От х:

Днес в x:

Проф. Елдъров: Сборник „Тракия“ е научен и културно-обществен феномен за Хасково

    11-и том на Сборник „Тракия“ бе представен в зала „Хасково“ днес. Изданието е на Тракийския научен институт – филиал Хасково, по проект „Културни инициативи“ на Община Хасково.

    Сборникът бе представен от акад. Стоян Райчевски, проф. д-р Светлозар Елдъров, д-р Елена Алекова и хасковлията Димитър Шалапатов, който е и отговорен редактор. Четиримата имат авторски публикации в сборника, 

    „Без Димитър Шалапатов нямаше да има филиал на Тракийския университет, нито Сборник Тракия. Шалапатов е един истински български и тракийски възрожденец от нашата епоха - стожерът на Сборник Тракия и на Тракийския научен институт - филиал Хасково”, заяви от трибуната проф. Елдъров, а думите му бяха посрещнати с аплодисменти от публиката.

    „Сборник Тракия е най-старото научно, периодично издание в рамките на Съюза на Тракийските дружества в България, с известията на Тракийския научен институт в София“, каза проф. Елдъров, който определи изданието като научен и културно-обществен феномен за Хасково, за Хасковския край и за тракийското движение, който е с жанрово разнообразие - студии, статии, пътеписи, рецензии, история, краецзнаие, родова памет, исторически личности. 

    Целта за издаване на сборника е популяризиране борбите за национално освобождение, материалната и духовната култура на Тракия и на тракийските българи, да възражда българщината и да поддържа непосредствени живи контакти с родните огнища.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини