От х:

Днес в x:

Петокласници от Смирненски и Спортното на тест по география

Изображение 1 от 4

    Тест за външно оценяване по география решаваха днес петокласници от две хасковски училища - Спортното и „Христо Смирненски“. Тестът от 10 страници е спуснат от МОН и целта е да се установи степента на усвояемост на материала, който през тази учебна година е изцяло по нова програма. Друга цел е мониторинг на образователния процес, за да бъдат приложени мерки за подобряване качеството на образованието. На база резултатите от външното оценяване министерството на образованието и науката ще направи анализ до каква степен децата покриват очакванията от обучението по география и икономика, определени в новата учебна програма за пети клас. Няма да се правят съпоставки на ниво регион, училище, отделен клас или ученик. Децата няма да получават текущи оценки, които да бъдат вписани в бележниците им. Класовете, които решават теста, са избрани на случаен принцип в системата на министерството. Така в Смирненски се падна задачата на пети „В“ клас. Училищата, в които се провежда външното оценяване, също са избрани на случаен принцип. Изпитът се провежда в 215 училища от всички региони на страната.

    Общо 6000 петокласници ще се явят на външното оценяване, което освен по география е и по икономика. Изпитът стартира в 10 часа с времетраене 50 минути. Много от учениците в Смирненски обаче са излезли бързо от красната стая, готови с теста, посочи директорът на училището Венко Точевски.

    Междувременно в „Христо Смирненски“ върви и записването на първолаците. Три деца отпадат от прием, защото са с нула точки, събрани от критериите за прием. Все пак ако някой от 156 -имата, подали заявления, не се яви до петък, 9-ти юни, ще бъдат обявени свободните бройки в понеделник, 12-ти юни, уточни Точевски, тъй като има родители, които са подали заявления за първолаците си в няколко училища. Само вчера, в първия официален ден за записване, има приети 90 ученици. Затова и паралелките от пет обявени, ще станат шест, успоредно с тях ще се увеличи и броят на обявените занимални, които няма да са четири, а ще са пет. Ще бъде вдигнат и приемът на паралелките с английски език - от три на четири, една паралелка ще е с профил рисуване, една ще има с музика.

    Красимира Славова 

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини