречен "баща на тези школи". По-късно той призна, че има пръст в създаването на националните "лагер школи", както продължава да ги нарича той. Те са финансирани отчасти от МОН, от дарения, от общините-домакини.

Само допреди няколко години когато някой даровит ученик бе одобрен за участие в международно състезание, от МОН изпращаха до директора на школото писмо, в което му съобщаваха, че трябва "да намери 1500 долара за разноските на своя ученик". Нещата, за щастие, вече не стоят така.

Държавата най-после се сети, че не може да си играе с бъдещето на нацията. И пое своята отговорност.

Дано се представим достойно на международната олимпиада по информатика през август в Пловдив, пожела си зам.-министърът, пожелават си го и участниците, и техните преподаватели.

Дано България си върне славата на една от най-интелектуалните държави от времето, когато нейните възпитаници биеха целия свят по математика.


Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
13 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
13 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
13 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
13 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
13 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
13 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
13 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
13 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
13 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
13 юли 2020
Последни новини