От х:

Днес в x:

Ердоган изнудва Европа, твърд чешкият премиер

Като "изнудване" определи чешкият премиер Бохуслав Соботка изявленията на турския президент Реджеп Ердоган за отваряне на границите за мигранти. Анкара споделя отговорността за замразяване на процеса на интеграцията на Турция в ЕС, заяви Сободка, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

"Отхвърлям опитите на Турция да ни изнудва политически и всякакви заплахи за предизвикване на нова мигрантска вълна", каза Соботка в петък.

Чешкият премиер подчерта, че споразумението между ЕС и Турция за мигрантите съдържа ясни изисквания и за двете страни. Европа е изпълнила своите задължения и няма причина за заплахи от страна на Турция, каза той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши вчера да отвори границите на Турция с ЕС за бежанците, ако Брюксел продължи още с политиката, насочена срещу Анкара.

Президентът критикува Европа, че не е предприела действия, за да помогне на милионите страдащи хора по света, които очакват някакво решение на проблемите си.

Изказването на Ердоган бе направено ден, след като Европейският парламент прие с 479 гласа "за", 37 "против" и 107 въздържали се резолюция, с която призова за замразяване на преговорите с Турция за членство в ЕС.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини