От х:

Днес в x:

Изследват овце и коне за зарази и анемия

Българска агенция по безопасност на храните започва взимането на проби от животните в цялата страна за наличието на няколко заразни болести.

Изследванията са част от Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите.

Мониторингът се изпълнява през цялата година и включва 25 болести по животните и зоонози със значение за ЕС и България и 18 болести с епизоотично значение, за които следва да се поддържа диагностична готовност.

Изследванията на пробите ще се правят в държавни лаборатории

Ще бъдат взимани кръвни проби за лабораторни изследвания за болестите бруцелоза по ЕПЖ, ДПЖ и по свинете, заразен епидидимит по кочовете, сап и инфекциозна анемия по конете и други. Ще се вземат близо 1,1 млн. проби, в това число над 1 млн. проби от дребни и едри преживни животни и над 10 хиляди проби от свине за заболяването бруцелоза. 38 800 проби от кочове за заразен епидидимит, 2400 от коне за инфекциозна анемия и САП.

При планираната профилактика, е взета под внимание епизоотичната обстановка в България и съседните страни, епизоотичния статус на животните в населените места, както и наличието на обекти с епизоотично значение и връзките им с други такива обекти.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини