От х:

Днес в x:

Язаки започва през юли, ще работи за Мерцедес, търси още хора

Изображение 1 от 2

    Новият завод на “Язаки”, който се строи между Хасково и Димитровград, започва работа през юли, според план-графика. Там ще се произвеждат автомобилни електрически инсталации за Мерцедес.

    Това заяви днес в зала “Хасково” представителката на компанията Радка Стойкова на среща със селски кметове от общината. Целта на срещата е да се разяснят на селските управници условията за работа в компанията, наемане, обучение, заплащане. “Язаки” ще осигури транспорт за хората от селата, които бъдат наети в завода, обясни Стойкова.

    Заводите на компанията в Ямбол и Сливен, където работят около 5000 души, произвеждат кабели за Форд и Рено. Заводът в Хасковско обаче има сключен договор с “Даймлер” и ще прави части за Мерцедес.

    400 души вече са наети от компанията и се обучават в пилотния завод на “Язаки” в Стара Загора, обясни Стойкова. Тя допълни, че се търсят хора за работа и уточни, че според графика до 2020 година в завода между Хасково и Димитровград трябва да работят 3000 души.

    “Колко е стартовата заплата”, бе първият въпрос от селските кметове към представителя на компанията. Отговорът не бе еднозначен. “Различно заплащане за всяка позиция. Заплащането в “Язаки” е заплата плюс бонуси.”

    На настойчивите въпроси от селските кметове Радка Стойкова все пак отговори, че и стартовите заплати са различни, но "са съобразени с нивото им в региона". Тя допълни, че в завода задължително ще се заплаща извънредният труд и ще се работи на три смени.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (28)

