От х:

Днес в x:

Нови стандарти заковават качеството на обяда в училищните столове

    Нови правила за приготвянето на храната в училищните столове и детските кухни заковават качеството на гозбите от днес.

    Млечните и месните продукти във всички училища трябва да са по Български държавен стандарт. Хлябът и брашното пък трябва да са произведени по утвърдени стандарти, а лютеницата и слънчогледовото масло - по браншови.

    Изискването беше въведено още през ноември 2015-а с една година гратисен период.

    Въпреки промяната в стандарта за продуктите, официално беше обявено, че не се предвижда поскъпване на купоните, няма да има да се съкращават и порциите като количество.

    Въпреки, че въвеждането от 3-ти ноември на стандарта де факто се възприема единодушно с добър знак, браншовиците признават, че ще им е трудно да дават добро качество на ниска цена и занапред. Тъй като себестойността на храната ще се повиши заради изискуемото качество на суровините, е логично  да има поне леко поскъпване и на крайната сума.

    Проверка на Haskovo.NET показа, че повечето от училищните столове в Хасково не функционират, в тях не се приготвя храна. Много от тях се ползват като трапезария, където децата от целодневната форма на обучение обядват. Част от директорите признаха, че финансовият им ресурс не достига за поддръжката на тези обекти.

    Столът в Професионалната гимназия по туризъм, например, не работи от години. Обектът е ремонтиран, но се използва за учебна дейност. Като стол за масово хранене на учениците не работи. „Няма как да го поддържаме при цените на купона сега. При настоящите изисквания може да заработи, но само ако се вдигне и сумата за купончето, иначе няма начин. Смятам, че храната, която се предлага в училищните столови трябва да е не само качествена, но и здравословна, а това струва пари. Според мен, по-добре да се плаща малко повече, но децата в крайна сметка да получават наистина по-качествена и най-вече здравословна храна“, коментира директорът на професионалното училище Пенка Георгиева.

    Столът в училище „Паисий“ предлага топъл обяд на децата там ежедневно. Персоналът от 19 души се грижи обядът да стига и до деца от града и региона, в чиито училища не се готви.

    В 12 .30 часа днес на обяд първокласниците от „Паисий“ получиха срещу 2 лева таратор, свински тас кебап със солидни парчета месо, хлебче и за десерт -плодова пита.

    Малчовците от класа, дошъл в столовата, са доволни от храната, споделят, че предпочитат да хапнат манджа на обяд, отколкото парче пица или друга суха храна.

    За 20 стотинки отгоре същата храна са получили днес и децата от училище „Христо Смирненски“. Оскъпяването е дошло заради разходите по кетъринга.

    Шефката на кухнята в „Паисий“ казва, че влезлите в сила от днес стандарти за тях на практика са само на хартия, в обекта под нейно ръководство се е готвело винаги с продукти с високо качество с идеята, че децата трябва да получават гозби от качествена суровина.

    Собственикът на фирмата, която стопанисва кухнята Николай Траилов споделя, че отдавна са сключени договорите с доставчиците, които работят с производства по Българския държавен стандарт. Той абсолютно подкрепя въведението на стандартите като гарант за качествена храна. Смята обаче, че обещанията на администрацията за запазването на цената на столовите купони, ще ощети твърди фирмите като неговата.

    „Качеството си има цена. Това е известна фраза. При сегашните изисквания е логично да има леко поскъпване на цената на купоните. Иначе  бихме издържали известно време, но ако няма промяна, сигурно ще има и фалити.“ Той е категоричен, че храната, която готви неговата фирма за момента няма да поскъпне, поне до края на годината, защото договорите се сключват година за година. Според Траилов обаче, вероятно за следващата година ще има по-сериозни преговори от страна на фирмите за повишаване на цената на купона в столовете. Според него по-добрият вариант е да има повишение с няколко стотинки на сумата, отколкото цените за купончето да се запазят същите, а за сметка на това да се намали количеството храна.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (17)

    • 1
      Ма
      Майка
      10 0
      17:16, 3 ное 2016
      То нека се повиши цената , само да не е пак - "всяко чудо за 3 дни" !
    • 2
      Др
      друга майка
      29 -4
      17:31, 3 ное 2016
      А за стола в Левски защо не пишете нищо. Там по стандарт ли е храната. И ако е по стандарт, защо така я укриват от родителите. Защо не сте писали там как хранят децата! И как се отнасят с родителите в това училище!
      • Не
        Незапознат
        6 -23
        22:54, 3 ное 2016
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 3
      Ex
      Ex
      30 -1
      17:49, 3 ное 2016
      Ей съсипаха му бизнеса на тоя човек със стола. От целия гард ходеха да се хранят в стола на училището. И готвеха вкусно. Сега са са бастисали всичко. Няма от какво да печалят, а хората дето се харнеха и си взимаха храна за в къщи вече не могат да ес възползват. Хубава работа, ама долна!
    • 4
      88
      888321
      24 0
      09:48, 4 ное 2016
      Нови стандарти за пенсиониране на пом.директори, които са навършили години за пенсия, излязоха още преди повече от година, но не се спазват. Иван Панайотов, откак оглуша и ослепя за тази заповед на министъра, е много добре. Чакай и се надявай, редови учителю! На някои управници така им е добре и не им пука от нищо.
    • 5
      Оф
      офе
      21 0
      17:51, 4 ное 2016
      Дългата тирада на "незапознат" издава, че има намеса в цялата процедура с храненето.
      Защо ли тази личност, е токова нетърпима към критики, забележки и мнения, различаващи се от "единственото" правилно виждане. То не може хем да си с власт имащите, хем да се кланяш на глупостите им, хем да си опозиция. Народа не случайно е казал - "На всяка манджа мерудия". Кому е нужно да се дават обяснения за нещо, което всички знаят - никой не е вчерашен, а злоупотребите имат една и съща схема . Излишно е нукой да се прави някой си на принципен философ, с безмислени съвети и фалшива загриженост, само и само да си запълни времето.
    • 6
      Ма
      Майка
      19 0
      20:20, 4 ное 2016
      Купонът в столаа на В.Левски е поскъпнал от миналата година с близо 60ст.,а качеството и порциона не е променено.Жалко,много жалко!
    • 7
      Нe
      нeee
      19 -2
      21:24, 4 ное 2016
      Порционът ще се промени - само че надолу. Няма как да има някакви си нови изисквания към храната и цената да стои същата. Тези по веригата веднага си правят сметка за печалбите и вдигат цените. Това са изисквания проформа - някой да си пълни гушите. На никой не му дреме колко и какво ядат децата!
    • 8
      ИК
      И какво
      15 -3
      09:42, 5 ное 2016
      Срам ли ви е това което вършите! Затова ли се обаждате да трият коментари! Защото сте честни и принципни - пък влачите каквото сварите! И много интересно как се разпознахте - споменатите неща важат не само за едно училище - ама гузен негонен бяга.
    • 9
      Ам
      Ами
      15 -4
      10:00, 5 ное 2016
      Ако става въпрос за една клика от дружки в едно училище бъдете сигурни че те срам нямат - те ходят на работа и живеят само за да одумват другите - всички други са некадърни, недосетливи, непредприемчиви и забележете "не работят". Там работата се върши само от "кликата", пък даже и от двете най-големи тиранки, дето са като дупе и гащи. Само че и двете толкова командорят, че почнаха да си блъскат командите и главите. Пък от толкоз бързане да са първи, започнаха и да не гледат какво правят. Ами да си въртят двете училището, пък другите най-официално да вземат да си почиват. То за едно училище две "умни" глави са достатъчни. Няма нужда даже от антураж - сами ще си правят комплименти и ще плюят по другите!
    • 10
      Пр
      приказка за Амбицията
      14 -5
      10:27, 5 ное 2016
      Срещнала Амбицията едно простичко селско момиче научено от малко да работи по нивите! И й предложила:
      - Аз ще ти осигуря охолен и задоволен живот, а ти ще ми дадеш душата си.
      Помислило момичето и се съгласило. Така и станало - Амбицията намерила на момичето перспективе мъж, с обещаващи доходи, задомило се то, създало семейство и деца. Имало добра професия, но нямало нужда да я практикува. Сдобило се със бизнес, кръг от познати и много връзки! Но завсичко това момичето, вече жена плащало с части от душата си. Амбицията вземала от добротата на момичето, от човещината, от търпението и дори от острия ум.
      Минали години и жената поискала да се върне към професията си, поискала висок пост - Амбицията пак угодила на своята питомница. Но предупредила жената, че не са й останали в душата качества, с които да удържи това, което иска. Жената не обърнала внимание - била готова на всичко, защото била свикнала да получава каквото поиска, на каквато и да е цена.
      Речено сторено - сдобила се жената с желания пост.
      Не минало много време и жената се усетила, че нещата не са на добре - никой не я обичал, никой не смеел да й каже истината в очите, никой не искал да й се доверява. Не била приета, там където Амбицията я натрапила, нещо повече - от всичко което направила в сляпата си амбиция си навлякла омраза, клетви и постоянно я одумвали.
      Тази жена се била превърнала в най-тираничната на този пост, с неискренни приятели зависещи от благоволението и, с наплашени подчинени криещи се от нея, с мразещи я жертви, на които объркала живота и с толкова приказки зад гърба си, че насъбрала за цял живот да и горчи. Но сърцето на тази жена също било вледенено. Амбицията отнемала не само от душата, но и от сърцето и.
      Така момичето, вече жена се превърнало в една злобна лелка, застаряваща, комплексирана, лишена от повечето човешки добродетели и от способността да комуникира нормално с хората. Тропането на краче, раздаването на заповеди и неутолимата АМБИЦИЯ винаги да е първа, на всяка цена я превърнали в "страшилище" за обикновените хора.
      Така се оказало ,че жената е изгубила постепенно авторитета си, способността си да чувства, да преценя правилно, да има нормално семейство и нормални отношения с хората.
      Край
    • 11
      Ха
      хаха
      10 -13
      11:09, 5 ное 2016

