От х:

Днес в x:

Неграмотен подсъдим и болен адвокат отложиха дело за изнасилване

Неграмотният Емил Ахмедов, подсъдим за изнасилване, както и отсъствието на служебния му адвокат Тодор Димитров станаха причина за поредно отлагане на процеса в Хасковския окръжен съд. Дни преди днешното заседание юристът позвънил на съдията и заявил, че не може да се яви, тъй като се намира в хоспис. Заради липсата на защитник председателят на тройния съдебен състав Миглена Тянкова попита подсъдимия Емил дали да се гледа делото при отсъствие на адвоката му. Той отговори положително. Въпреки съгласието му обаче магистратите се съобразиха с факта, че Емил Ахмедов е с основно образование, което станало ясно още при снемане на самоличността му. Освен това днес той заяви, че може да говори на български, но не може да чете. Това даде основание на съдиите да отложат делото за друга дата. „Защитата на неграмотни лица е задължителна в наказателни производства“, мотивира се съдия Тянкова.

Заедно с Емил на подсъдимата скамейка е и аверът му Ахмед Ахмед. Двамата са подсъдими за изнасилване на 26-годишна жена в стамболовското село Силен на 15 декември 2014 г.

Процесът срещу двамата се точи доста време, тъй като веднъж бяха осъдени на първа инстанция, а на втора бяха оправдани. По-късно Върховният касационен съд отмени оправдателната присъда и върна делото за ново разглеждане. То ще продължи на 11 декември.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    11
    11111111
    14 0
    14:43, 8 ное 2016
    е как с основно образование,а пък не може да чете
Последни новини