От х:

Днес в x:

Георги Иванов: Алчност остави Хасково без мол

Интервюто с кмета на Хасково Георги Иванов предизвика огромен интерес сред читателите на Haskovo.net. Страниците с въпросите към градоначалника бяха прочетени от над 8000 души, а самите въпроси към него надминаха 200. Естествено, толкова много теми трудно могат да бъдат коментирани в рамките на един разговор. Но ще има и следващи интервюта.



Георги Иванов,
кмет на община Хасково
интервю на Тодор Кръшков


-Господин Иванов, в интервю преди десетина години на въпроса "Колко пари имате?" отговаряте "Достатъчно". Сега отговорът навярно ще бъде същият?
- Да. Навремето когато подавах документи за виза за Щатите, така отговорих на този въпрос. И ми дадоха десетгодишна виза. Винаги така съм отговарял на този въпрос. Аз през целия си живот съм имал достатъчно пари, защото съм знаел как да ги изкарвам.
- Да започнем с въпросите по същество тогава. Вярно ли е, че вашият син е купил строеж на "Кърджалийска" за 20 000 лева? Има ли той фирми за асфалтиране, за пътни ремонти, за улично осветление, за инертни материали и изпълняват ли те общински поръчки?
- Има само фирма за инертни материали, в която има дял от 50 процента. Мисля, че фирмата се казва "Пим продукт". Останалото е лъжа и измама.
За сградата на "Кърджалийска". Вярно е дотолкова, доколкото е купен парцела, тоест отстъпеното право на строеж. Самата сграда е строена с пари на фирмата. Сделката е проверявана от ДАНС, от други институции, нередности не са открити.
- Друг въпрос. Дали фирма на председателя на Общинския съвет Делян Делчев сменя дограми на училища в общината?
Не мога да ви кажа за това. Всички фирми могат да участват, има открит конкурс. Участват дори фирми от Пазарджик. Но най-добре питайте председателя на общинския съвет дали негова фирма участва в конкурсите, защото аз не знам. Не мога да знам всички фирми, които участват. Още повече, че тези конкурси се провеждат от комисия, под председателството на заместник кмета Нели Станева.
- Друг въпрос. Защо удостоверенията за актуално състояние на фирмите в Хасково важат за един месец, а другаде – 6 месеца?
- Не мога да ви кажа. Вероятно законът е такъв. Но всъщност удостоверенията за актуално състояние на фирмите се издават от съда, а не от общината. Ние не издаваме такива удостоверения.
- Защо картата за градския транспорт за ученици е 20 лева, а за пенсионери – 3 лева?
- Такова е решението на общинския съвет.
- Сред въпросите на читателите имаше и такива, които ви упрекват, че изнудвате бизнеса в Хасково.
- Нека да дойде един бизнесмен и тук, пред мен, да каже, че е бил изнудван.
- Ставаше дума за това, че се издават разрешения, визи за строеж, срещу дарения.
- Има дарения в общината, но те никога не са били обвързани с условия. В момента дори тече проверка дали всички тези дарения са използвани по предназначение.
- Аз не долових съмнения, че те не се използват по предназначение, а че са задължително условие за някаква административна услуга – разрешително, виза за строеж, узаконяване на обект. За това става дума във въпросите, доколкото схванах, а не за злоупотреба със самите дарения.
- Ето ви един пример – донос в прокуратурата от небезизвестния Димитър Шалапатов. Той беше писал в доноса, че аз съм събирал дарения от хората за построяването на монумента на света Богородица, за да може моя фирма да вземе комисиона. Как ви звучи това? Християнски? Български? Тракийски?
Ето, напишете го това и задайте въпрос към хората – как определят това обвинение.
Защо не направите една анкета как хората възприемат подобно поведение. И на други хора включително - например за три години и половина бившият областен управител Георги Зарчев какво направи за Хасково? И какво унищожи? Нека хората да кажат какво мислят.
Макар че те го казаха на изборите – Шалапатов и Зарчев събраха по 500 гласа, които вероятно представляват роднините им.
Нека хората да коментират.
- Читател пише, че сте предопределили търга за паркингите в Хасково, като сте определили депозит от 100 000 лева. По този начин е спечелила фирма "Ем Комфорт". Дори пита какъв рушвет сте взели за това. Предполагам обаче, че името на читателя не е истинското.
- Напротив, истинското си име е написал. Това е Деян Колев, който преди това държеше паркинги в града. Той плащаше 12 000 лева на година, сега общината получава 150 000 лева годишно. Сам направете разликата. И този който пита какъв рушвет съм взел, да обясни къде отиваше разликата между двете суми.
А конкурсът е открит и се прави за хора платежоспособни. Не сте ли забелязали, че всички търгове, които се правят в държавата, имат изискване за оборот над някаква сума, иска се кандидатът да разполага с определена техника. Това е гаранция, че фирмата е сериозна, а не някаква куха структура.
- Но за паркингите не се искат кой знае какви инвестиции.
- Няма значение. А разходи си има – бариери, подръжка.
- Защо няма нито един безплатен паркинг в Хасково?
- А какво значи "безплатен паркинг"? Безплатни обеди няма.
- Това значи паркинг, който се стопанисва от общината и за него не се плаща такса.
- Ето – паркинга пред общината след 17 часа е безплатен. Дотогава, разбира се, е служебен. Трябва да си вършим работата.
- Въпрос на таксиметров шофьор – защо такса "пиаца" в Хасково е 200 лева, а в Пловдив – 72?
- Нека този шофьор да види улиците в Пловдив и улиците в Хасково. И след това отново да напише. Аргумент за високата такса е, че техните пари отиват за улиците в Хасково. А хубавите работи се правят с пари.
- Законен ли е отказа от административно обслужване за длъжниците на общинската хазна?
- Това е една практика, за която в никакъв случай не може да се каже, че е законна. Но е необходима.
- Може обаче да се стигне до...
- Който има желание, да стигне "до..."
- Но може да се стигне до абсурдни моменти. Например преди години бе отказано издаването на акт за раждане на дете, защото родителят му не е пратил някакъв данък на общината. Това не е ли абсурдно?
- Човекът, за когото става дума, има фирма. Тази фирма дължи пари. 60 лева. Щом има фирма, значи е платежоспособен. А защо непременно трябва да прецакваме общината? Тя какво е – майка – закрилница?
Ето какво се получава на практика – в едния случай искаме да бъдем обслужвани от общината, без да плащаме, а в следващия момент искаме чисти улици, направени тротоари, да има улично осветление, да имаме всичко. Как става това?
Между другото, тази практика - да не се обслужват длъжници на общината, не е само в Хасково, а във почти всички общини в страната. Поинтересувайте се и ще видите.
- Друг въпрос – работата на едно гише. Много читатели се оплакват от трудности при административното обслужване в общината.
- Това е уместен въпрос. В момента се подготвят програмите за работа на едно гише. Това наистина е голям пропуск на общината. Чакаме финансиране, да купим компютри и ще го направим, защото това ще улесни и нас. Надявам се това да стане до следващите три четири месеца.
- Сред въпросите имаше доста оплаквания от бюрокрацията в общината. Доста се бавят документи, справки, разрешения.
- Всяка една държавна структура в цял свят е бюрократична. А е бюрократична, защото трябва да се спазва закона, да се проверяват данни. В Хасково проблемът идва оттам, че ресурса, който може да отдели общината за привличане на способни кадри, е ограничен. Затова се задоволяваме с това, което имаме.
Второ – хората, които работят, не са достатъчни, за да се придвижват бързо нещата. А екипът не се разраства, защото законът не му позволява.
- Но забавеното административно обслужване поражда съмнения за други причини...
- Аз ще ви дам пример с едно момиче от Пловдивския университет, което наскоро правеше тук дипломна работа "Община Хасково". Тя каза, че е установила, в Хасково, разрешителните се издават многократно по-бързо, отколкото в Пловдив. За скица там се чакало поне три месеца.
Така че при нас се получава така – апетитът идва с яденето. Нещата в града потръгнаха, откъдето нарасна и взискателността на хората. Но все пак трябва да се съобразяваме с реалностите.
И ето тук ми се иска и аз да задам въпроси. Например – питат ме защо няма в Хасково мол. А защо не питат Близнаков защо не даде военни терени, за да дадем възможности на инвеститорите не само за мол, но и на останалите големи търговски вериги да дойдат тук и да строят? Ето – това е отговора на въпросите защо няма мол. Друг пример – с Цигарената. Защо не дават покрития плувен басейн на Хасково? Или пък сградата, която искаме за музей. Искаме ги срещу заплащане, не без пари.
Всички питат кмета. Защо не попитат депутатите какво са направили за Хасково. Иван Стаматов какво е направил за три години и половина? Всички питат мен. Добре, аз поемам своята част от вината. Но нека бъдем реалисти.
Ето например Веселин Близнаков, който беше военен министър. Попитайте го защо две години лъга общината, че ще даде терен за построяването на завод за 500 милиона лева. Става дума за "Кроношпан". Защо не го даде? От тези 500 милиона поне 50 милиона щяха да останат за града – и като участие на фирми в строителството, и като наемане на хора за работници. Или пък идеята за летището в Узунджово да стане карготерминал. И него не даде. Е, това не е ли престъпление?
Нека хората да разберат, че не само кметът е човекът, който трябва да върши работата в този град. Ами има и 41 общински съветници. Ето тези въпроси задайте.
- Има обаче още много въпроси, и всичките се към Вас. За липсата на кино например.
- А кой продаде "Кинефикация" навремето? Тогавашният областен управител Христо Василев ги продаде. То се продава, но се оставя и и един екзистенц минимум. Чета още сред въпросите, че няма резервни игрища на стадиона. Ами тях кой ги разпродаде?
- Много читатели обаче искат кино.
- Ако имаше един човек да поеме инициативата, а общината да подпомогне... Впрочем в проекта за мол до Техномаркет щеше да има кино - "Арена". Проектът се провали заради алчността на една фирма - "Нар". Те предявиха някакви претенции и вкараха проекта в съда. Истината е, че не се разбраха за цената на земята около новата сграда, поискаха много пари и инвеститорите се отказаха. Ето, това е истината, а фирмата ако иска, да ме съди.
- Градската градина на какъв етап е?
- На етап финансиране. Проектът е готов отдавна.
- Има и много конкретни въпроси за благоустрояване на кварталите Болярово, Каменни, Орфей.
- Чакаме 10 милиона за благоустрояване – околоблоково пространство и трототари. Отнася се за Градската градина, Ямача, Орфей, Бадема. Чакаме парите и правим. Финансирането е по европейски програми. Видях, че има много въпроси на тази тема. Отговорът на всички тях е – пари. Желание има.
- Как стои въпросът с кучешкия приют на Кенана?
- Спазваме закона. Имаше проверки на прокуратурата, на ДВСК. Има цялостен план за реконструкция на зоопарка, тогава ще разширим и кучешкия приют. Ще има тотален ремонт. Но засега положението е такова, няма как. А ако има недоволни, нека кажат как да излезем от това положение. Разбрах, че една фондация - "Четири лапи" е повдигнала въпроса. Но моят принцип е – когато някой е недоволен от нещо, трябва да даде решение.
Ако "Четири лапи" искат, да направят проект, да осигурят финансиране и аз ще има дам терен, ще им дам всичко. Но много е лесно само да казваш: Това не трябва да е така, трябва да е така.
- От квартал Каменни недоволстват, че нямат контейнери за смет.
- Това е дребен проблем, ще го решим. Разпоредено е, би трябвало да се реши. Там има такъв проблем – местят контейнерите. Разбирате ли – всеки иска в близост да има контейнер, но да не е точно пред неговата врата. Затова аз съм издал заповед – до 20 март всички бобри и тези на "Екопак" да влязат в съответните ниши.
- Кога ще са готови общинските жилища на "Георги Кирков"?
- Напролет. Блокчетата са готови, през май ще им връчим ключовете.
- Въпрос от жители на кв. "Куба". При откриването на парка сте обещал той да продължи надолу по дерето до зала "Юнак".
- Това не може да стане по ред причини. Има дадености, които не допускат такава възможност - има отстъпени права за гаражи. А трябва да решаваме и този проблем, който е много голям за Хасково.
- Да, хора от центъра се оплакват, че по улиците им спирането е забранено, а те все пак живеят там и трябва някъде да паркират.
- Е, това е недостатъкът да живееш в центъра. Но всеки подобен проблем трябва да се решава индивидуално. Безспорно хората, които живеят на подобна улица имат известно предимство.
- Кръговите кръстовища. Доста въпроси имаше по тази тема. Особено за кръговото на Кърджалийска, където станаха и много катастрофи.
- Ами естествено, че ще стане катастрофа, ако влезеш в кръговото със 130 километра в час. Забележете, че повечето коли, които се удариха там, са кърджалийски. А целта на това кръгово движение е именно тази – да убие високата скорост при влизане в града. Същата цел има и кръговото на "Раковски" и мисля, че я постигнахме.
Все пак ние правим в момента едно проучване за кръговото на Кърджалийска и може би ще го разширим малко.
- Как ще коментирате препоръките на Сметната палата по одитен доклад на общината. Става дума за следното – ескпертите на палатата препоръчват да внесете в ОбС предложение за промяна в наредбата за търговете. Наредбата допуска да се свалят цени, ако никой не се е явил на даден търг. Според сметната палата това противоречи на закона за общинска собственост, който забранява продажба на общински имоти под пазарната цена.
- След проверките на Сметната палата действаме така – ако никой не се яви на няколко търга, вкарваме отново обекта в общинския съвет, който гласува новата цена. Но пък не може да държиш една сграда цял живот на дадена цена, ако никой не иска да я купи. Какво да я правим тогава?
А след като общинския съвет гласува и я намали, няма проблем. А решенията на ОбС се контролират от прокуратурата и от областния управител. Ако дадено решение не е законосъобразно, то се спира.
- Като стана дума за областния управител, имаше и такъв въпрос- докога съпругът на областния управител ще държи заграден центъра на Хасково.
- Кой е заградил центъра на Хасково?
- Става дума за кафенето пред "Заря".
- Там не виждам нещо да е заградено. Виждам едно кафене, което е собственост на община Хасково.
- Накрая един по-личен въпрос. Смятате ли, че сте отмъстителен човек?
- Има ли за какво?
- А няма ли за какво?
- Има много хора, с които сме били врагове и са ме обвинявали в едно или друго, след определен разговор, сме започвали да работим заедно. Водил съм много такива с хора, които са си разбирали грешките, аз впрочем своите – също. Винаги съм готов на разговор.
- В цитираното в началото на разговора интервю казвате, по-скоро съпругата ви казва, че сте готов да простите, ако човекът направи първата крачка. Смятате, че сте съхранили това качество досега?
- Аз съм зодия лъв. Ако прочетете за тази зодия ще видите, че лъвът се пени, но е склонен на прошка.
- Имаше и въпрос дали ще се кандидатирате за нов мандат.
- Е, този още не е изтекъл. Честно казано, чувствам се уморен. Пък и нека да дадем възможност на тези, които непрекъснато критикуват, да покажат какво могат.
- Има още много въпроси.
- Може би следващият път. Готов съм да отговарям на всякакви въпроси, стига да са зададени тук, лично.


Бел. авт. В интервюто не влязоха доста въпроси на читатели на Haskovo.net. Някои от тях се повтаряха, други се обезсмисляха от отговори на предишни въпроси. По някои теми Haskovo.net може да пише отделни материали. Имаше и въпроси, които няма смисъл да бъдат задавани. Например този – защо децата трябва да плащат по 24 лева на час за ползването на спортния комплекс до "Авеню". По решение на Общинския съвет още при откриването на площадката децата до 18 години са освободени от такса. Всички въпроси зададени от читателите на Haskovo.NET можете да прочетете тук

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини