От х:

Днес в x:

Кукери и коледари от Карлово и Ямбол превзеха площада в Хасково (видео)

    Българските традиции и обичаи по коледните и новогодишни празници показват на площада в Хасково кукерски и коледарски групи от страната. Такъв фестивал се провежда за първи път в областния град, а участниците си пожелаха той да се превърне в традиция и догодина да има много повече групи от страната.

    Първи на сцената на площад „Свобода“ се качи хасковската фолклорна група „Фъртуните на Мишо“. От града-домакин участва и фолклорната школа „Славяни“.

    Българските традиции показаха коледарски групи от с. Сусам, Голямо Асеново, Долно Белево, от Ямбол.

    Ямболското присъствие бе силно, оттам бяха и три от четирите кукерски групи – от селата Могила, Веселиново и Челник. Силна кукерска група бе пристигнала на фестивала и от с. Климент, община Карлово.

    Изпълненията на сцената, живописните костюми и маски привлякоха на площада много зрители.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      За
      заблуда
      12 -1
      14:52, 26 дек 2016
      някои хора си въобразяват, че историята на хасково започва от тях
    • 2
      Гр
      Гражданин
      4 -3
      09:45, 27 дек 2016
      Фестивал на Коледарските групи се провеждаше в Хасково преди 15 години. Имаше 4 или 5 издания. Инициатор и организатор на фестивала беше Н.Ч. “П. Яворов” – Хасково, със съдействието на Общината.Фестивалът беше част от реализиран проект,спечелил конкурс на национален фонд “Култура”за събиране, опазване и популяризиране на автентичния български фолклор. Издаден беше и сборник “Коледни песни и благословии от Хасковско” от Росица Димова- секретар на това читалище.
    • 3
      Ху
      Хубаво
      5 -2
      12:16, 27 дек 2016
      Хубаво като го е имало, но защо почти никой не го е чувал?! И ако го е имало, защо не се е продължила традицията, а се е прекъснала? Или защото свършиха паричките от Фонд "Култура" и на организаторите не им е стискало да се понапънат да го запазят! Все пак тук акцентът бяха и кукерите, не само коледарите! Приветствайте хубавите неща, стига сте злорадствали! "Имало" е минало време и е твърде далеч, важно е настоящето!
    Последни новини