От х:

Днес в x:

Хасковлии топят най-често ракиените казани като замърсители

Най-честите сигнали от граждани за замърсяване на околната среда през 2008 година в екоинспекцията са били по адрес на ракиените казани. Следват замърсявания с битови и строителни отпадъци, както и за изхвърляне на оборска тор в реките.

44 сигнала от граждани са постъпили в регионалната екоинспекция през 2008 година, информираха от РИОСВ. След извършени проверки експертите са констатирали, че над 80 на сто от постъпилите сигнали през миналата година са основателни, а 7 неоснователни или са изпратени по компетентност до съответните органи. На установените нарушители на екологичното законодателство са дадени 9 предписания за необходимостта от вземането на необходими мерки за отстраняване на констатираните нарушения в срок. Съставени са три акта за административни нарушения и са наложени три санкции.

През 2008 година нараства броя на сигналите постъпващи по електронната поща на регионалната екоинспекция. Това се превръща в предпочитана форма за подаване на оплаквания от гражданите.

От 37 сигнала, разгледани като основателни, 20 са за намерени от жители на различни населени места в региона ранени птици. Три сигнала за наличие на измряла риба във водоем в село Подкрепа, община Хасково, в река Банска до село Каснаково, община Димитровград и в язовир „Тракиец" са постъпили в РИОСВ – Хасково през 2008 година. В два от случаите причината е липсата на разтворен във водата кислород, предизвикана от силен цъфтеж на едноклетъчни водорасли. Резултатите от взетите водни проби от язовир „Тракиец" не показват превишения по нито един от анализираните показатели.

Санкция за неизпълнение на дейности по третиране на отпадъци различни по вид и произход при разкомплектоване на стари автомобили е получил собственика на площадка в село Радиево, община Димитровград след постъпил сигнал в РИОСВ – Хасково.

Гражданите могат да подават сигнали в регионалната екоинспекция на следните телефони 60 16 34 и 60 16 28 или чрез формата за сигнали на електронния адрес www.riosv-hs.org, като е желателно те да не бъдат анонимни. За обратната връзка – получаването на отговор относно предприетите действия от страна на РИОСВ – Хасково и резултатите от проверката, е необходимо да се посочи телефон или адрес за кореспонденция.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини