От х:

Днес в x:

Прогониха шарката в „Болярово” със сладки питки на Варвара

    Жени и деца почетоха днешния празник Света Варвара в читалище „Пробуда” в хасковския квартал „Болярово”. Още от стари времена на този ден са се приготвяли благи питки, варена царевица с мед и сладко, които се раздавали на съседи и основно на децата. В Южна България Света Варвара се счита за покровителка на болестите и най-вече за прогонване на шарката, за да не стига до децата, или ако стигне, да минава по-леко.

    В някои райони на света Варвара се почита като покровителка на домашните птици, на плодородието и на всичко, свързано със здравето на семейството. От днес започва и поредицата от празници – първият е Варвара, следват Сава и Никулден. „Желая на вас и на семействата ви най-вече здраве. Света Варвара да почита и зачита вашите семейства здравословно.”, пожела на присъстващите секретарят на читалището Румяна Стоева.

    И за да спазят празничната традиция бяха раздадени сладки питки за здраве. Те бяха приготвени от възрастни жени, членове на читалището. Една от вкусотиите беше направила Елена Гогова. Омесила я рано сутринта, опекла я и я извадила от фурната, малко преди да излезе от дома си. Първо възрастните жени почерпиха децата с варена царевица и питки като при разчупването им излезе топъл въздух.

    По-късно децата украсиха жива елха, засадена пред кметството в „Болярово”. Всяко едно от децата поставяше с трепет гирлянди и висулки по зеленото празнично дръвче. Поставянето на коледната звезда на върха на елхата се падна на кметския наместник Митко Митев, не за друго, а поради факта, че беше най-висок сред присъстващите.

    Анета Кутелова 

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини