От х:

Днес в x:

Уволниха учителка в първия учебен ден на Спортното

    Ани Арнаудова, учителка по физика и астрономия, е съкратена от вчера – в първия учебен ден на Спортното училище „Стефан Караджа“ в Хасково.

    Мотив за освобождаването й е съкращаване на щатното разписание на школото за учебната 2016/2017 г. Причината е намаления брой на учениците в Спортното за учебната 2016/2017 г. спрямо предходната, от което пък следва намаляване на издръжката на училището за последното тримесечие на 2016 г. Очертаващият се недостиг налага съкращения, пише в заповедта директорката на Спортното Силвия Тенчева.

    Заповедта е връчена на Ани Арнаудова на 1 септември и влиза в сила същия ден. Заради липсата на предизвестие ще й бъдат изплатени две работни заплати, се посочва в заповедта за уволнение, както и възнаграждения за неползвания платен годишен отпуск.

    Огорчена от неочакваното уволнение Ани Арнаудова е подала жалба в Регионалното управление на образованието (бившето РИО). Като мотив тя посочва морални съображения. Консултирала се с адвокат да обжалва уволнението си в съда.

    Според нея директорката на училището Силвия Тенчева е постъпила неморално, като я уволнила в първия учебен ден и тя остава задълго без работа, тъй като свободните учителски места вече са заети. „Вместо да си посрещна класа (аз съм класна на 9А клас), ме посрещна заповед за съкращение“, коментира огорчената Ани Арнаудова. Освен това имала 22 години стаж в Спортното училище, на което е и възпитаник.

    Според нея тя не е учителят с най-малко часове в училището, тъй като нейна колежка имала по-малко. Тя изрази съмнения, че зад решението на директорката да съкрати точно нея се крият други причини. По думите на Ани Арнаудова от 1 септември са освободени още две нейни колежки, но пенсионерки. Тя коментира още, че тези две жени би могло да бъдат освободени още в началото на лятото и по този начин да се спестят 8 заплати.

    По нейни думи часовете й ще бъдат поети от две математички, както и от външен преподавател, на който да се плащат лекторски часове.

    Директорът на Спортното Силвия Тенчева не отрече съкращенията в училището. Тя потвърди причината за това и допълни, че е пазила броя на учителите до последно с идеята да ги остави на работа, но заради малкия прием съкращенията се оказали неизбежни. На другите две преподавателки им били връчени 2-месечни предизвестия, както е по новия закон. „Аз изчаках да видя първи и втори тур как ще върви приемът и ако учениците бяха повече, никого нямаше да пипам, пак човешки постъпих. Така че един директор решава как ще си оформи бюджета и кого ще махне. Иначе утре мене ще ме държат отговорна за бюджета, а един от начините е да се съкращава персонал. Какво да направя, тя е с най-малко часове..,“, коментира Силвия Тенчева. „Всеки може да се жалва, но просто не съм имала друг избор. В противен случай няма да има достатъчно пари за заплати на колегите“, коментира още тя.

    Шефът на РУО Иван Панайотов засега се въздържа да коментира случая. „Има 1-месечен срок за проверка. Едва тогава може да има някаква яснота“, допълни Панайотов.

    Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Последни новини