От х:

Днес в x:

Една необикновена принцеса очаква децата в театъра този четвъртък

    Когато завесата се вдигне, когато открехнеш душата си и когато усетиш, че си различен, вероятно точно в този момент започваш и да цениш свободата. Да осъзнаваш, че всеки всъщност е различен и в това няма нищо лошо, дори е ценно и прави хората щастливи. Темата за различните поставя новото премиерно детско заглавие в афиша на Хасковския театър „Иван Димов“.

    Екипът, който работи по пиесата вече нанася финалните щрихи и е готов за представянето си пред детската публика този четвъртък, на 17-ти ноември, от 18 часа в Камерната зала.

    Режисьорът и драматург на пиесата Ева Кьосовска, актьорите Изабела Иванова, Димитър Атанасов-Шърата и Петър Влайков, сценографът Крум Крумов и авторът на музиката Пламен Мирчев-Мирона, разказват историята на една принцеса, която е различна от всички останали принцеси. А това, че тя е по-различна всъщност се превръща в голям проблем за баща й и цялото кралство, които искат детето да бъде като всички останали. Принцесата обаче си има характер, прави неща, неприемливи за една принцеса. „Посланието към децата е, че това, че си различен не е лошо, а всъщност помага да направиш всички останали около себе си щастливи, стига да успееш да си останеш такъв, какъвто си“, казва Ева Кьосовска.

    Пиесата има и много силен подтекст- послание към възрастните. Режисьорът Ева Кьосовска е автор на текста. За основата му  тя взаимства мотиви от книжката с приказки от своето детство на словашката разказвачка Криста Бендова. Провокацията за драматизацията обаче тръгва, пречупена през призмата на лична  история. Кьосовска мечтае 9-годишното й дете й да стане математик и полага като родител здрави усилия това да се случи, то обаче проявява афинитет към рисуването, въпреки увещанията на майка си за това колко е хубаво да си велик математик. Хрумва й да разкаже историята за Необикновената принцеса именно, когато осъзнава, че сблъсъкът между идеята й като родител и тази на детето й вероятно ще се увенчае с 1:0 в полза на рисуването.

    „В тази пиеса аз също се обръщам към себе си, като родител вече, не като дете, което е било променяно“, осъзнава авторката.

    „Безкрайно съм щастлива от страхотния репетиционен период, който преживяхме заедно с актьорите и затова излизаме от тази пиеса различни със щастието, което имаме, че можем да работим това, което обичаме да правим  най-много“, анализира репетиционния период режисьорката.

    Ева Кьосовска поставя датска пиеса на хасковска сцена за трети път. Обичаните и вече много познати на децата „Румцайс“ и "Принцесата и свинаря“ са също нейна работа.

    А за разлика от нея и другите двама актьори Петър Влайков и Димитър Атанасов, актрисата Изабела Иванова, която влиза в образа на Принцеса Филодендрония, прави своя прощъпулник в Хасково.

    „Обичам колегите, с които изработихме тази пиеса, защото те ме карат да се чувствам различна и необикновена. Точно такава, каквато е и моята принцеса в спектакъла“, призна димитровградчанката, която е  от скоро в трупата на хасковския театър.

    Вдъхновение за облеклото на необикновената принцеса пък, което е решено във вечно модерното червено и бяло, сценогрофът Крум Крумов призна, че е е почерпил от официалния екип на хасковския футболен тим. А и на принцесата й отива, защото тази принцеса не е онази принцеса, тя е необикновена и очаква своята публика в четвъртък.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Последни новини