От х:

Днес в x:

Кожни болести,варицела и вирусни инфекции откриха в бежанския лагер в Харманли специалисти от ВМА

    Макар да няма регистрирана масова зараза сред бежанците в центъра в Харманли, специалисти от Военномедицинска академия диагностицираха различни кожни заболявания сред домуващите.

    Полк. доц. Георги Попов от Клиниката по инфекциозни болести, д-р Весел Кантарджиев – началник на Клиниката по дерматология и венерология, и д-р Айлин Шеф – дерматолог са прегледали настанените в регистрационно-приемателния център.

    Консултирани са общо 128 заболели чакащи статут чужденци, сред които 21 деца.

    По-голямата част от пациентите-106 са от афганистански произход, 12 сирийци, 8 иракчани е един иранец.

    Най-често диагностицираните заболявания от екипа е пиодермия. 36 души са заболелите, с краста са диагностицирани 26 души, варицела е открита при 18 от домуващите, изключително деца от 1 до 8 години, остра вирусна инфекция медиците са установили при 15 от прегледаните, а с дерматит са регистрирани 16 .

    Според заключението на специалистите, единственият случай със суспекция за Лайшманиоза – кожна форма, не представлява епидемиологичен риск.

    Нежеланието на бежанците да съдействат на административните органи в центъра води до разпространение на заболяването от краста и усложнени форми на протичане, сочи заключението на медиците. Съвместно с директора на регистрационно-приемателния център са набелязани адекватни противоепидемични и терапевтични мерки за справяне с със заболяванията сред бежанците.

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини