От х:

Днес в x:

13-годишен пробва да се самоубие, 11 деца посягат на живота си

С малко намаляват самоубийците, както и опитите за слагане на край на живота в Хасково от началото на 2016 година в сравнение с тези за същия период през миналата година, когато са регистрирани 80 случая. Данните изнесе психологът от Регионалната здравна инспекция Красимира Богданова по повод Световния ден за борба със самоубийствата 10 септември и суицидопрофилактика.

Според тревожната статистика през осемте месеца на тази година опитите за самоубийствата в областта са 71, като пет от тях са завършили със смърт.

„Тенденцията опитите от жени да са повече продължава, но пък твърди остават и цифрите на успеваемост при мъжете самоубийци. Представителите на силния пол, които са опитали да сложат край на живота си, са 29, на нежния 42. Всички успешни опити обаче са на мъже. Това потвърждава принципната тенденция, че ако един мъж посегне на живота си, вероятността той да завърши фатално е по-голяма от тази при жените“, отбеляза Богданова. По възрастов критерий най-малкият от региона, опитал да се самоубие, е на 13 години. От всички, пробвали да сложат край на живота си, тийнейджърите до 19 годишна възраст са единадесет. От тях десет са момичета. Другата критична възраст за самоубийците, ако се съди от проследените случаи, е тези след 45-годишна възраст.

В глобален мащаб статистиката сочи, че самоубийците са втората основна причина за смъртност при хората на възраст между 15 и 29 години.

Медикаменти, химични вещества и хладно оръжие са основните средства при опитите за самоубийство в Хасковско, отбеляза психологът. Красимира Богданова посочва и нов факт през тази година, според който от всички случаи на самоубийства, 6 са чрез обесване, от които петте са завършили със смърт.

Тя коментира, че има и много случаи на т.нар. скрити самоубийства, като катастрофи например. Те са запазена марка обикновено на хората, научили тежка диагноза и са доста използван метод заради самовнушението сам да сложиш край на живота си. Такива случаи обаче обикновено се считат за пътни инциденти, а не се отчитат като самоубийства.

Според психолога един от начините за превенция срещу самоубийствата е обучени психолози да влизат в училище още при първокласниците и циклично поне до четвърти клас да се водят разговори с децата по темата. Друг от съветите, която тя дава към родители и педагози, дори при най-безобидните индикации при младежите да се търси помощ от професионалистите. А тези индикациите мога да бъдат депресивност, невротичност, прояви на социална изолираност.

Красимира Славова 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Хи
    Хи ...
    10 -1
    16:48, 10 сеп 2016
    тази е за психиатър. И защо РЗИ постоянно дразни хората с неадекватното и поведение и глупави изказвания.
  • 2
    Ди
    Димо
    13 0
    17:14, 10 сеп 2016
    Добронамерено, но любознателно питам- какво точно работи един психолог в РЗИ? Консултира служителите там? Приема хора? Работи с деца? За психолози в училища, болници, полиция, при военните, във фирми сме чували, но в такава институция наистина е интересно с какво точно се занимава.Не злобея, питам с интерес.
  • 3
    45
    4584
    8 -1
    18:14, 10 сеп 2016
    Димчо така като я гледаш ,според теб какво може да работи.Ха познай де...И един съвет от мен .Ако някой има някакви проблеми с психиката си или негов близък не си губете времето със измислени психолози като тази нашарена кака а се обръщайте към към специалисти психиатри .
  • 4
    Ер
    еро
    3 0
    10:36, 11 сеп 2016
    Тая кака с тия торбички под очите, сигурно ще да е любител на качественото питие и нощния живот?
  • 5
    Jo
    John
    1 0
    13:24, 11 сеп 2016
    добре, че асковската ряка, всъщност е дере и не може да се удавите в нея, `баси тъпия народ сте тука!
Последни новини