От х:

Днес в x:

Кюрдистан търси български фирми за построяването на цели градове

Изображение 1 от 3

    Кюрдистан е отворен за българските строителни фирми. Работа има много, тъй като в момента се изграждат цели градове на тези територии. Търсят се както инженери и работници от нисшия ешалон, така и фирми-производителки на строителни материали, кандидати обаче няма. Информация сподели за Haskovo.net минути преди началото на българо-иракския бизнес форум, който стартира тази сутрин в Хасково, председателят на Хасковската търговско-промишлена палата Янчо Янев.

    Събитието се организира съвместно с Кюрдистанската федерация на търговско-промишлените палати и Кюрдистано-българския бизнес съвет.

    Страх. На това се дължи липсата на желание за работа в Кюрдистан. Заради страха от политическата ситуация в тези райони, заради размириците в близките страни, обясни Мако Арнаудов, който е представител на строителния бранш в Хасково. Той има строителна фирма и освен това е председател на Контролната комисия на Търговската камара в региона. „Заради трудната ситуация през последните години за фирмите-строителки у нас Кюрдистан е действително голям шанс за нас с пазара, който е отворен там. Говоря обаче непрекъснато с колегите и никой не се наема да поеме такава отговорност, че да заведе работниците си по тези ширини. Освен това ние разполагаме с инженерния състав, но редовите майстори, работниците отдавна отвориха ниша в нашата сфера, тъй като най-кадърните са навън. Те са много ценени като строители в Холандия например и други държави в Европа. За да ги привлечем отново обратно и ги заведем на работа в Кюрдистан, заплащането трябва да е минимум два пъти над това, което получават в момента в западноевропейските държава. Защото, ако в Холандия на спокойния и уреден живот получаваш 1500 евро, например, за 2 000 евро, ще отидеш ли да се трудиш в Кюрдистан!?“, пита риторично Мако Арнаудов. Той обаче е готов да предостави наличната информация на колегите си, не само от Хасково, но и от цялата страна, които се интересуват от работа в строителството в Кюрдистан.

    За разлика от строителната сфера, фирми от Хасково вече изнасят в Кюрдистан хранителни продукти. Хасковски фирми изнасят сирена, брашна, изнасят се и тютюни, посочи Янчо Янев. Експортът е в следствие на двустранните срещи между бизнеса от хасковски регион и градове като Ербил и Сюлеймания, които текат вече от пет години, отбеляза още председателят на ХТПП.

    На срещата присъстваха и кметовете на Хасково и Първомай Добри Беливанов и Ангел Папазов, както и Соран Азеез-зам.-председател на Кюрдистанската фердерация на търговско-промишлениете палати и предс. на ТП в Ербил, зам.-председателят на КФТПП Ибрахим Софи и директорът Кюрдистано-българския бизнес съвет Маджид Таха.

    По време на форума стана ясно, че фирми от Северноиракската кюрдска автономия имат интерес да купуват производства в Хасковско, които да работят само за износ към Кюрдистан. Първите интереси са заявени в сферата на животновъдството и птицевъдството.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Го
      Гост
      14 -1
      14:29, 27 сеп 2016
      Нещо не ми излиза нещо Кюрдистан на картата.... Там ще се строи и бомбандира доста време още. Защо ли от една нормална държава не проявят интерес да работят с нас.
      • Дю
        Дюлгерин
        2 -1
        19:06, 27 сеп 2016
        Янчо е башбизнесменът в Хасково и като прожектор осветява перспективите за печалба. Усилията обаче стават зян, защото трябва да се мине през Турско и бомби. Затова там строят предимно кюрди. Преди "самолета" бях в Санкт Петербург по строителни дела. Турски, сръбски, полски, словенски фирми строят и през февруари. Строителство бол. Българските обаче ги няма. Вече няма и уважение към тях. Защо ли?
    • 2
      14
      14/88
      2 -4
      16:11, 27 сеп 2016
      Фирмите за производство на съпун ли ще са? Тогава ще трябва и материал да си внасяме оттам, явно имат доста. Може да си увеличим вноса на материали и от всички ислямистки държави, Сука Блядия и Чифутия.

    Още новини

    Последни новини