От х:

Днес в x:

Рекорд по посещаемост в Регионалния исторически музей в Хасково

Изображение 1 от 2

    Рекордна посещаемост отбелязват през септември от Регионалния исторически музей.

     757 посетители са разгледали експозициите, като в Деня на Съединението, когато  беше  открита  от директора на НИМ проф. Божидар Димитров обновената експозиционна зала "Археология", е бил пикът.

    Разбивката за посещаемостта през миналия месец показва, че  РИМ-Хасково е посетен от над 250 гости на града, в това число от 15 чужденци и наши емигранти в Турция, Гърция, САЩ, Великобритания, Русия, Германия, Япония и Швеция.

    Софиянци и варненци са били сред най-любопитните да видят експозициите.

    Хасковският музей е сред десетте в страната с най-големи археологически колекции.

    Сребърната каничка с позлата, която по нищо не отстъпва на тези от Рогозенското съкровище, открито преди 30 години във Врачанско, е сред най-дълго задържалите артефакти погледите на посетителите. В залата е показан и един от първите железни мечове, изработени в Европа, както и реплика на бронзовия глиган, открит от селянин в гробницата край свиленградското село Мезек през 1908 г.

    Етнографската експозиция на РИМ също е сред най-богатите и интересните. Освен да разгледат интересните експонати, желаещите могат да се пренесат със сто години назад, като се облекат в и се снимат за спомен.

     От септември хасковският музей вече работи в събота и неделя. Единственият почивен ден е понеделник.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Ян
      янко митев
      6 -9
      15:35, 8 окт 2016
      Боже! Боже колко мързел има на този свят Боже? Ако в театъра имаме толкова малко зрители дори за седмица не само ще останем без заплати ами и ще ни закрият. А колко хора работят там? Дори и Бакалов! Нищо че не може да говори...важното е че е екскурзоводка на ясла.Пък се и гордеят? Идеиииии!
    • 2
      Го
      Гошето
      6 -2
      16:23, 8 окт 2016
      Янко, пак си в грешка. Бакалов работи в Музея в Александрово, който годишно е посещаван от над 12 000 души. Но няма нищо, важното е, че си захапал Бакалов и който трябва ще оцени, надявам се, подобаващо героичната ти постъпка.
    • 3
      Ан
      антиянко
      6 -2
      16:24, 8 окт 2016
      ти пък големия работар със жена ти не пражите нищо и сте на ясла в театъта смешник...
    • 4
      Ба
      Бай Манол
      6 -6
      16:43, 8 окт 2016
      Посетих музея и се почувствах излъган и прецакан. Оказа се, че 90% от експозицията е от "реплики" или казано иначе Ментета. Дори въпросната "Сребърната каничка с позлата" е менте и няма много общо с оригинала, монети менте, статуетки менте и много други. Жалко, много жалко.....отива човек да види нещо древно, а в същото време гледа нескопосаното творчество на имитатори и фалшификатори. Тук там има по някоя снимка на оригинал, който бил заключен някъде, ама ако ще гледаме снимки и ментета защо да плащаме вход за музей? Трябва да се разследва кой и с какви пари е поръчал изложените ментета и също кой ги е изработил и защо е този цирк?
    • 5
      Ма
      Манол
      6 -3
      21:33, 8 окт 2016
      В повечето музеи са изложени реплики, а не оригиналите. Дори в Лувъра. такава е световната практика, бай Маноле. Дори има музеи, които поръчват реплики на артефакти, които не притежават, за да привличат посетители. При това става въпрос световни музеи.
      • Зл
        Златев
        3 -5
        00:16, 9 окт 2016
        Бай Манол е прав, не може на табелката да пише монета на еди кой си , 2 век намерена еди си къде, а да е сложено менте, което при това е изключително грозно копие. За да не се лъжат посетителите трябва да пише копие на монета изработена от Слави-ментето преди 5 години или статуетка- копие на еди си какво изработена от Киро-оксижениста в Млада Гвардия. Ако в Лувара имаше ментета, нямаше да си поръчват нашите съкровища и да плащат за тях, щяха да си хванат един майстор да им ги направи.
    • 6
      Ян
      янко митев
      2 -4
      21:35, 8 окт 2016
      Ха ха ха Данните от театъра са публични ... можеш да ги провериш.Един от най печелившите в България. Не помня такъв момент в живота си да не съм си изкарвал заплатата. Където и да работи Бакалов има дефект в говора и не му се разбира какво казва....така че да му мисли тоя дето го е назначавал
    • 7
      Го
      Гошето
      4 -2
      05:21, 9 окт 2016
      Ами и аз съм бил в хасковския музей и на табелките си пише кои монети са копия. Може би трябва първо да го посетите и внимателно да ги прочетете, г-н Златев (бай Манол) и тогава да коментирате. Доколкото съм чел именно репликата на каничката, за която става въпрос е била на изложение в Базел.

    Случаен виц

    Последни новини