От х:

Днес в x:

На Черешова задушница приготвяме хляб, череши и жито. Хората ядосани заради неподдържаните гробища

Изображение 1 от 5

    Хляб, череши и жито носим днес във вечния дом на  своите близки и приятели. Днешната Черешова задушница е втората през тази година. Тя се отбелязва преди Петдесетница ,която е тази година на 4-ти юни. Всички църкви възпоминават покойниците, а задушницата у нас наричат “черешова” – по името на най-популярния плод, който се раздава в това време на годината.
    Според библейските текстове, след Възнесението на Господа входът на Царството небесно в невидимия свят на рая, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра, за които се моли до свършека на света.

    Всяка задушница е време за почит към починалите ни близки.

    Освен, за да раздадат за душите на своите починали, много хасковлии отидоха днес край гробовете и за ги почистят, да сложат свежи цветя във вазичките и да запалят свещ.

    На тежкия ден днес обаче хората, които дойдоха на гробищния парк от Хасково завариха треволяк и неподдържани площи около гробовете. Само почитта към починалите близки ги въздържа да запазят спокойствие. Хората изнегодуваха освен от лошо поддържания гробищен парк и заради факта, че в чешмите на гробището няма вода. Обяснението е, че е спряна, тъй като няма налягане. Заради това много от дошлите обърнаха колите, за да купят вода от близките магазини и да прелеят над мъртвите.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Чи
      читател
      23 0
      14:58, 3 юни 2017
      Е как така няма да има вода на гробището,как хората да полеят гробовете,да се измият,ами по време на погребение ако на някого му стане зле...!? Неподдържани гробове,мръсни улици,непочистен сняг през зимата,кучешки глутници навсякъде,с приюта май нищо не стана... Какво става с тази община,явно новите управници можете да се справите? Пълно разочарование.
    • 2
      Жи
      жител
      23 0
      15:55, 3 юни 2017
      По занемарени гробища няма никъде, такова бездушие и неуважение към мъртвите няма никъде .И в селата гробищата са са средени и почистени с чешми в които има вода .Хей Вие управници хасковски засрамете се и най после се заемете за почистването и подръжката на вечния дом на всички нас . Когато се ходи да се разтъжиш с любим покойник поне да се утешаваш че той почива в едно райско кътче.Засрамете се.
    • 3
      Оп
      опечален
      9 0
      18:10, 3 юни 2017
      Нали гробищата са общински, защо трябва сами да се грижим за почистването? А ОТГОВОРНАТА ИНСТИТУЦИЯ отчита голяма печалба ??? Защо не се използват тези средства по предназначение ???
    • 4
      Бл
      Близки
      8 0
      21:07, 3 юни 2017
      Прмер за отлично почистване са Димитровградските гробищни паркове!Браво
    • 5
      Тт
      тт
      7 -1
      21:45, 3 юни 2017
      То Димитровград ни бие по всичко.Данъци и такси смет по- ниски.Безработни по- малко.Сега четем,че и гробищния парк по-добре поддържан.
      Преди плащахме за да влезем в територията на гробищния парк и пак не бяха поддържани.Сега поне не плащаме.
    • 6
      Ив
      Иванов
      8 -1
      23:47, 3 юни 2017
      Обреден дом Хасково е длъжен да се грижи за реда и чистотата в гробищните паркове.Е не си вършат работата ,за която получават заплати.Нормална практика за Обреден дом ЕООД.
    • 7
      Въ
      Възмутен
      5 0
      08:50, 4 юни 2017
      Така е, като шефката на обредния си взема заместничка , а работниците са шепа души! Е как да се справят те с 3 гробищни паркове?
    • 8
      Де
      демократ -кретен
      4 0
      19:43, 4 юни 2017
      Гражданите да си почистват гробовете това е тяхно задължение но между грабовете е истинска джунгла Ето тия треволяци трялва да се чистят от работниците Сега има поне техника -преносими косачки и ако се цапочне в началото на пролетта такива треволяци няма да има Освен това има и тотални хербициди които за около 2-3 седмици не позволяват травичка да се покаже Но всичко това зависи от отговорните фактори а те видимо нехаят Но и си получават заплатките Но то всичко в държавата е така затова не е за чудене
    • 9
      Ха
      Хасковлия
      2 0
      11:43, 5 юни 2017
      Ами така е! От командировка на командировка, от България в чужбина,как да и остане време да мисли за гробищата!
    Последни новини