От х:

Днес в x:

Убиец-беглец разтакава правосъдието 20 години

    Дело за убийство на македонски шофьор се разтакава по съдилищата вече 20 г.

    Престъплението е извършено през май 1997 г. край хасковското село Клокотница, а по случая е осъден да изтърпи ефективно наказание от 8 г. 62-годишният Стайко Иванов. Присъдата му е произнесена през 2007 г, а четири години по-късно е потвърдена на последна инстанция. Заради изменения в Наказателно-процесуалния кодекс Окръжна прокуратура-Кърджали е направила искане пред Хасковския окръжен съд да определи място за изтърпяване на присъдата. Днес председателят на съдебния състав от ХОС съдия Кольо Димитров обаче заяви, че искането на държавното обвинение е неизпълнимо, тъй като тази опция не е била възможна към датата на произнасяне на присъдата преди години.

    По време на процеса днес осъденият делтапланерист заяви, че присъдата му е несправедлива и посочи, че в хода на делото смята, че са извършени престъпления от съдия и прокурор. Той обаче не назова имената им. Затова Стойко Иванов твърди, че са му нарушени правата за защита. За неговата невинност настоя и приятелката му Славка Ангелова в кулоарите на Хасковския окръжен съд.

    Сагата със Стайко Иванов започва на 11 май 1997 г., когато е на 32 години. Тогава той отишъл в Пловдив, за да разгледа летателни машини на Техническия панаир. На връщане решил да се прибере на автостоп. Така се качил в македонски бус, зад волана на който бил Киро Тодоровски. По време на движение двамата разговаряли по различни теми, когато край хасковското село Клокотница качват друг стопаджия. На отклонението за Димитровград Стайко молил шофьора да спре, за да слезе и продължи към Кърджали. Тогава Тодоровски понамалил скоростта и по думите на Славина Ангелова третият мъж извадил пистолет и застрелял от упор шофьора. Човекът-птица, както наричат Стайко, избягал и започнал да търси помощ. Третият мъж не е открит и Иванов става основен заподозрян. Издирването му съвпада с момент, в който делтапланеристът участва в снимките на филм. В крайна сметка е арестуван. В същото време заради недостатъчно доказателства срещу него като извършител на убийството делото е прекратено.

    По-късно Стайко решава да направи ответен удар и завежда дело срещу държавата с мотив, че е бил арестуван преди години незаконно. намерението му обаче удря на камък, защото прокуратурата възобновява делото срещу него. Така се стига до осъдителна присъда, а през 2011-а 8-годишното му ефективно наказание е потвърдено окончателно. Преди да влезе зад решетките обаче Стайко офейкал зад граница. Властите стигат до информация, че се подвидзава в Италия и го пускат за издирване с Интерпол. Миналата година е арестуван в Беларус и е предаден на българските власти.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Ак
      Ако
      8 -2
      13:11, 9 фев 2017
      през 1997 г. е бил на 31 години, пита се: сега на колко години е?
      • Ав
        Автор
        4 -20
        13:35, 9 фев 2017
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Ак
        Ако
        12 -2
        14:20, 9 фев 2017
        2017-1997=20+31(32)=?
      • По
        Познат
        3 0
        19:05, 9 фев 2017
        Стайко е 65-ти набор.
    • 2
      Се
      сервитьор от 5-ти км.
      2 -2
      18:26, 9 фев 2017
      Убийството е преди с.Подкрепа извършено в края на седмицата, преди почивните дни.Микробусът на жертвата се е ударил в дърво след заведенията където работех и първоначално катаджииите са мислили,че е е ПТП и чак в понеделник при аутопсията се е установило,че е убийство.При удара е пострадал и убиеца,като е настанен в ортопедия със счупена ръка,от където е избягал и после ченгетата са го заловили.
      • По
        Познат
        4 -2
        19:09, 9 фев 2017
        Сервитьорче, пострадал е Стайко, а убиеца не. Има доказателства за невинност на Стайко, които умишлено не са разгледани от съда. Не си сервитьорче а от плявата, помогнала да се осъди невинен човек!
    • 3
      Ма
      Математиката
      9 0
      20:36, 9 фев 2017
      Математиката, Анета, математиката. Че и спориш. Как да ти го обясня по- лесно. Че от 1997 досега са точно 20 години и който тогава е бил на 32 сега е на 52. Или, че който сега е на 62 през 97 е бил на 42. Или, че който сега е на 62 е роден 1955, а който през 1997 е бил на 32 е роден 1965.
      Ами залягайте над тия уроци, мили деца от Еском
    • 4
      Ра
      Райчо Райчев
      1 0
      12:06, 10 фев 2017
      Анета много си тъпа грешно ти е заглавието,малко се осведоми за случая и тогава пиши кой кого разтъкава и Стайко не е убиец за да му лепиш такъв етикет.Аман от малоумни журналисти.
    • 5
      Ге
      Георги
      0 0
      20:47, 16 фев 2017
      Съученици сме авторката дори годините не знае .1965г е роден и не е убиец.А много добър приятел и човек.НЕВИНЕН.

    Случаен виц

    Последни новини