      От много време четем вече как някой замеря с камъни ръководството на училище Васил Левски. Всичките тези притчи дето ги пишете, всичко това, което вършите разболява душата ви. Обвинихте хората в много неща, може би имате право, а може би не. Стоите в тъмното и замервате с кал. Вие за много стойностен човек ли се имате? Най вероятно поздравявате с усмивка и учтиво и само чакате да се приберете в къщи и да напишете нещо срещу госпожата. Как се нарича това поведение според вас? Лицемерие? Ако сте борец срещу неправдата, какво правите за да решите наистина проблема? Или може би няма проблем, а искате само да хвърляте кал? Е, това вече се нарича клевета и се наказва със съд. Но вие знаете че се наказва, нали? И за това се криете толкова старателно. Според мен вече е съвсем ясно че просто имате някакъв личен проблем с госпожата и не можете да намерите друг начин да я накажете. Повярвайте ми обаче, че за нас останалите читатели на коментарите в сайта това е страшно досадно. Моля ви, намерете начин да си разрешите проблема лично с госпожата и спрете да ни занимавате със себе си.

    • 12
      Аб
      Абе хаха
      11 -1
      16:21, 5 ное 2016
      Ми ти как пък разпозна в героинята от приказката цялото ръководство на цитираното от теб училище. По скоро ти си в нарушение и с подсъден коментар. Хората с психични проблеми се множат напоследък, животът стана тежък и пълен с абсурди. А дали те се разпознават във всеки коментар по форумите - това си е техен проблем. Ако някой иска да покаже творчество - нека пък. Всяко наше действие е продиктувано от някаква провокация или причина - било то вдъхновяващи или не. Айде със здраве.
    • 13
      Го
      гост
      9 0
      19:46, 5 ное 2016
      Аз пък мисля, че когато някой злоупотребява с властта си - налага еднолично решения, облагодетелства кръга от свои приближени, назначени на работни места на хора прогонени от работа си, нарушава кодекса на труда, действа прибързано, необмислено, държи се тенденциозно и дребнаво и няма култура на комуникация с колектива, не може само да се мълчи. По един или друг начин нещата излизат наяве. Потърпевшите сигурно преувеличават, неутралните все гледат да се замесват, мекушавите винаги се съгласяват с началството - но всички виждат, когато всеки се бои от всеки - какви думи може да изпусне, ще бъде ли доложено на главната, ще чуе ли приказки зад гърба си. Когато ръководните кадри в една институция си позволяват след любезното официално мнение да злословят срещу всеки, когато тези същите създават сплетни и напрежение, когато се държат като недосегаеми и демонстрират близки с отношения с главната - няма как да е друго яче.
    • 14
      Аз
      Аз пък да ви кажа
      7 0
      10:43, 6 ное 2016
      Да ви кажа - най-много дразни двойния стандарт на хора с безгранични стремежи и претенции за принципност! Такива хора никога не са доволни от работа на другите около себе си - винаги намират какво да порицаят или принизят. Но когато нещо се прави от техния кръг приближени - веднага се раздува като нещо голямо. Такива хора са нетърпими и зли към грешките на околните - но когато става въпрос за дружките или ВИП жени - няма проблем - някаква си грешка, всичко може да се коригира! Защо не е такава логиката към всички, които са хора и винаги може да пропуснат нещо. А когато самите тези "взискателни" и "принципни" личности грешат - КАКВО ? Виждате ли, техните грешки не са грешки,а пропуски, в резултат на това, че някой ги е подвел и разбира се, вината не е тяхна, а на другите. Тези хора защо не се замислят и не си признаят, че не винаги доглеждат работата и не винаги вършат точно своята работа. Идеята да са като слънце, което огрява на всякъде е нереалистична. Идеята всичко да се върши на секундата, веднага, точно в този момент - също е абсурдна. Идеята да се бъркат на всякъде е неприемлива и обръща всичко с краката нагоре. С една дума - такива хора да си седнат на задните части и първо да си гледат своята работа, с повече мисъл и по-човешки темпове.
    • 15
      Ни
      Нищо ново
      7 0
      15:54, 6 ное 2016
      Нови или стари стандартите винаги са били едни за "наши" хора и други за останалите. Не само в системата на образованието, но и във всичко в този град и в тази държава. Само че, когато се постъпва толкова показно, демонстративно и деспотично - хората почват да шумят, да подмятат приказки, да пусктат негативни коментари и дори да преиначават в опит да засегнат някой или да се правят на интересни. Не само в едно училище администрациите са люпило на клюки, на обсъждания, на неприятни коментари и на борби за "любимец" на директорката! Създават се интриги, обсъждат се личните работи на другите, подиграват се чужди грижи, омаловажава се здравето на хората, спекулира се с диагнозите по болничните листи, разнасят се тези диагнози с неприлични коментари и дори се поставят нови диагнози от директорки и административни специалистки. Изобщо по училищата е пълен упадък - клюкарници, нечестни борби, подлагане на крак и чести смени на неудобните!
    • 16
      Уж
      Ужас
      2 0
      09:05, 7 ное 2016
      И как такива хора учат децата ни. Дали са от тези така описани интригантки или са от тези, които ги мачкат всекидневно никой от тях очевидно не подхожда с мисъл за обучение и възпитание на децата. Всичко се превръща в борба за оцеляване и липсва всякаква мисъл за образование! Кошмар!
    Последни новини