От х:

Днес в x:

Агенцията по храните влиза извънредно в детските градини и училищата

Българска агенция по безопасност на храните стартира извънредни проверки в хранителните блокове към детските ясли, градините, кухните майки и училищните столове в цялата страна.

Ще се проверяват и бюфетите за спазване на изискванията на Наредбата, която започна да действа от миналата седмица. Според нея храните, предлагани на децата трябва да са произведени по национален, браншови или утвърден стандарт: БДС за млечните продукти, Утвърден стандарт "Стара планина" за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо, Браншови стандарт за хляб и брашно "България", Браншови стандарт за лютеницата и Браншови стандарт Рафинирано слънчогледово масло. Гратисният период за сключването на договори с доставчиците вече изтече и затова инспекторите ще ровят за наличие на документи за това.

Инспекторите ще следят и за спазване на изискването, храните предлагани на децата да са без вложени оцветители, консерванти, овкусители и подсладители. Да не се предлагат храни, съдържащи хидрогенирани или частично хидрогенирани растителни мазнини или други, освен краве масло, слънчогледово олио и зехтин, както и да не се продават пържени ядки и екструдирани храни, царевични пръчици. Плодовите напитки трябва да са само сокове от плодове с изцяло плодово съдържание и без добавени захари, или да са нектари, които да не съдържат повече от 20 % вложени захари.

Това е втората тематична проверка по обектите, които предлагат храна на децата и учениците от началото на учебната година. Тогава Българската агенция по безопасност на храните извърши близо 2500 извънредни проверки в хранителни блокове в страната. Инспекцията приключи със съставянето на 19 акта и забраната на  65 килограма храни, 25 буркана лютеница и 6 литра слънчогледово олио. В Хасково не бяха открити никакви нарушения.

Haskovo.NET

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ах
    Аха
    12 -1
    17:32, 7 ное 2016
    А БРАНШОВИ СТАНДАРТИ ЗА ДИРЕКТОРКИТЕ НА УЧИЛИЩА. Без гратисен период! Има ли национален стандарт една директока на училище да има здравословно поведение към колектива, приемлива култура, познания в областта на образованието и да знае правата на служителите по кодекс. Да не се налагат тоталитарни решения, преференции към приближените, двуличност към колектива, замаскирани с оцветители и консерванти клюки и заложени бомби от сплетни. Поне няколко инспекции в града отговарят по тези въпроси. Аха!
  • 2
    Ма
    Малиии
    3 0
    18:21, 9 ное 2016
    Разпознах си директорката! Я как точно си е описано. Стандарти за това, стандарти за онова, ами стандарти за да си разбират от работата и да могат да работят ежедневните дейности директорките и заместничките им. Това как ще да се наложи! Ами те някои още не знаят как се работи с компютър, що е това "училищен образец", каква информация трябва за него, от къде се взима и какво е това аджабъ - електронен подпис. И много други работи! Ама иначе да се правят на важни и да навикват, нагрубяват, искат и изискват - това май го могат.

Още новини

Последни новини