    • 1
      Изпълняват на Ердоган повелята. Ние им играем по свирката и сме толкова горди че правим големи инвестиции. Завода се прави с турски пари. Сега ще докарат от селата много хора заедно със семействата да живеят в Хасково. Нали рабирате (нямам нищо против хората) че всички тези хора ще говорят на турски език и ще гласуват за ДОСТ. Така нашият район етнически ще се промени. Ердоган ни играе номера, а ние сме бедни и нямаме акъл в главата. Ако имат акъл управляващите трябва да спрат турските инвестиции в този регион. Това е пагубно и е като бомба със закъснител.
      • Ко
        КОЙ
        67 -29
        12:04, 2 мар 2017
        Много точен коментар. Тоя завод осигурява безпрепятсвен поход на турскоговорящи и турскомислещи "хора" към Хасково. Следващия момент е да подчинят все още останалите българи тук н атехните мурафети и така постепенни да ги претопят. Не трябваше да се разрешава строителството на тоя завод в близост до Хасково. КОЙ направи това?
      • Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 2
      Те
      Тенчо
      102 -9
      11:28, 2 мар 2017
      И в Сливен, и в Ямбол има огромно текучество, естествено, заради мизерното заплащане! постоянно търсят там хора, обикалят автобусите през селата... Голяма гордост, големи хвалби!
      • Ма
        Мария
        80 -14
        11:57, 2 мар 2017
        Тенчо, на тях им трябва да привлекат точно селата. Селата да дойдат в Хасково със семействата си. Това е възможност точно за селските райони. Нали е ясно че в града никой няма да отиде да им работи за такава заплата. Това е стратегическа инвестиция. Ние защо се връзваме? Искаме да наричате инвестиция ако някой открие заводи ама да дават по 1000 лв. заплата за да могат хасковлии да си стоят в Хасково, а не да ходят да работят по чужбина. Тогава ще ви кажем браво. Това което правите е предателство. Кой ви плати?
    • 3
      Способните и трудолюбивите хора отдавна напуснаха региона заради ниското заплащане. Погледнете обявите за работа и на другите хасковски "работодатели" - предлагат около минималната работна заплата за работа, която изисква квалификация поне в две, три области, турски, гръцки или западен език плюс шофьорска книжка, за да може и като разнос да те ползват, или като личен шофьор. А Яздаки, вместо да наложи японски стандарти се присламчи към българските табиети. Жалко, ще развалим и японците!
    • 4
      Ab
      absurda
      75 -5
      12:00, 2 мар 2017
      Кажат ли ви, че заплатата зависи от първо, второ, трето, от това зависи от онова зависи да знаете, че ще е малка. Егати отговора е дала тая - за различните позиции заплатата е различна, над минималната била, заплащал се и извънреден труд. С една дума нищо не е казала, тея неща и аз мога да ги кажа !
    • 5
      Xi
      XIPODIL
      29 -58
      12:14, 2 мар 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Не
        Не така!
        41 -10
        12:19, 2 мар 2017
        Тебе ще е*eме.
    • 6
      Ха
      Хаха
      26 -7
      12:32, 2 мар 2017
      560лв ще е заплатата в хасковския язаки ...
      • Xi
        XIPODIL
        11 -30
        12:37, 2 мар 2017
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Да
        да, ама
        33 -4
        12:38, 2 мар 2017
        Това не е чиста заплата, има удръжки. Значи е около 400лв.
    • 7
      И БСП са продажни и ГЕРБ. Инвестиции се наричат предприятия с добри заплати. Толкова ли не можем да привлечем нещо по високо технологично. Трябват добри доходи за да живне района. Да не би да няма предприемчиви българи? Има разбира се. Държавата те съсипва от такси, документи, рушвети .....аман. Не можем да си мислим че само чужденци биха могли да са инвеститори. Могат да бъдат и българи, трябва обаче да се създадат условия за да се прави бизнес. Нашата държава не прави това. Има много такси, които са като скрити данъци. Те те наказват че искаш нещо да направиш защото нямало пари. При така създалата се ситуация за българите е много трудно да бъдат предприемачи, техните доходи идват от България и не са големи. На чужденците обаче им се струва евтино, защото те идват от другаде и доходите им са много по високи. За това на тях им се вижда евтино. Само че като се сблъскат с нашата бюрокрация и корупция, с многото и различни такси ( щото нали данък печалба е много нисък 10%) и пак не излиза сметката добре ....За това няма нито чужди, нито наши инвестиции. Идват само стратегически чужди инвестиции от Турция, ясно защо. Тъпи и крадливи са нашите политици и са мноого, мнооого виновни за състоянието на нашата държава.
    • 8
      Ха
      хасковлия
      57 -10
      12:51, 2 мар 2017
      Поредната фирма докарана да търси бели роби.Понеже от града ще и"теглят майната" и им усетиха номерата,тръгнаха да търсят будали в селата.Интересно ми е защо още стоим,ами не
      запеем като едно време - "Хей народ поробен,що си тъй заспал,ил живот достоен теб не ти е мил"?
    • 9
      Ве
      вечно недоволен народ
      25 -44
      12:52, 2 мар 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 10
      Ор
      Орфеец
      34 -3
      13:22, 2 мар 2017
      Има много отзиви в нета за въпросната фирма, особено в бгработодател. Те не казват заплата дори на кандидатите, подали документи за работа. хттпс://бгработодател.ком/компани/2785
      • Не
        Незапознат
        15 -1
        21:07, 2 мар 2017
        Отзиви и то такива че биха отчаяли всеки.Пълна масовост на отрицателните вотове.Нито едно положително мнение.Изречение на бивша работничка изразява обобщено заключението.''Идеята на японеца е много добра но все пак всичко се прави по български''.Пък и като четем отговора на представителката че заплатите ''са съобразени с нивото на региона''и без никой да е работил там му става ясно каква е работата.
    • 11
      Св
      Светослав
      18 -43
      13:30, 2 мар 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 12
      Мо
      МОЛЯ и ВОЛЯ
      41 -10
      13:31, 2 мар 2017
      Язаки веднага да бързаки за достойни заплати.

