От х:

Днес в x:

Преговори за забрана на ядрените оръжия започват в ООН

Над 100 страни започват днес в ООН безпрецедентни преговори по споразумение за забрана на ядрените оръжия, пише Катрин Триомф от Франс прес.

Те са убедени, че такова споразумение ще намали риска от ядрена война въпреки възраженията на големите сили, добавя наблюдателката, цитирана от БТА

Решението за преговори, които за доведат до юридически обвързващ текст, бе взето през октомври м. г. с подкрепата на 123 страни членки на световната организация.

Но повечето ядрени сили - официално признали се за такива или не - или гласуваха против, (САЩ, Франция, Израел, Великобритания, Русия), или се въздържаха (Китай, Индия, Пакистан).

Дори Япония, единствената страна, подложена - през 1945 г. - на атомни нападения, гласува против. Тя се безпокои, че липсата на консенсус за такива преговори "саботира напредъка към ефективно ядрено разоръжаване".

Съпротивата на тези страни обаче не отказа държавите, които са най-големи застъпници на тези преговори като Австрия, Ирландия, Мексико, Бразилия, Южна Африка или Швеция, нито неправителствени организации, които ги подкрепят.

Предвид увеличаващите се огнища на напрежение, заплахите откъм Северна Корея и смятаното за непредвидимо ново американско правителство, те решиха да избързат. Пример за тях процесите, доведоха до международните конвенции за забрана на касетъчните бомби (2008 г.) или на противопехотните мини (1997-а).

"Да не бъдем наивни - това ще отнеме време. То обаче е много важно, особено на всякаква гръмки думи демонстрации на сила, включително заплаха за използване на ядрено оръжие", заяви миналата седмица в ООН шведският външен министър Маргот Валстрьом.

"Много страни казват, че трябва да излезем от задънената улица по този въпрос, в която се намираме от години ", подчерта тя.

"Моментът никога не е подходящ"

В последните години не е постигнат никакъв напредък в ядреното разоръжаване въпреки ангажиментите, поети от големите сили в рамките на Договора за неразпространение на ядрени оръжия, отбеляза със съжаление Биатрис Фин, директор на Международната неправителствена коалиция (ICAN).

"В края на Студената война се полагаха много усилия, а после всичко замря... Правителството на Обама разочарова хората, то даде обещания, които не спази. Сега, при новия президент Доналд Тръмп, опасенията се задълбочават", каза тя.

Фин смята, че са има "добри шансове" да бъде прието споразумение, ако не в първата фаза от преговорите, която ще приключи на 7 юли, то поне "до две години".

Няма значение, че ядрените сили отхвърлят дебатите. Приемането на такова споразумение ще ги задължи рано или късно да преразгледат политиката си, въпреки че сега са заети да модернизират ядреното си въоръжение, отбеляза тя.

Нито една от големите сили не направи коментар с наближаването на преговорите за ядрените оръжия, въпреки че се очакваше американската посланичка в ООН Ники Хейли да даде изявление във връзка с откриването им тази сутрин в Ню Йорк.

Представителите на САЩ и Франция все пак аргументираха през октомври несъгласието си с необходимостта по отношение на разоръжаването "да се действа поетапно", без да се обръща с главата надолу настоящото стратегическо равновесие или да се застраши възпиращия потенциал.

"Това е като при пушачите - моментът никога не е подходящ да спрат. Тенденцията обаче е налице: в този многополюсен свят много страни смятат, че не е нужно да чакат големите сили, за да действат", отбелязва Биатрис Фин.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини