От х:

Днес в x:

Първи април е. Шегите днес са задължителни

Днес е първи април-Ден на шегата и малките лъжи, които се пускат за да ни разсмеят. Време е да се забавляваме, защото е денят, в който провокациите и усмивките са задължителни.

Според някои традиции 1-ви април  е Ден на хумора, в други- Ден на всички глупци. Празникът има корени далеч, далеч във времето назад. Някои приписват зараждането му на древния Рим, където в средата на февруари  празнували Празника на глупците.

Според друга от версиите, този усмихнат празник идва от неаполитанския крал Монтерей, на когото по случай спирането на земетресение поднесли  риба. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга-досущ като предходната.  И макар че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а дори се развеселил. Оттогава станали обичайни шегите и лъжите на 1–ви  април.

Във Франция обичаят на този ден се нарича „априлска риба”. Произходът му свързват с времето на Луи 14-ти. През 1564 г. кралят издал декрет, предписващ да се пренесе началото на годината от 1 януари на 1 април. Това обаче не било възприето от народа и на следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април – в знак на протест или оставайки верни на традицията. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1 април. И понеже слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби, французите сметнали, че наименованието „априлска риба” е напълно достойно за подобни шеги. Във Франция и до днес тази традиция е жива.

Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 година. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове", която трябвало да се проведе на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Се
    СЕРИОЗНО ЛИ
    5 0
    19:30, 1 апр 2017
    Хасковонет е най-хубавият новинарски сайт, никога ама никога не трият мнения и не местят статиите с неудобни мнения на края на сайта където никой няма да го прочете-шегувам се бе-всичко е лъжа и манипулация !
Последни новини