От х:

Днес в x:

Погнаха злосторник, тровил животните в Източните Родопи

    Екоорганизации и полицията разследват случай на залагане на отрови в Източни Родопи.

    Сигналът е подаден от ловна дружинка.

    При съвместна проверка на терен са присъствали представители на „Зелени Балкани“, полицията, Регионалната инспекция по околна среда и водите- Хасково, а от екипа на Българското дружество за защита на птиците- служебното куче Барс, което току що премина курс на обучение по откриване на отрови в Унгария и неговият водач Николай Терзиев.

    До момента са открити трупове на диви животни и на овчарско куче.

    Става въпрос за отрова, сложена в труп на овца край Крумовградското село Стражица, проби от която вече са изпратени за лабораторен анализ.

    На първо четене по откритите трупове на три вълка, лисица, таралеж и овчарско куче, експертите смятат, че става въпрос за бързо действаща отрова. По следите става ясно и че отровените животни са били разкъсвани и от други хищници, така че  се очакват още жертви.

    Всички доказателства за извършеното престъпление са събрани и ще бъдат изследвани. Отровените животни са аутопсирани в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани – Стара Загора. Събраните проби от намерените отровни примамки и тъкани от загиналите животни, ще се изследват от лаборатории в България и Испания, в рамките на проекта „Нов живот за лешоядите“.

    Експертите изчакват резултатите до дни, за да се разбере каква е отровата. Това е много важен момент, защото след като разберем каква точно е отровата, ще се предприемат и по-конкретни мерки, понеже тя може да бъде  изключително опасна и за хората. Наблизо има гъби, дивите животни са разнесли парчета месо наоколо, заради което отровата попада в почвата, в тревите, може да стигне и до водоизточник, коментираха експертите от контролната служба. РИОСВ -Хасково се занимава със случая, тъй като под нейната шапка са териториите както на Хасковската, така и на Кърджалийска област.

    Има заподозрян за слагането на капаните, повдигнато е съдебно производство, като нарушителят ще бъде наказан с цялата строгост на закона, съобщават от ФПС“ Зелени Балкани“.

    От запознати със случая Haskovo.net научи неофициално, че злосторникът е местен овчар, който сложил отровната примамка с цел да унищожи бездомните кучета, които нападали често стадото му.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини