От х:

Днес в x:

Кметовете искат от бюджета още 18 милиона лева

За още 18 млн. лв от бюджета ще настояват кметовете пред Бюджетната комисия днес.

Като представители на Националното сдружение на общините на заседанието на Комисията, на която ще се обсъди Закона за държавния бюджет на Република България за 2017г. преди второ четене в Народното събрание, присъстват кметът на Димитровград, в качеството си на зам.-председател на НСОРБ и Дончо Барбалов.

От името на колегите си кметове те ще искат промени по чл.51 за увеличаване на общата субсидия за делигираните от държавата дейности в частта общинска администрация с 6 млн.лв. Освен това, представителите на местното управление са за увеличаване на общата изравнителна субсидия с 2.1 млн.лв. за най-бедните администрации, за тези без ръст или нимален ръст и увеличаване на целевата субсидия. Още 10 млн. увеличение общините искат от държавния бюджет за за капиталови разходи за общински пътища.

Внесеното предложение за увеличение на „общата изравнителна субсидия“ цели да се предоставят за 74 от най-бедните и с нисък приходен капацитет общини, които са без или с минимален , до 1%, ръст, допълнително 1,9 млн. лв., както и да се осигури целеви ресурс от 3.3 млн. лв. за компенсиране на драстичното увеличение на акциза на течните горива за общините през 2016 г., които използват за отопление газ.

Предложението за увеличение на целевата субсидия за капиталови разходи общините предлагат да бъде насочено изцяло за поддържане на общинската пътна мрежа Според тях ресурсите за нея в момента са много по-ниски от тези за поддържането на републиканската, а пътищата, за които общините и държавата се грижат са почти се еднаква дължина. В същото време 4,5 пъти по-ниски са средствата за инвестиции в общински пътища – 8 000 лв. на километър годишно, при средно 37,000 лв. на километър годишно за републиканската, аргументират се от НСОРБ.

Кметовете искат още в новия бюджет да не се предвижда възможност за отмяна на еднократното намаление от 80 на сто и тази сума да не става дължима от общината при бъдеща финансова корекция, независимо от размера й, причините за налагането й, вида на проекта или финансиращата оперативна програма.“ Такава норма обезсмисля добрата идея и положителното въздействие върху общинските бюджети.“, категорични са Сдружението на общините.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини