От х:

Днес в x:

Нов сборник представя разорението на тракийските българи

Изображение 1 от 4

    Нов сборник представя разорението на тракийските българи в Източна и Западна Тракия. Редактор е Димитър Шалапатов, който има публикации в него и е автор на книгата „Българските християнски селища в Западна (Беломорска) Тракия.

    В сборника са включени статии и студии, очерци за именити тракийски българи, спомени и рецензии от различни автори от Хасково, Смолян, Кърджали, Стара Загора и София, сред които и Стоян Райчевски, водещ на телевизионно предаване.

    Книгата беше представена в зала „Хасково“ пред десетки граждани, историци и потомци на тракийски българи. Желаещите могат да я намерят в Тракийското дружество „Георги Сапунаров“.

    Това е том VI-ти от цялата поредица. Целта му е да популяризира борбите за национално освобождение, материалната и духовна култура на Тракия и на тракийските българи, да възражда българщината и да поддържа непосредствени живи контакти с родните огнища.

    Сборникът има за задача също така да показва и отстоява историческата истина за правата на насилствено прогонените от родните им огнища българи от Западна и Източна Тракия и от Мала Азия.

    До около месец ще излезе и VII-ми том на сборника, каза Димитър Шалапатов при представяне на сборника.

    Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини