От х:

Днес в x:

0 °C

3 бона глоба за „Неохим“ от РИОСВ в Хасково за замърсяване на р.Марица

Текуща санкция от 3477 лв. на месец ще плаща заводът за производство на изкуствени торове „ Неохим“ за замърсяване на водите на р. Марица. Торовият гигант е глобен от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите-Хасково за изпускането на отпадъчни води в реката, които не отговарят на индивидуалните емисионни норми в Комплексното разрешително.

Експертите от Регионалната екоинспекция са извършили през май 140 проверки на 138 обекта. В отчета й са посочени 48 предписания, които са дадени за отстраняване на констатираните при проверките нарушения. За месец време са съставени 7 акта, наложени са 2 санкции и са издадени 4 наказателни постановления на обща стойност 5800 лв.
Сред издадените наказателни постановления има и за Винарската изба край село Мезек, която е санкционирана за изпускане на отпадъчни води над нормите в дере в приток на р.Марица. Фирмата е санкционирана и в предходни години за нарушения, водещи до замърсяване на водите, обясниха от РИОСВ-Хасково.  С наложена еднократна санкция за 175 лв. е Пивоварен завод в Хасково за изпускане на отпадъчни води в Терс дере, които не отговарят на нормите в разрешително си. 
Млекопреработвателно предприятие в Хасково също е с акт през май. Той е за неизпълнение на дадено предписание за сключване на договор с ВиК за отвеждане и пречистване на отпадните води. Междувременно обаче предписанието е изпълнено и отпадъчните води, които за известен период са изтичали в р.Хасковска, без пречистване, вече са включени в довеждащия колектор към ГПСОВ – Хасково.

Събраните суми от санкции и наказателни постановления, включително за предишни периоди са на обща стойност 8695 лева.

Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Хъ
  Хъкълбери Фин
  6 -2
  19:23, 9 юни 2017
  Много бе! Да бяха вдигнало глобата с още 20 лева барем! Тц Тц Тц
  • 00
   0010
   7 -2
   19:44, 9 юни 2017
   Трагедия . Че то джобните на шефа на Неохим са доста повече .
 • 2
  A
  a
  3 0
  09:41, 10 юни 2017
  брее,ами то сега бирената с тази глоба....175 лева,много бе!!!,да вземат да обжалват,да не вземат да фалират сега ей!
 • 3
  До
  докога
  2 -1
  19:52, 10 юни 2017
  РИОСВ е с изненадваща реакция. Значи за рибите водата трябва да е чиста, но за хората водата може да е с арсен, уран и алфа лъчение. Та хората значат по-малко и от рибите. Къде са глобите за превишените норми, за неспазване на договорите за чиста питейна вода от доставчика - В и К Димитровград. Има ли санкционирани, каква е отговорността на кмета който излъга, че всичко е нормално? Защо не е привикан от прокуратурата. Защо не е потърсена съдебна отговорност от управителя на В и К, който смесва водата в Меричлери и я предоставя с арсен на жителите. Защо РИОЗ не спре добиването на вода в ПС които са без Разрешително за водоползване и разрешава доставянето и на потребителите. Защо Басейнова дирекция си затваря очите за ПС без учредена СОЗ. Защо ?

Хороскоп за 17.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Времето е благоприятно за започване на ремонтни дейности по дома или вилата. С помощта на приятели ще се справите с възникващите затруднения и бързо ще продължите напред. Ще ви зарадва вниманието и мил подарък на любим човек. На свой ред вие също ще предложите изненада, ще бъде весело и приятно.
17 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободени и знаещи цената си, ще се посветите на смелите си идеи. Дава ви се да постигате с лекота всичко, до което се докосвате днес, за да осъзнаете, че можете и трябва да продължите. Отношенията ви в семейството ще се подобряват, пропорционално на настроението и успехите ви.
17 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
17 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Създайте си по-голямо разнообразие около себе си. Действайте и рискувайте, правете много неща, особено такива, които да ви донесат полза. Ще планирате пътуване което да ви откъсне от ежедневието и обичайното ви обкръжение. Не си хабете енергията напразно, а бъдете по-концентрирани. Ако случайно се почувствате объркани или стресирани, непременно съумейте да преодолеете тези настроения, за да не провалите магията на деня.
17 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Повечето от вас днес са заети с работа или по-точно с неща, с които не сте се справили през изминалата седмица. През този ден спокойно ще можете да се заемете с всичко, за което досега не сте имали достатъчно време. Осъществявате свое отдавнашно желание в личен план, което много ще ви зарадва. Чувството ви за хумор днес е заразително.
17 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. Ваш близък ще остане очарован от жеста, който му правите, а това ще развълнува и вас. В личен план имате само поводи за радост.
17 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете ергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
17 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се натоварвайте с прекалено много задачи днес, за да не се окажете в крайна сметка изтощени и отегчени. Намалете темпото, денят е подходящ за отмора и възстановяване на силите. Близките ви ще се погрижат за нещата, за които времето ви няма да стигне, бъдете спокойни. Любовта е мощ, която присъства около вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е благоприятен за забавления и разтоварващи мероприятия. Вложете повече въображение и намерете своя начин да го изживеете пълноценно. Осигурете свобода на порива си да сте щедри и добри към всички около вас. Това ще ви донесе настроение и ще ви направи щастливи.
17 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекрасен шанс да осъществите ваше отколешно желание ви се открива днес. Не го пропускайте поради мудност или неувереност. Не търсете оправдания, а действайте. Всичко и всички са на ваша страна, остава само да направите първата стъпка. Настроението ви ще се подобри, ако споделите очакванията си с любимият човек.
17 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекрасен ден за вас и семейството ви. Примамливо предложение за професионална реализация ще ви хвърли в размисъл. Обсъдете го с човека до вас и бъдете уверени, че каквото и да предприемете е за ваше добро.
17 фев 2020
Последни новини