От х:

Днес в x:

6 млн. лв за 8 рискови водоема догодина в Хасковска област

Изображение 1 от 2

    Близо 6 млн. лева ще са необходими за превенция от бедствия и аварии за 8 водни обекта на територията на Хасковска област. Отбелязаната сума и броят на водоемите са за следващата година. Това стана ясно днес по време на заседанието на Областния съвет за намаляване риска от бедствия. На срещата, която ръководи заместник-областният управител Валентин Ангелов,е утвърдена от членовете на Съвета и цялостната Програма на региона за намаляване риска от бедствия, която е за двугодишния период от 2017 до 2019 година. В нея са записани общо 17 обекта, които се нуждаят от финансиране, за да се предотвратят бъдещи бедствия.

    От общата сума, отразена като необходима за догодина, близо 300 000 лева са необходими за проектирането на дейностите, остатъкът от 5, 7 млн.лв.-за изпълнение на обектите.

    Областният съвет настоява още през 2017 година да бъде укрепена река„Олу дере” в участъка от с.Тракиец до с.Брягово. Там са необходими действия, тъй като речното корито е затлачено с храсти и блатна растителност, а на места има и паднали дървета. Проводимостта е силно намалена и се е появила ерозия на лявия бряг.

    Друге от водните обекти, по които трябва да се действа приоритетно, са р. „Хасковска” и р.“Ченгедере“ , в частта им извън урбанизираните територии на Хасково и Свиленград. Коритата и на двете реки са обрасли с дървета и храсти, има стеснени участъци, които намаляват проводимостта на водата, смятат експертите.

    Река "Меричлерска" в частта, преминаваща през Меричлери и кв. "Изток" на Димитровград, е друг от обектите в списъка. Там ще бъде премахнато насипно съоръжение, ползвано преди години за преминаване на ЖП линията, което сега обаче вече не служи за нищо. Затова пък е опасно заради факта, че запушва изцяло речното корито и спира проводимостта му. При тапата водата покачва значително нивото си и залива земеделски земи и близките двайсетина крайречни къщи в димитровградския квартал „Изток”. По поречието на същата река има и мост, който се руши. Така вместо да помага за преминаване, превърнало се в опасно съоръжение, силно затруднява спокойното течение на водата.

    Друг от обектите, където ще се чисти речното корито,е р.„Мусачевска“ извън урбанизираната територия Община Симеоновград. Проводимостта е намалена там и при високи води се залива част на с. Калугерово.

    Река "Марица" и в землището на с. Бисер е списъка в района, където има дига пред скъсване. Причината е образувалият се наносен остров на дигата, който е изместил течението на реката и компрометирал дясната берма.

    За чистене са и други части по „ Марица“ -преди новия мост на Свиленград е след новия ЖП мост. Наносните острови в реката

    с приблизителна обща площ 177 дка, които също силно затрудняват проводимостта на реката в този участък и са предпоставка за наводнения в Свиленград и земеделските земи.

    Освен тези обекти, Областният съвет за намаляване риска от бедствия предлага на Междуведомствената комисия към МС да включи за 2018 година за възстановяване и почистване 6 обекта на обща стойност

    870 000. За 2019 година са планирани дейности по 3 обекта за общо 985 000 лева.

    „Този списък не е затворен, към него могат да се добавят още участъци, които се нуждаят от почистване и възстановяване, с предотвратяване на бедствия, затова помислете сериозно, направете оглед по териториите на общините и дайте своите предложения“. Това каза в края на заседанието заместник областният управител на Хасково Валентин Ангелов. 

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини