От х:

Днес в x:

Директорът на училище „Христо Смирненски“ вече знае защо малките искат да са като него

    Защо едно момченце на седем години иска да стане директор на училище? Това вече знае директорът на ОУ“ Христо Смирненски“ в Хасково Венко Точевски. А отговорът е: Защото е важно децата да са умни и да бъдат ръководени добре.

    Поводът пък за признанието беше заключителната част от Проекта за ранно кариерно ориентиране на МОН, по който хасковското училище е едно от 49-те пилотни в страната. По-големите от областния център, който също работиха през тази година по проекта са възпитаниците на ПГДС „Цар Иван Асен II”.

    И учениците но Смирненски през изминалата учебна година са разработвали различни тренинги, опознали са пътя на хляба до трапезата ни. Интересни занимания са провели в Пожарната и Полицията, където са били на гости през годината и са се запознали с професиите там, чули са разкази от първа ръка. Идеята на заниманията по проекта е децата от рано да изградят правилна преценка за различните професии, за очарованието, но и за трудностите, и отговорностите в тях, за да преценят какви искат да станат, а когато пред тях се изправи изборът за преминаване в следваща фаза на обучението, да са по-аргументирани в него.

    В заключителната част на проекта днес децата от първи до четвърти клас направиха дефиле на професиите. Пред гостите малките обясниха и защо именно са избрали професията, която представят. Калина Добрева е на 10 години и е от 4 „А“ клас. Иска да стане учителка, но все още не се е насочила по кой предмет, тъй като за момента всички дисциплини в училище й харесват. Теодора Чакалова обаче е категорична, че професията на пожарникаря е много благородна и затова точно нея е избрала да представи.

    А водещият на програмата -седмокласникът Джеймс Владимиров направи брилянтно показно на професията на конферансие. С признание момчето отбеляза, че добрата дикция и спокойния маниер, който му позволява с лекота да води събития, дължи на обучението си в театралната школа с ръководител Румяна Георгиева.

    Учителите, работили по проекта, децата, включени в него и родителите им за подкрепата поздрави директорът Венко Точевски, който раздаде на децата, участвали в проекта сертификати и подаръци.

    Да сбъднат професиите, които си мечтаят пък им пожела началникът на Регионалното управление по образованието Красимира Джисова. ТЯ награди преподавателите от школото, които са работили за ранното кариерно ориентиране на учениците.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Уч
      Ученик преди години
      10 -10
      17:18, 30 май 2017
      Страхотен директор - позитивен, справедлив и добър!
    Последни новини