От х:

Днес в x:

Изложба за покръстването на поляците и прожекция на филма „Kръст и кoрона” в Младежкия център днес

Изображение 1 от 4

    Две събития ще представят днес в Младежкия център процесите около христянизирането на поляците-изложба и документален филм.

    Те изработени по повод 1050 -та годишнина от покръстването на Полша,които бяха отбелязани през миналата година, от Музея на полската държава в Гнезно и група ученици от Първа гимназия в Гнезно.

    Изложбата „Покръстването 966. Зараждането на Полша” представя причините за разпространението на христянството на полските земи, протичането му и значението на покръстването, което става при княз Мешко през 966 година. " Посетителите ще могат да видят нова, което се е случило в Полша преди толкова много години, ще могат да прочетата  как са възникнали тези процеси, какво е довело до необходимостта от тях, за решението да се покръсти Полша. Сигурно ще намерят и много сходни ситуации с тези около покръстването на бългрите, което става много по-рано от това в Полша", казва Димитър Русев, който представя изложбата, предоставена му от Полския институт в София, с които Джаз клуб Хасково има вече 15 години взаимоотношения.

    Откриването на изложбата, в който са подредени 12 платна, ще бъде официално открита в 17.30 часа днес.

    След това почитателите на историята и киното ще могат да гледат най-дългият създаден в Полша документален филм, също посветен на покръстването „Kръст и кoрона” на режисьора Зджислав Цозац. Събитията в 53 минутната лента, за заснемането на която са използвани най-новите технологии, са базирани на най-новите научни открития.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини