От х:

Днес в x:

Обучават приемни семейства да се грижат за деца с увреждания и бежанци

    Да се обучат специализирани приемни семейства в областта, които да отглеждат деца с увреждания, бежанци и такива с девиантно поведение, е една от новостите в новия модел на социалната услуга. Това заяви на нарочна пресконференция в зала „Хасково“ ръководителят на проекта „Приеми ме 2015“ Огнян Христов. Той допълни, че ако преди програмата е имала за цел да набира нови приемни семейства, то сега се набляга на качеството на предлаганата услуга.

    Ще има промяна и в ръководството на приемната грижа, която досега имаше ръководни екипи във всяка община. Вече социалната услуга ще се ръководи от областен екип, като центровете ще бъдат разпределени в две общини – Хасково и Димитровград. Засега към хасковското звено има 69 приемни семейства и 45 настанени деца. В областния град вече ще има четирима социални работници с един началник на екипа. Така всеки социален работник ще отговаря за 12 семейства. В Димитровград засега има 72 приемни семейства и 54 настанени деца. Звеното там ще се контролира от петима социални работници, като един от тях ще бъде на половин рабитен ден, а останалите на пълен.

    Всички социални работници в страната трябва да бъдат обучени по единна програма. Освен това са предвидени допълнителни средства за транспорт, които се очаква да се увеличат.

    Новият модел на проекта трябва да бъде утвърден в началото на ноември.

    На този етап проектът се финансира с европейски средства, но се предвижда за в бъдеще това да стане държавна политика чрез делегирана дейност.

    Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини