От х:

Днес в x:

20 °C

Лозунг “България е в Европа“ издигат хасковлии на първия си митинг за демокрация

  В мен заговори съвестта, че камбаната е ударила! Това изплува като начало в съзнанието на художника Владимир Димитров, който е един от съорганизаторите на първото надигане на глава от системата в Хасково през 1989 година. Той разказа спомените си по време на откриването тази вечер в Регионалния исторически музей на изложбата "Промяната 10 ноември 1989 г." .

  В Хасково народът изпълва площада месец и половина по-късно след паметните събития от 10-ти ноември, довели до свалянето на правителството на Тодор Живков.

  Пробуждането у Владимир Димитров се случва в момент, в който е сред заведените служители под строй да слушат изявление на тогавашния областен управител на Хасково Минчо Йовчев. „Слушахме го, а той говореше с укори за създателите на Екологичния комитет на Русе. Тогава заговори в мен съвестта и си казах, че камбаната е ударила!“.

  Малко по-късно със съратници организират "кално шествие" в реката. „Организирахме го, като екологично шествие, но вътре в нас си знаехме, че то е политическо.“, разказа още тази вечер Владимир Димитров.

  "Промяната 10 ноември 1989 г." е първата самостоятелна изложба на един от най-младите историци в РИМ -Хасково-д-р Веселина Узунова, дигиталният дизайн е на Антония Петрова, а куратор е Владимир Димитров. В изложението са  показани, някои и за първи път,  100 снимки, отразяващи събитията от първия официално свикан митинг на площада в Хасково-на 23 декември 1989 година до избора на първия демократичен кмет на града -Стоян Илиев през 1991 година.

  Могат да се видят и първите лозунги, издигнати на декемврийския митинг. Сред тях има и надпис “България е в Европа“. В изложбата е и транспарантът, който е сложен на паметника на Незнайния войн и на който пише „Независим Клуб Демокрация“. Направен е от Венелин Динков и от Владимир Димитров.

  На първия официално свикан митинг в Хасково Атанас Капралов чете стихотворение, които е също част от експозицията. Прави го, за да повдигне духа на събралите се около 10 хил. души, някои от които в спомените си след това признават, че е имало доста голям страх от репресии.

  „Дошли са да изразят своята гражданска позиция, но ги е било страх. Атанас Капралов е от Димитровград. Там митингът вече се е състоял, затова е бил  повикан в Хасково за съдействие. В крайна сметка именно той излиза да говори пръв на площада в Хасково на 23 декември. Четейки стихотворението малко по малко е вдъхнал кураж на хората“, разказва д-р Узунова. За да не допуснат саботаж на митинга от полицията или ДС, като например да им спрат тока и да им заглушат микрофоните, организаторите на протеста са се подсигурили. Дикран Балабянян и брат му пускат със съгласието на тогавашния шеф на музея Георги Граматиков дълъг кабел до площада, разказва д-р Узунова.

  След този митинг нещата в Хасково тръгват доста по-гладко. Първоначалният страх у  хората  се оттегля. От началото на януари СДС вече започва да се организира и да събира своите групи, да правят различни мероприятия.

  Макар да е била едва на седем години по това време д-р Узунова  също има спомени от площадните шествия в началото на демокрацията. Присъства на тях, водена от баща си. Дори си спомня, че репортер я снима докато е около Филип Димитров до паметника на Незнайния войн.

  Областният координатор на СДС и също участник в тогавашните събития Делчо Живаков призна: През 1985-1986 година обикалях от град на град и от село на село, като Левски. Много от нас не очакваха това, което се случи в последствие и сме разочаровани от днешните събития. Затова отново е време за 10-ти ноември.

  „Участвахме в тази история и никой не може да ни го изтърка от биографиите. Хасковска област беше една от най-червените тогава. По това време бяхме и хулени, и оплювани, обругавани, но постигнахме целите си-многопартийна система, парламентарна демокрация, реституция, връщане на земята в реални граници и приватизация. И днес Хасково е в Европа.“, каза заместник -председателят на СДС тогава -Филип Филипов при откриването на изложбата.

  „В навечерието на 10-ти ноември сме-паметно събитие в нашата история. Това е денят на промяната, денят на свободата. Тази изложба днес е знак, че Хасково помни своята история. Но днес няма да говорим за преход, защото тази дума на 10-ти ноември не съществува, съществуват думите „свобода“ и „демокрация“. Тези думи са отеквали на препълнените площади в цялата страна и в Хасково“, допълни авторът на изложбата, която може да бъде разгледана във фоайето на музея и в следващите дни,  д-р Веселина Узунова.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (26)

  • 1
   Ne
   nelicha - нелича
   28 -1
   22:47, 7 ное 2019
   Да ,тогава всички се радвахме , като малки деца . Еофорията беше голяма . Вярвахме в СДС и демокрацията . А днес защо се чувстваме излъгани и разочаровяни ? Тези , които са на над 50 години знаят отговора . А другите трябва само да ги попитат .
  • 2
   Де
   Делибудак.
   12 -5
   07:03, 8 ное 2019
   Ле, ле, ле...Какви са герои!!!Възхита и възхвала, ура...От мишоците,във лъвовете, това е историята...Разкрасявай и съчинявай, т.е. бъди художник.
  • 3
   14
   14/88
   8 -12
   08:24, 8 ное 2019
   30 години щастие! Никога вече комунизъм! Виж коментара
   • Ха
    Хасковлията
    10 -7
    08:42, 8 ное 2019
    Бързо към Болярово, че белите ризи с дълги ръкави, са на свършване!
  • 4
   Пл
   Плутарх
   17 -8
   08:27, 8 ное 2019
   Не сме знаели досега,такива герои от съпротивата сме срещали всеки ден по хасковските сокаци.Пък те,скромни досега,почти в нелегалност.Добре че най-после,невръстната тогава докторка Узунова/от сектата на "Свидетелите от седмия ден"/е фотографирала предвидливо още тогава,в ония страшни мракобесни времена,цялата гола истина и сега след 30 години ни я представя безвъзмездно.Вечна слава и на професор Граматиков,който с риск за живота си е разрешил инкогнито да пуснат кабел от музея към площада.Колкото до реституцията,да,Музеят беше реституиран и сега е семейна фирма.
   • Ра
    рачко пръдлето
    7 -8
    08:58, 8 ное 2019
    Не всички хасковлий са влечуги безгръбначни като тебе! Хората работят, правят ... път други само знаят да акат по форумите и да се изказват вещо по всички въпроси
   • Пл
    Плутарх
    10 -1
    11:14, 8 ное 2019
    Какво тогава търсиш в този форум, пръдльо-гейче ?
   • Ци
    цицерон ха-ха-ха
    2 0
    12:42, 8 ное 2019
    Последен валс

    Днес танцувам последния валс
    да си вземем сбогом, любима;
    ще те помня до сетния час,
    с теб танцувахме цяла година...

    Благоденствие ти обеща
    и нали беше млада, свенлива,
    аз повярвах на тази лъжа -
    с нея ти беше много красива...

    Последен валс... Сбогом, любима...
    Ще си спомням за теб дори
    и под новото име...

    За промяна говореше ти,
    но понеже, обаче, защото -
    дума дупка не прави, нали -
    път на изток откри към Европа...

    И сполука дори предвеща,
    но дори и това ти прощавам;
    сто лъжи или сто и една -
    на раздяла зло да забравим...

    Последен валс... Сбогом, любима...
    Ще си спомням за теб дори
    и под новото име...

    Да засвирим последния валс
    за невярната моя любима
    и да помним до сетния час
    как танцувахме цяла година...

    И да помним до сетния час –
    че промяна... не може да има...
    Хайде Костова всичко свърши! пий си хапчетата и се успокой вече!
  • 5
   Чи
   читател
   5 0
   09:05, 8 ное 2019
   Минчо Йовчев не бил областен ууправител. Поправете си и другите грешки
  • 6
   As
   asko
   9 -1
   09:45, 8 ное 2019
   Добре, че е бил "Левски"(Делчо Живаков) иначе как щеше да се дигне народа. Ама след като приватизира бившето ОПСО, спря да обикаля. Голяма част от т.н. седесари, след като получиха някакъв пост или приватизация, тихомълком се оттеглиха и дори спряха да поздравяват довчерашните си съпартийци. Така е защото в България преди промените нямаше реална опозиция, ако не броим този, който е обикалял като Апостола. Така и комунистите след години са си създавали измислената история.
   • Ko
    kovo
    5 -2
    16:31, 8 ное 2019
    В тая връзка предлагам да се въведе звнието Борец против комунизма (БПК). Който се е облажил става Заслужил деятел БПК ( като г-н Живаков), който за жалост не е получил нищо - Народен деятел БПК. Всеки със своите привилегии, да питат БКП, те знаят как става.
  • 7
   Мн
   Много трогателно
   8 -3
   09:54, 8 ное 2019
   Добре,че беше 10.11,та се нацвъкаха толкова "революционери"...
  • 8
   Жи
   Жив свидетел
   9 -4
   10:29, 8 ное 2019
   Не изопачавайте историята поне докато сме живи ние свидетелите на първия митинг. Всичките Ви драсканици са пълни глупости. Тези дето ги пишете са всичките "десетосептемврийски" партизани. Много преди калното шествие е митингът пред Спортната зала. Такива като вас изопачители на историята направиха от "шумкарите" национални герои ,а истинските демократи последваха съдбата на Капитан Петко войвода. Не напразно българите се славят като народ от подлизурковци и нагаждачи.
  • 9
   Би
   бил на митинга
   9 -3
   10:38, 8 ное 2019
   Ало Чонков пусни записа на първия митинг, няма нито един от тези мишоци. Леле каква гавра с историята.
   • Хо
    Хосе
    6 -7
    11:02, 8 ное 2019
    На кого казваш мишок, бе?! На Дикран ли, на Владо Димитров ли? На кого?!?
  • 10
   Hi
   history
   9 -1
   11:18, 8 ное 2019
   Заклетите някога комунета станаха за миг заклети "демократи".
  • 11
   Св
   Свидетел
   9 -4
   12:05, 8 ное 2019
   Винаги е имало смели личности и анонимни страхливци – страхливците обикновено коментират злобно смелите, а смелите просто действат и правят историята... Всеки прави своя избор в живота според моралните си мерки!
   • Ст
    Стефан Д.
    2 -4
    13:55, 8 ное 2019
    Като ти гледам името май си от анонимните страхливци.
  • 12
   11
   111
   8 -4
   13:32, 8 ное 2019
   Хасково 1923 година е било едно голямо село с много дюкенчета и къщи. Разраснал е благодарение на идващи от войни-МАКЕДОНЦИ, тракийци, арменци, евреи. Чао и хубав ден.
  • 13
   Бк
   БКП
   6 -4
   19:06, 9 ное 2019
   Георги граматиков и жена му са винаги били изявени агенти и доносни и активни клеветници .Хора ,бягайте от тези комунистически мекерета.
  • 14
   Аи
   Аис вентура
   2 -4
   17:23, 10 ное 2019
   Тая Узунова не я слуша главата но тя слуша господарите си
  • 15
   Za
   Zapoznat
   6 0
   22:23, 10 ное 2019
   Първият митинг беше до спортната зала ,,Дружба" в Хасково. Много хора ( вероятно ченгета) го снимаха с камери - не може да не се пазят записи в полицията. Там ще се види кой е бил и кой не е.
  • 16
   Sd
   SDS-ar
   4 -2
   09:21, 12 ное 2019
   Видях на таблото и на една от снимките ме има и мен. Снимката е направена от много далече и е с много голяма резолюция. Интересно кой е направил снимката, като по онова време такава техника не бе общодостъпна и от чий архив е? На мероприятията имаше много явни и скрити камери, като целта бе не само да ни сплашат, но и да ни имат в архив. На един от първите митинги на площада пред Обласния съвет, на терасата имаше човек с камера. Така и не са разбра кой е и защо снима!
   • Ин
    информиран до № 16
    3 0
    16:27, 12 ное 2019
    Така ли не разбра, че снимките са от фонда на музея и навремето са правени по митингите от музейния фотограф Детелина Манолова, която вече е пенсионер.
  • 17
   Ин
   Информиран - до № 16
   1 0
   16:30, 12 ное 2019
   След 30 години някои продължават да се плашат от камери и снимки. До кога??? Не разбрахте ли, че това отиде за щастие в миналото!
   • Sd
    SDS-ar
    0 0
    08:59, 13 ное 2019
    Не е добре да раздавате присъди. Ако бяхме от страхливите, нямаше да сме по митингите! Снимката, за която говоря е направена от много далече и дълбоко се съмнявам такъв апарат, с такава резолюция, преди 30 години в България, да бъде общодостъпна. Желая Ви живот и здраве!

  Хороскоп за 27.05.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Направете така днес, че от всяко нещо, което научавате да извличате нещо полезно за личното си усъвършенстване. Денят ви ще е наситен с емоции, повечето приятни и повод за това ще е работата ви и свързаните с нея хора. Успявате с всеки да намерите общ език и това значително улеснява общуването ви. Контактите, които ще осъществите днес ще са ви от голяма полза за в бъдеще.
  27 май 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отговорността на работното място днес ще е голяма, тъй като вие ще трябва да взимате решенията по определен въпрос. Естествено можете да разчитате на способността си разумно да преценявате ситуацията, но не подценявайте и съветите на хората около вас. Постигате впечатляващи резултати в нова област, за която дори не сте и предполагали.
  27 май 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не пестете труда си, усърдието ви ще се възнагради с професионални успехи и приятни емоции. В обкръжението ви има някой, който е с добри намерения и таи надежди към вас. Дайте воля на желанието си да разпуснете и да наситите душата си с приятни изживявания. Пазете се от настинка, не стойте на течение.
  27 май 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Професионалните ви изяви днес ще повишат популярността ви и направят възможно по-бързото ви издигане в йерархията. Ще се съобразяват с решенията ви, което означава и по-големи отговорности. Вие от своя страна ще положите усилия, за да се приспособите към новите условия. Приятна изненада от скъп на сърцето ви човек.
  27 май 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Новите идеи, които господстват на работното ви място напоследък няма да подминат и вас. Наистина има с какво да допринесете в тази област, но ще трябва да изложите по-обосновано вижданията си. Не се надявайте че първоначалните отзиви ще бъдат блестящи. Ще трябва да си извоювате нови позиции. Получавате пълна подкрепа от близките си.
  27 май 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Въоръжете се с търпение при работата си днес, само така ще успеете да изпълните плановете си за деня. В личен план няма за какво да се притеснявате. Вашият партньор се отнася с разбиране и подкрепа към нещата, които ви вълнуват. Намерете повече време за него. Вечерта ще имате възможност да проведете отдавна отлаган разговор.
  27 май 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
  27 май 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Околните ще ви изненадат приятно и по елегантен начин. Ще погледнете от друг ъгъл на проблемите на близките си и може би ще намерите добро решение за тях или поне ще ги накарате да се замислят. Дайте шанс на човек, към когото сте резервирани. Моментът е подходящ да се сдобрите.
  27 май 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нетърпеливи сте да споделите идеите си с хората, с които можете да ги осъществите. Денят ще ви предложи изненади, от вас зависи те да са приятни. Не бързайте да давате оценка на нечии труд, запазете мнението си за по-късно, когато резултатите ще са вече известни.
  27 май 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Вълнувате се прекалено много от предстоящо събитие, и се задоволявате да правите само незначителни неща. Чувствате се объркани и неспособни да вземете сами важно решение. Спасението е не да отбягвате околните, а да споделите с тях тревогите си. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат.
  27 май 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Можете да получите доста добра оферта за работа днес или пък очаквайте благоприятно развитие на професионалните си дела. Всичко свързано с работата ви днес ще бъде положително. Материалното изражение на благоприятното стечение на обстоятелствата също е внушително. Може би днес ще успеете да покриете дълговете си(доколкото ги имате) и да си позволите позабравени удоволствия.
  27 май 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Консултирайте се по делови въпроси, ако информираността ви не е достатъчна, за да не допуснете грешки. Не режете мостовете с онези, с които пътищата ви се разделят. Някога отново пак ще се срещнете и ще продължите заедно напред, такава е съдбата ви. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи.
  27 май 2020
  Последни новини