От х:

Днес в x:

Мистериозната носия, дарена на НИМ в Хасково шита от снаха в с. Студена

Мистериозната дарителка на носията, която на Националния исторически музей (НИМ) получи в Хасково навръх Съединението, се казва Янка Пеева и е родом от Хасково, пише вестник „Труд”.

Благодетелката на одеждата, която беше връчена на директора на НИМ Божидар Димитров по време на гостуването му в Хасково на 6-ти септември се разкри миналата вечер в предаването „Часът на Милен Цветков”.

Оказва се, че чудно красивата елховска носия е принадлежала на майката на Янка Пеева. Одеждата е шита преди около 65 години от майката на Янка, която е от с. Радовице, Тополовградско, след като се омъжва в с. Студена.

Дарителката беше издирвана от сътрудници на НИМ двайсетина дни, тъй като  в суматохата по празника в Хасково тя подала дрехата в найлонов плик на проф. Божидар Димитров и мимоходом скромно пояснила само, че това е дарение от името на покойната й майка, без обаче да дава повече уточнения какво има в в плика. Чак при отварянето му в София служителите на НИМ видели съдържанието му.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    !!
    !!!?
    0 0
    20:20, 22 сеп 2016
    Похвално за дарителката. И дано се съхранява добре дарението. Но какво да се каже за "експерта" Проф. Димитров. Май беше определил носията като 200-годишна. То всичките му изцепки са такива. Такива са и "експертите" в тази и не само тази област в България. След като на ниво Национален Исторически са толкова компетентни, какво остава за по-ниско ниво. Те такива са им експерните оценки за всичко, ама нали се е произвела вече медийна сензация!!!? Е как да им се довериш на знанията, а?
Последни новини