      Това е гавра с Хасково,ДЕЛЯН ДОБРЕВ не се справя с инвеститорите в региона.
      • Ww
        www
        22 -7
        19:28, 2 мар 2017
        То пък някой се е справял досега.... Моя позната започна в завода - отдел човешки ресурси. Брутното възнаграждение е 1000 лв. Нито е директор, нито дори зам. За служителите на поточна линия стартовата заплата е 560 лв. Който се справя и постига производителност след 3 месеца му вдигат заплатата. След още 6 следва ново повишение. В този период от 9 месеца си отсяват производителните от търтеите. Затова е текучеството. Комунизма свърши, братя.... Никой работодател не търпи лентяи, но пък няма и свястен такъв, който да изпусне качествен и производителен работник като му дава несправедливо малка заплата. Аз се радвам, че Язаки идват в региона. Нима в Република няма хора, на които и 560 лева стартово са им много? Освен това ще се конкурират с местните работодатели за висшия ешалон, което косвено ще принуди първите да повишат заплатите за да си задържат качествените хора...
      • Да
        Даскал
        4 0
        12:18, 5 мар 2017
        Който не иска да работи за заплата започва собствен бизнес.
        Който няма дупе за това отива на ягодите в А.нглия.
        Ако и това му е трудно -взема пенсията на баба си.
    • 13
      Пе
      Пенчо
      20 -26
      13:52, 2 мар 2017
      До тук никой не е казал какво може ,всеки пита кол... Виж коментара
      • By
        bydlo
        25 -6
        14:42, 2 мар 2017
        Вие какво можете драги Пенчо ?
        Освен това гениите са заети хора не си губете времето да коментирате лузъри като нас ?
    • 14
      Je
      jerry
      33 -8
      15:06, 2 мар 2017
      Не се хабете хора. И положителните и отрицателните коментари са безпочвени. Hикой не знае как ще се развият нещата. Само факти :-.къде отиде Мендерес от Свиленград, къде отиде Кавънч текс от Хармани, къде отиде Тимур от Симеоновград, къде отиде Йешил тектил от Димитровград, къде отиде Мудурнуту от Хасково, какво стана с десетките фирми минали през /х/ АСКО ДЕНИЦА, хилядата работни места дето щяха да се откриват на терена на бившата Млада Гвардия. Няма смисъл да изброявам още десетки примери. За жалост това е действителността в държавата Лайнария, управлявана от ПОЛИТИЦИ, КОИТО СА ТОЧНО ОТРАЖЕНИЕ НА СВОИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ. Какво мислите , че се случва в държава където всеки се опитва да прецака другия до себе си , партньора си или клиента си или да плюе ръката която го храни -- САМО ГЛАД И МИЗЕРИЯ. Погледнете се в огледалото преди да започнете да хвалите или плюете по нещо , което още не сте видели. Аре , чао умници такива. Прост народ - слаба държава.
    • 15
      Су
      Сузуки
      28 -3
      15:20, 2 мар 2017
      След като затворят комплекса Марица - Изток, заради новата европейска директива, може и да се намерят работници, но ще е за кратко. Никой миньор, който е вземал 2000лв до сега, няма да работи за 460лв!
    • 16
      За
      Запознат
      10 -2
      08:48, 3 мар 2017
      Работата е нискоквалифицирана , придружена с неприятни , а може би и вредни изпарения от кабелите , вани със спойки , припои и т-н. Не се изисква никаква квалификация. Затова са тук. Да оберат дъното на трудовия пазар и да го формират по свой модел. Компанията си е турска. Японско е само името. Като Теклаш в Кърджали. Мигрират в България заради членството в ЕС-„.Готови са на разходи да събират безработни по селата. направете си извода как им се вързва сметката. Това производство иска много ръчен труд. Закрепват се хиляди компоненти по кабелните инсталации на ръка- букси , клеми , пинчета , кабелни изолации. Нещо , което робот не може да прави. Затова трябва да е евтино.Дерзайте.Иначе 1000 лв бруто е 780 нето. Повече е от нищо , но е нищо за ТРЗ.560 бруто е 430 нето. "Повишението" след 9 месеца е до 500-550 нето макс.
    • 17
      Ня
      Някой си
      9 0
      13:42, 3 мар 2017
      Сами си сметнете колко е заплатата - чукнете в Гугъл и напишете 'калкулатор брутна нетна заплата'.

      Поредните колонизатори, кой знае защо наричани "инвеститори". С това ще намалее делът на регистрираните безработни и ще се увеличи този на работещите бедни, като практическа разлика между двете групи няма. Чукнете в интернет и вижте видеата и прочетете отзивите за японската компания с турско ръководство "Язаки" не само в България, а и в чужбина. Навсякъде едно и също - стачки, масово неплащане на заплати, нерегламентирани удръжки, неспазване на трудовото законодателство.

      Да се очаква, че тук ще е нещо по-различно, е не просто наивно и твърде оптимистично, а глупаво.
    • 18
      Як
      Якудза
      1 -1
      17:46, 6 мар 2017
      Дошли са да търсят евтина работна ръка в Европа.....
      Що не отидат в Гърция или Германия?!
      Обират селяни из Сливенско и Ямболско....
      А защо Швейцарските селяни не хванат.......?
      Или те само ги карат мерцедесите...
    Последни новини